‭ ‬ФРУКТОЗА:‭ ШКОДА‭ ‬ТА КОРИСТЬ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ДОЗИ‭

Поділитися:
‭ ‬ФРУКТОЗА:‭  ШКОДА‭ ‬ТА КОРИСТЬ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ДОЗИ‭
‬Досить тривалий час‭ ‬фруктозу‭ ‬вважали безпечним способом отримувати солодке.‭ ‬Не впливає на рівень інсуліну‭ ‬― адже це просто дивовижно‭! ‬Плюс‭ ‬― у півтора разу солодша від цукру.‭ ‬Але всі спроби ошукати природу закінчуються однаково.‭ ‬Розповім вам про приховані небезпеки фруктози.‭
 
‬Андрій‭ ‬Беловєшкін,‭
‬лікар,‭ ‬кандидат медичних наук.‭

‬Небезпечніша,‭ ‬ніж цукор

‬Так,‭ ‬це правда,‭ ‬що чиста фруктоза не‭ ‬спричиняє різкого стрибка рівня цукру в крові,‭ ‬але‭ ‬в неї є інші якості,‭ ‬які роблять її небезпечнішою для організму,‭ ‬ніж цукор.‭ ‬Однак актуальні медичні дослідження демонструють цілу низку інших побічних ефектів для того ж таки метаболізму‭ (‬обміну речовин‭)‬.‭ ‬Тому‭ (‬цитую‭) «‬в даний час споживання фруктози як замінника цукру для хворих на цукровий діабет не рекомендується‭»‬.‭
‬Шкода‭ ‬та користь фруктози залежать від її кількості.‭ ‬Отже,‭ ‬в чому ж небезпека‭ ‬надміру фруктози‭?
 
1.‭ ‬Обмежене використання організмом.‭ ‬Глюкоза потрібна всім системам органів організму,‭ ‬й вона добра,‭ ‬а от фруктозу ні мозок,‭ ‬ні м‭’‬язи,‭ ‬ні інші тканини не вміють розщеплювати,‭ ‬тому вона розщеплюється‭ ‬в печінці,‭ ‬як багато інших отрут.‭ ‬Фруктоза не дає організмові того,‭ ‬що дає глюкоза.
‭ 
‬2.‭ ‬Розщеплення‭ ‬в печінці.‭ ‬У нашому організмі засвоювати фруктозу здатна лише печінка.‭ ‬Щодня печінка може переробити тільки невелику кількість фруктози.‭ ‬Надлишок фруктози перетворюється на жир.‭ ‬До того ж,‭ ‬щоденне навантаження на печінку не минає безслідно.‭ ‬Печінка перевтомлюється,‭ ‬й починаються збої в її роботі.‭ ‬Це призводить до підвищення печінкових ферментів,‭ ‬а відтак‭ ‬― до жирової інфільтрації печінки.‭ ‬Через величезне навантаження на печінку фруктоза стимулює збільшення сечової кислоти.‭ ‬Це,‭ ‬звісно,‭ ‬може‭ ‬спричинити подагру.‭
‬Наш організм не вміє відкладати фруктозу у формі ланцюжків‭ (‬на відміну від глюкози,‭ ‬що запасається‭ ‬в печінці‭ ‬та‭ ‬ в м‭’‬язах у вигляді глікогену‭)‬.‭ ‬Нема в нас і окремих незалежних шляхів для розщеплення фруктози.‭ ‬Простіше кажучи,‭ ‬аби бодай щось зробити з фруктозою,‭ ‬її треба‭ ‬кількома ферментативними‭ ‬перетвореннями ввести‭ ‬в‭ «‬глюкозні‭»‬ біохімічні шляхи‭ ‬― скажімо,‭ ‬гліколіз.‭ ‬Це й відбувається у печінці.
‭ 
‬3.‭ ‬Складна гормональна регуляція.‭ ‬Фруктоза не зумовлює інсулінової відповіді в організмі.‭ ‬Раніше гадали,‭ ‬що це добре,‭ ‬але брак подібної реакції порушує харчову поведінку.‭ ‬Після їди відбувається виділення інсуліну‭ ‬― як реакція на спожиті вуглеводи.‭ ‬Крім супроводження глюкози до клітин тіла,‭ ‬він виконує функцію індикатора,‭ ‬який показує,‭ ‬скільки їжі було з‭’‬їдено‭ ‬й коли слід зупинитися.
‭ ‬Якщо інсулін не виділяється,‭ ‬значить,‭ ‬механізм,‭ ‬що відключає процес надходження енергії,‭ ‬відсутній.‭ ‬У такому разі організм може почати набирати зайву‭ ‬масу тіла,‭ ‬що й призводить до ожиріння.
‬Фруктоза також не‭ ‬зумовлює виділення гормону лептину,‭ ‬який дає організмові сигнал про насичення,‭ ‬тому їжі,‭ ‬що містить фруктозу,‭ ‬легко переїсти,‭ ‬а переїдене,‭ ‬знову ж таки,‭ ‬відкладається у вигляді жиру‭ «‬про запас‭»‬.
‬Обмін глюкози регулюється в організмі дуже тонко:‭ ‬якщо глюкози стає забагато,‭ ‬то її розщеплення може бути зупинене.‭ ‬Глюкоза в такому разі буде спрямована на запасання у формі глікогену.‭ ‬Із фруктозою подібна регуляція не працює:‭ ‬все,‭ ‬що всмокталося в печінку,‭ ‬буде перероблено.‭ ‬Якщо‭ ‬перероблення глюкози тонко регулюється,‭ ‬то посилене споживання фруктози має‭ ‬спричиняти неконтрольоване накопичення жиру,‭ ‬а отже‭ ‬― й‭  ‬безліч неприємностей для здоров‭’‬я.
‭ 
‬4.‭ ‬Порушує харчову поведінку.‭ ‬Фруктоза не‭ ‬зумовлює почуття голоду‭ ‬(заохочує переїдання‭)‬,‭ ‬фруктоза не впливає на відчуття ситості.‭ ‬Тож людина може з‭’‬їсти куди більше пряників‭ ‬із фруктовим цукром,‭ ‬ніж зі звичайною сахарозою.‭
 
‬У двох дослідженнях було показано,‭ ‬що дія глюкози й фруктози в головному мозку людини‭ (‬в гіпоталамусі‭) ‬різна:‭ ‬глюкоза негативно впливала на кількість спожитої людиною їжі,‭ ‬а фруктоза стимулювала апетит.
‭ 
‬5.‭ ‬Спричиняє ожиріння.‭ ‬30%‭ ‬фруктози відразу йде в жир‭ (‬на відміну від якоїсь незначної,‭ ‬приблизно‭ ‬5%,‭ ‬трансформації в жир глюкози‭)‬.‭ ‬Із продуктами,‭ ‬що містять фруктозу,‭ ‬варто бути обережними ще й‭ ‬через те,‭ ‬що клітинам нашого організму фруктовий цукор фактично не потрібен.
‬Крім того,‭ ‬він значно швидше,‭ ‬ніж глюкоза,‭ ‬перетворюється на жир.‭ ‬З‭’‬їли ви,‭ ‬скажімо,‭ ‬звичайну цукерку‭ ‬― в крові піднявся рівень глюкози.‭ ‬Ви походили,‭ ‬порухалися‭ ‬― глюкоза згоріла.‭ ‬Після того,‭ ‬як ви з‭’‬їли печиво з фруктовим цукром,‭ ‬він поспішить перетворитися на жир,‭ ‬а спалити жирові відкладення буде куди складніше,‭ ‬ніж глюкозу.
‭ 
‬6.‭ ‬У довгостроковому ефекті призводить до розвитку метаболічного синдрому‭ (‬порушення обміну речовин‭) ‬і‭ ‬низки інших захворювань‭ (‬ожиріння,‭ ‬жирова дистрофія печінки,‭ ‬запалення,‭ ‬синдром подразненого кишечнику‭)‬.‭ ‬Під синдромом подразненого кишечнику‭ (‬СПК‭) ‬зазвичай розуміють клінічний симптомокомплекс кишкових дисфункцій‭ (‬закрепи,‭ ‬проноси,‭ ‬метеоризм,‭ ‬біль у‭ ‬животі‭) ‬без очевидних органічних змін‭ ‬травного тракту.‭
‬Найголовніша з них‭ ‬― це метаболічний синдром,‭ ‬який включає несприйнятливість до інсуліну,‭ ‬порушення толерантності до глюкози,‭ ‬гіперінсулінемію,‭ ‬гіпертріацилгліцеролемію‭ ‬та гіпертензію.
‬Зайва фруктоза‭ ‬спричиняє‭ «‬зацукрення‭»‬ білкових молекул нашого організму,‭ ‬а це тягне за собою безліч проблем,‭ ‬включно з усім знайомою катарактою.
‭ 
‬Надмірне споживання фруктози веде до підвищення вмісту жирів в організмі,‭ ‬особливо в печінці,‭ ‬а також збільшує рівень циркуляції тригліцеридів,‭ ‬які підвищують ризик‭ ‬закупорення артерій і серцево-судинних захворювань.‭

‬Довгий шлях до фруктози з яблука‭

Отже,‭ ‬фруктоза‭ ‬― звичайна складова фруктів,‭ ‬ми,‭ ‬в принципі,‭ ‬навіть пристосовані до її споживання в невеликих кількостях.‭ ‬Однак у фруктах міститься порівняно небагато фруктози,‭ ‬вона перебуває всередині клітин,‭ ‬зв‭’‬язана з клітковиною.‭ ‬Зрозуміло,‭ ‬якщо ви наминаєте величезну кількість фруктів‭ ‬із високим вмістом цукру,‭ ‬то їх натуральність не допоможе вам зберегти‭ ‬масу тіла,‭ ‬й це буде шкідливо.‭
 
‬Щоб правильно зрозуміти процес метаболізму у фруктозі,‭ ‬слід брати до уваги те,‭ ‬в якій формі ми споживаємо цукор.‭ 
Якщо випити содової чи з‭’‬їсти‭ ‬морозива,‭ ‬наш кишечник заповниться великою кількістю незв‭’‬язаної фруктози.
‭ ‬А ось фруктоза з яблука надходить у печінку не відразу.‭ ‬Фруктова клітковина,‭ ‬така як целюлоза,‭ ‬розкладається бактеріями тільки в кишечнику,‭ ‬що істотно сповільнює процес перетравлення й засвоєння.‭ ‬Наші ферменти мусять спочатку розірвати клітини яблука,‭ ‬аби дістатися до цукрів,‭ ‬що там зберігаються.
‬Основними джерелами фруктози є цукор‭ (‬молекула цукру складається з фруктози плюс глюкоза‭) ‬і дешевий харчовий сироп,‭ ‬який отримують із кукурудзи з окремими молекулами‭ (‬розщепленими вже‭ ‬попередньо‭)‬.
‬Із якою їжею ми зазвичай отримуємо багато фруктози‭? ‬Це столовий цукор,‭ ‬ патока,‭ ‬сиропи,‭ ‬всілякі солодкі напої та фрукти.‭ ‬Тому дуже бажано уникати всіх продуктів,‭ ‬що містять цукор:‭ ‬кленового сиропу,‭ ‬ кукурудзяного сиропу,‭ ‬фруктових соків,‭ ‬газованої води та,‭ ‬звісно,‭ ‬чистої фруктози.
‭ 
‬Фруктоза міститься практично в усіх солодких газованих напоях,‭ ‬таких популярних серед молоді.‭ ‬Фруктоза є і в соках,‭ ‬які позиціонують як натуральні.‭ ‬У них є не тільки природні цукри з фруктів,‭ ‬а й збагачений фруктозою кукурудзяний сироп,‭ ‬який використовують у відновлених нектарах,‭ ‬які в нас вважають‭ «‬соками‭»‬.‭ ‬Виробники також‭ ‬дуже полюбляють замінювати жир у знежирених продуктах еквівалентною та навіть більшою кількістю цукру чи фруктози.‭

‬Рятівний баланс

‭ ‬Особливу увагу зверніть на виноград,‭ ‬банани,‭ ‬яблука,‭ ‬груші,‭ ‬апельсини,‭ ‬ананаси.‭ ‬У меду теж дуже багато фруктози.‭ ‬Справді,‭ ‬в деяких фруктах,‭ ‬таких як яблука й груші,‭ ‬фруктози міститься втричі більше,‭ ‬ніж глюкози.‭ ‬Однак у більшості фруктів та овочів‭ ‬із нашого‭ ‬кошика їх співвідношення збалансованіше.‭ ‬В ананасах,‭ ‬чорницях,‭ ‬персиках,‭ ‬моркві,‭ ‬кукурудзі й капусті,‭ ‬наприклад,‭ ‬це співвідношення становить один до одного.‭