Сьогодні, напевно, знає кожний про антиоксидантну теорію боротьби зі старістю та хворобами. Її суть у тому, що організм старіє та хворіє внаслідок ушкодження клітин вільними радикалами. А захищають організм від цих шкідників речовини, які називаються антиоксидантами. До них належать вітаміни (А, Е, С), мікроелементи (селен, магній, мідь), біологічно активні речовини (флавоноїди, лікопін, лютеїн, лігнани). Деякі антиоксиданти виробляються в організмі, але багато з них людина одержує з їжею. Якщо вони надходять в організм у достатній кількості, його клітини надійно захищені від ушкоджень і руйнувань. Унаслідок цього людина довго залишається здоровою, молодою та бадьорою, як внутрішньо, так і зовні. Якщо ж когось обсіли хвороби, а відображення у дзеркалі засмучує зморшками, землистим кольором, тьмяним волоссям і втомленими очами, отже організм страждає від нестачі антиоксидантів. Фармацевтична промисловість виробляє різні синтетичні препарати-антиоксиданти, рекомендуючи приймати їх як «терапію від старості». Але річ у тім, що штучні речовини засвоюються тільки на 10%. Тому висновок напрошується сам по собі: потрібно в достатній кількості вживати продукти, в яких містяться антиоксиданти. Більшість природних антиоксидантів міститься в рослинах — ягодах, фруктах, овочах. З їхньою допомогою рослини самі захищаються від вільних радикалів, які на них впливають через повітря. Учені з Бостона в результаті багаторічних експериментальних досліджень різних харчових продуктів визначили їхню здатність швидко нейтралізувати вільні радикали . Здатність різних продуктів до нейтралізації вільних радикалів бостонські дослідники підраховують в одиницях ORAC (від англ. oxygen radical absorbance capacity). Систему виміру ORAC було розроблено вченими Національного Інституту Старіння в 1992 році й перевірено як повноцінний інструмент у вимірюванні користі фруктів, овочів та інших антиоксидантних продуктів і харчових добавок для здоров’я. Було визначено кількість ORAC, яку потрібно одержати організму щодня для підтримки нормальних процесів — 3500 одиниць. Ця кількість може бути збільшена. Учені стверджують, що подвоєння цієї дози може дати додатковий захист від старіння. Пропонуємо перелік продуктів і кількість ORAC, які містяться в них. Це допоможе вам встановити «корисне щоденне меню», зробивши правильні розрахунки. Кількість ORAC у 100 г продуктів: Родзинки — 2830, чорнослив — 5770, чорна смородина — 1650, ожина — 2036, малина — 1220, вишні — 670, чорниці — 2234, сливи — 949, яблука — 218, виноград червоний — 739, виноград білий — 446, апельсини — 740, банани — 221, квасоля зелена — 503, перець червоний — 731, цибуля — 449, баклажани — 386, капуста цвітна — 377, капуста білоголовкова — 298, шпинат — 1210, картопля — 313, броколі — 888, буряки — 841, помідори — 189, авокадо — 782, кабачки молоді — 150, огірки — 54, зернові — 400. Природно, це далеко не всі продукти, багаті на антиоксиданти, здатні швидко знищувати вільні радикали. Адже вони містяться практично в усіх рослинах. Антиоксидантів багато в горіхах (особливо волоських і ліщині), нерафінованих оліях, прянощах (кориця, імбир, куркума, шавлія, шафран, материнка й багато інших), пряних овочах (часник, гірчиця, гострий перець та ін.), свіжовичавлених соках, каві, какао й зеленому чаї. У більших або менших кількостях вони містяться також у всіх рослинних продуктах. Потрібно пам’ятати, що в різних продуктах є різні види антиоксидантів, кожний із яких має свою специфіку. Тому харчування має бути різноманітним.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.