БАНАНОТЕРАПІЯ

Поділитися:

Цікавинки про улюблену більшістю траву

Мова йде про банан. Ви здивовані, що це трава? Хоча банан за виглядом і нагадує дерево, насправді це багаторічна трава, стебла якої можуть досягати 10—15 м заввишки. Налічується близько 300 видів цієї рослини. В екваторіальних країнах вони й досі слугують місцевому населенню головним продуктом харчування. Індуси називають їх райськими фруктами. Для людей, які мешкають у сирому кліматі, не дуже міцних «духом і тілом», схильних до меланхолії, банани просто шкідливі: вони повільно перетравлюються, створюючи багато газів у кишечнику. Банани шкідливо їсти натще, а тим паче запивати водою. Через властивість підвищувати в’язкість крові протипоказані людям із тромбофлебітом, варикозним розширенням вен, а також тим, хто переніс інфаркт та інсульт. Проте для людей палких, пристрасних, непосидючих банани дуже корисні. Вони зміцнюють та очищають організм. Їх можна вживати в розвантажувальні дні, якщо є бажання трохи зменшити масу тіла. «Бананові» дні добре минають, не виникає відчуття голоду. У плодах містяться глюкоза, фруктоза, сахароза, клітковина, крохмаль, білок, ефірні олії, яблучна й аскорбінова кислоти, вітаміни В2, РР, Е, бета-каротин, ферменти, пектинові речовини, катехоламіни й ендорфіни. Завдяки різним за будовою цукрам банани — чудове джерело енергії, тому їх рекомендують за інтенсивної розумової та фізичної роботи. У бананах багато глюкози, яка швидко засвоюється, тому ці фрукти мають тонізувальну дію. Калію і магнію в бананах більше, ніж в інших продуктах (понад 400 мг/100 г). Завдяки високому вмісту калію, вони контролюють водно-сольовий обмін. Калій також зміцнює стінки судин, перешкоджаючи варикозному розширенню вен, і позитивно впливає на м’яз серця, нормалізує серцевий ритм. Завдяки наявності в м’якоті банана катехоламінів (серотонін, допамін тощо), фрукти широко застосовують як дієтичний продукт у разі запальних захворювань слизових оболонок порожнини рота, виразкової хвороби шлунка, в дитячому харчуванні. Цей фрукт містить велику кількість ендорфінів, які збуджують центр позитивних емоцій у мозку, а також сприяють розслабленню м’язів і кровоносних судин. Тому рекомендується за депресії та поганого настрою з’їдати 1—2 стиглих банани. Банан — це висококалорійне задоволення. Один плід містить близько 100—150 ккал. Тож за ожиріння слід утримуватися від його вживання. Не рекомендується їсти банани також тим, хто страждає від метеоризму, диспепсичних явищ. Завдяки високому вмісту рослинних волокон банан — гарний засіб для профілактики раку кишечнику. Високий вміст вуглеводів — ось секрет легкого насичення цими ласощами. Крохмальні плоди смажать, тушкують, парять, а солодкі вживають сирими.

РЕЦЕПТИ З БАНАНІВ

Фруктовий салат. Яблуко, банан, родзинки, горіхи, мандарин (або апельсин, або грейпфрут) заправити 1—2 ложками сметани. Фрукти попередньо нарізати у пропорціях — за бажанням. — Бразильська страва. 4 банани, 1 ст. л. какао, 0,3 склянки цукру (або 0,5 склянки цукрової пудри), горіхи, 4 ст. л. збитих вершків. Цукор і какао змішати. Банани обчистити і обкачати в какао. Зверху посипати горіхами і прикрасити збитими вершками. — Мус із бананів. М’якоть стиглих бананів — 400 г, цукор — 150 г, желатин — 30 г, лимонна кислота — 1 г, вода — 600 мл. М’якоть розім’яти, розтерти з частиною цукру до отримання однорідної маси (пюре). Із решти цукру зварити сироп. У киплячий сироп ввести попередньо замочений желатин, довести до кипіння, додати лимонну кислоту, охолодити до 45—50 градусів, змішати з пюре із бананів, ретельно збити, перекласти в порційний посуд і охолодити. Можна приготувати мус, замінивши желатин манною крупою. Крупу засипати у киплячий сироп і варити, безперервно помішуючи, до готовності. Не слід збивати мус в алюмінієвому посуді, тому що від цього змінюється його колір (темніє) і з’являється металевий присмак. Якщо мус погано піддається збиванню, його слід охолодити до желеподібної консистенції і лише тоді збивати. — Суфле з бананів. Банани — 400 г, цукор — 260 г, цукрова пудра — 30 г, яєчні білки — 10 шт., вершкове масло — 15 г. Приготувати пюре з обчищених бананів, додати цукор і ввести збиті білки. Масу викласти в змащену маслом форму і запекти. Перед подаванням зверху посипати цукровою пудрою. Важливий компонент будь-якого суфле — добре збиті яєчні білки. Перед збиванням їх слід охолодити. Починати збивати потрібно повільно, поступово збільшуючи швидкість. Початковий об’єм білків збільшується в 4—6 разів. Збиті білки слід використовувати відразу ж, не допускаючи їх осідання. Їх заварюють гарячою фруктовою масою, продовжуючи збивати, щоб пюре краще і рівномірніше змішалося з білками. Заварену масу викласти у змащені маслом форми. Суфле випікати за температури 200°С протягом 10—15 хвилин. Об’єм суфле під час випікання збільшується у 2—2,5 разу — це слід враховувати, викладаючи у форму. — Парфе з бананами. Вершки — 650 г, цукровий пісок — 150 г, масло — 150 г, яєчні жовтки — 3 шт., дуже стиглі банани — 100 г, ваніль — 0,5 г. Банани обчистити, розтерти до пюреподібного стану і з’єднати з охолодженою яєчно-молочною сумішшю (яєчні жовтки розтерти з цукром і ваніллю, влити гаряче молоко, проварити до загустіння й охолодити). Охолоджені вершки збити в пишну піну, ввести в них приготовані банани. Отриману масу розкласти у форми й заморозити. — Пудинг із бананів. Банани — 350 г, манна крупа — 50 г, яйця — 5 шт., молоко — 300 мл, лимонна цедра — 10 г, сік лимона — 1 ст. л., цукор — 75 г. Зварити рідку манну кашу на молоці, з’єднати її з розтертими з цукром яєчними жовтками. Обчищені банани подрібнити до отримання пюреподібної маси, змішати з лимонним соком, подрібненою цедрою, збитими яєчними білками. У суміш додати кашу і знову перемішати. Масу розкласти в змащені маслом форми і запекти. Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.

передплата