БРОКОЛІ – КАПУСТА, ЯКА ПОДОВЖУЄ ЖИТТЯ

БРОКОЛІ – КАПУСТА, ЯКА ПОДОВЖУЄ ЖИТТЯ

Капуста броколі - дуже корисна для здоров’я рослина. До того ж  вона не має протипоказань до вживання. Народні лікарі та представники клінічної медицини деколи називають броколі концентратом найважливіших полівітамінів. Це особливо актуально в осінньо-зимовий період, коли імунітет організму слабшає. Так ось, в броколі удвічі більше аскорбінової кислоти, ніж, наприклад, у цвітній капусті, білків - в 1,5 разу, мінеральних солей -  удвічі. Одночасно з цим броколі бідна на пуринові речовини, а отже, дуже корисна людям, які страждають від подагри, сечокислого діатезу чи сечокам’яної хвороби.
Крім того, такі цінні речовини, як холін і метіонін, якими насичена броколі, регулюють кількість надмірного холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку гіпертонії, атеросклерозу, стенокардії, звуженню просвіту судин та ішемічній хворобі серця. До того ж ті, хто регулярно вживає цей вид капусти, ніколи не страждають від захворювань ясен.
За рахунок мікроелементів (мінеральних солей калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза) й цілого комплексу рослинних гормонів броколі підвищує моторику шлунка, запобігає запорам, розвитку геморою. Її ніжна клітковина  не спричиняє бродіння й метеоризму в кишечнику. На думку медиків, броколі в сирому вигляді корисно щодня вживати людям різного віку як лікувально-профілактичний і дієтичний продукт. Це допоможе печінці активізувати, нормалізувати процеси обміну речовин і вивести з організму зайві жири.
Нещодавні дослідження виявили ще одну незвичайну властивість броколі: її регулярне вживання допомагає в комплексній терапії пацієнтів, які страждають від променевої хвороби чи з підозрою на злоякісні новоутворення в молочній залозі, прямій кишці, передміхуровій залозі.
Також  броколі є натуральним біостимулятором. По-перше, вона містить вітамін А, потрібний для підтримання гостроти зору. А, по-друге, - сульфорафан, який ефективно перешкоджає ймовірному віковому виродженню жовтої плями сітківки ока. Мало в організмі сульфорафану - велика ймовірність погіршення зору й навіть його втрати. Тому особам у віці від 50 років офтальмологи настійно рекомендують доповнювати свій щоденний раціон броколі (чи хоча б вживати чудодійну капусту двічі на тиждень) - це принесе користь очам і знизить ризик дегенерації їх тканин.
Різні активні лікарські речовини й комплекс найважливіших вітамінів, що містяться в броколі, здатні гальмувати процеси старіння організму людини, оскільки допомагають йому досить швидко виводити шлаки й токсини – головні чинники процесів старіння.
Більш того, броколі, як легко засвоюваний лікувально-дієтичний продукт, настільки ретельно розщеплює надлишки жирів і вуглеводів, що внаслідок цього люди, які страждають від зайвої маси тіла та целюліту, поступово позбавляються від того й того, а це, як медична наука довела, теж істотно подовжує роки життя.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.