Вирощую на городі броколі. Які корисні властивості цієї капусти і які страви з нею можна готувати?
З повагою Іван Андрійович.
м. Харків
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Нині броколі – улюблена капуста в багатьох країнах, а колись, як звичайну листкову капусту, її на своїх городах вирощували стародавні римляни.
Броколі – один із найпоживніших і корисних видів капусти. Вона містить велику кількість вітамінів А і С, а також вітаміни групи В, РР. Ця капуста вирізняється серед інших вмістом калію й кальцію, заліза, натрію та фосфору, а також магнію, міді, йоду, хрому і навіть бору. Поєднання всіх корисних вітамінів і мінералів робить броколі незамінним продуктом на нашому столі, особливо для дитячого харчування (порівняно з іншими видами капусти в ній вітамінів удвічі більше).
Корисна капуста броколі й для серця, оскільки постачає його киснем і поліпшує стан стінок судин, що запобігає швидкому старінню нашого організму. Особливо корисна броколі для вагітних і дітей. Броколі здатна боротися з бактеріями, які спричиняють виразку, тож вона запобігає багатьом виразковим хворобам травного тракту. Для жінок вживання страв з броколі - це також добра профілактика раку молочної залози, а для чоловіків - - простати.
Готувати броколі дуже просто. Ретельно промийте капусту під проточною водою, розділіть її на невеликі суцвіття (зручніше в бутонах). Потім занурте суцвіття в киплячу воду й варіть протягом 5 хвилин. Заморожену броколі готують трішки довше - 12-15 хвилин. Але головне - не тримайте на вогні дуже довго, аби не знищити всі корисні вітаміни та мінерали. Після того як капуста зварилася, її виймають з допомогою друшляка, викладають на блюдо чи в каструлю, використовують для приготування різних пюре, салатів чи просто посипають сіллю, нарізаною зеленню петрушки, кропу, невеликою кількістю перцю і їдять. Дехто додає щіпку порошку мускатного горіха чи посипає подрібненим мигдалем чи ядрами волоського горіха.
Саме час готувати й овочеві супи з броколі. Наприклад, до традиційних картоплі, моркви та цибулі за 20-30 хв до кінця варіння додати порізані дрібно кабачки та суцвіття броколі.
Запіканка з броколі з курячим філе
Потрібно 500 г курячого філе, 300 г броколі, 150 г домашньої сметани, 100 г несолоного сиру, 2 ст. л. вершкового масла, 50 г панірувальних сухарів, зелень кропу, петрушки, сіль, перець - на смак. Броколі розібрати на суцвіття опустити на 3-5 хв у киплячу підсолену воду. Витягнути, дати стекти воді. Куряче філе порізати кубиками й трішки обсмажити на маслі. Сметану змішати з тертим сиром, додати нарізану зелень, посолити, поперчити. Капусту змішати з курячим філе й викласти у форму для запікання, змащену маслом і посипану сухарями. Усе залити сумішшю сметани з сиром. Запікати в духовці близько 15 хв.