БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА БАГАТА НА ФОЛІЄВУ КИСЛОТУ

Чим корисна брюссельська капуста і в якому вигляді її ліпше вживати? З повагою Петро Сидорович. м. Жовті Води Запорізької обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Брюссельська капуста — дволітня рослина родини капустяних, в їжу вживають зелені листові головки. Брюссельську капусту вважають одним із невибагливих овочів, який може рости навіть на бідних грунтах і не потребує постійного догляду. До того ж цей вид капусти дуже корисний. Так, брюссельська капуста містить удвічі більше вітаміну С, ніж білоголовкова, є в ній також вітаміни групи В, провітамін А, залізо, фосфор, калій, кальцій. Капуста ідеально підходить для людей, які бояться надмірної маси тіла й стежать за калорійністю продуктів харчування. Калорійність брюссельської капусти невисока: в 100 г усього 25—34 ккал. Майбутнім мамам корисно споживати брюсельську капусту як джерело фолієвої кислоти, що потрібна для правильного розвитку нервової системи у плода та зменшує ризик уроджених вад у дітей. Уживати капусту можна відвареною, обсмаженою і як гарнір або в супі. Під час приготування страв із брюссельської капусти важливо не переварити її: тривала теплова обробка зруйнує всі корисні властивості овочу. Головки брюссельської капусти годяться для заморожування, після чого вони набувають характерного смаку.