
Ми з чоловіком, на жаль, уже немолоді люди. Отож почуваємося відповідно до прожитих літ і набутих болячок. Зрозуміло, час від часу змушені лікуватися – приймати медикаменти.
Але, працюючи багато років у медичній журналістиці, спілкуючись із мудрими лікарями, я розпитувала їх не лише про ознаки, перебіг тієї чи тієї хвороби, медикаментозну терапію, а й про неабияку користь для здоров’я натуральних продуктів. Зокрема, фруктових та овочевих соків, природних антибіотиків: часнику, цибулі, хрону, також – напоїв із шипшини, глоду, калини, журавлини, брусниці та чорноплодої горобини, лимона з медом та імбирним коренем, різних відварів трав. І всі ці знання застосовувала на практиці.
Готуймо «трав’яну шафку» з літа
Отож уже багато років ми взимку п’ємо сік із гарбузів, моркви та яблук. Також обов’язково робимо смачне й корисне пиття з імбиру, лимона й меду. Тому, напевно, украй рідко хворіємо на ГРЗ.
Улітку, звісно ж, завантажуємо морозилку різними ягодами, які помічні для судин і завжди згодяться на узвари. Було б бажання приготувати!
А нашу «трав’яну шафку» щоліта та щоосені поповнюють бабусі з ринку – липою, м’ятою, мелісою, звіробоєм, безсмертником, нагідками тощо. За потреби запарюємо з них трав’яні чаї – припустімо, коли вперто й тривало не спиться чи після пишних обідів чи вечер.
До речі, трави купуємо тільки щойно зірваними, вдома добре миємо й самі сушимо. Те саме стосується шипшини та глоду.
Ніколи не пропускаю повз вуха й порад розумних приятельок щодо так званого натурального лікування. От нещодавно почула про буряковий квас, котрий моя знайома, маючи підвищений тиск, споживає регулярно.
Готує так: нарізає в трилітрову банку пластинками 1 кг буряків, заливає 2 л холодної перевареної води, додає півсклянки цукру та 10 г дріжджів. Ставить у тепле місце на п’ять діб, упродовж яких квас має перебродити (банку, щоби «дихала», накриває спеціальною кришкою з отворами чи марлею). Потім розливає напій по пляшках і ховає в холодильник. П’є по склянці тричі на день за півгодини до їди.
А на моє запитання, чи справді цей квас знижує тиск, приятелька відповіла: «Здається».
Слово за фахівцями
Позаяк досі я чула про буряковий квас тільки як про смачну заправку до борщу, вирішила проконсультуватися щодо його лікувальних властивостей із фахівцями.
Професор сімейної медицини Євген Скляров:
Можу сказати загалом про користь буряків, які є основним інгредієнтом квасу. У них міститься багато магнію, котрий добре підтримує серцевий м’яз.
Щодо профілактики гіпертонії, то рекомендую всім, кому понад тридцять, кожного дня ходити пішки – долати відстань не менше трьох кілометрів. Також треба п’ять разів на день їсти будь-які фрукти та овочі, причому сезонні, а не ранні, щоби не наразитися на пестициди, нітрати тощо. Не об'їдатися м’ясом, особливо – свининою. Якщо кортить з’їсти сала, поєднуйте його з квашеною капустою. Дієва профілактика гіпертонії – обмеження до 5 г на день (1 чайна ложка) солі. Також раджу всім кинути курити.
Невропатолог Галина Івасюк:
Поза сумнівом, буряковий квас сприяє зниженню тиску. Але цей напій не може бути панацеєю від гіпертонії. Тобто, якщо у вас тиск понад 140/ 90 мм рт. ст., треба радитися з лікарем щодо медикаментозного лікування. І водночас пити тричі на день буряковий квас.
Дієтолог Зоряна Завада:
Буряковий квас корисний для судин, його радять також за анемії. Але він протипоказаний гіпотонікам, тобто людям, які мають тиск, нижчий за 105/65 мм рт. ст.
Тим, хто потерпає від гіпертонії, раджу починати приймати цей напій із півсклянки раз на день. Через кілька днів можна довести до 4– 6 разів на день, але, повторюю, не більше, ніж півсклянки за один раз. Термін споживання – місяць. Потім треба зробити перерву – принаймні на місяць.
Щодо рецептури, то дріжджі бажано замінити на шматочок чорного хліба.
Квас не має перестоюватися: як тільки пінка на поверхні починає зникати, його треба розлити по пляшках (слоїках) і поставити в холодильник. Квас, що перестояв, може провокувати проблеми з кишківником. На раджу також дуже відтискати самі буряки, бо на них утворився кисіль, який також може перезбуджувати кишківник.
Насамкінець зазначу, що квас із буряків я зробила-таки. Узяла до уваги пораду дієтолога й замість дріжджів поклала в слоїк окрайці чорного хліба.
Напій вийшов дуже смачним. Навіть із бульками! П’ємо. Смачно. Скуштуйте й ви. На здоров’я!
Тетяна КОЗИРЕВА.