Справжня комора вітамінів
Росте горобина звичайна, або червона, по всій Україні, крім степових районів. Цікаво, що горобину вважають жіночим деревом. За народними переказами, саме жінок вона в першу чергу бере під свій захист. У горобини шукали допомоги за безпліддя, жіночих хвороб та ін. Горобина ж допомагала подолати нерозділене кохання і контролювати свої почуття. У деяких народів заборонялося навіть вирубувати дерева червоної горобини, а дозволяли тільки зрізати великі гілки лише для виготовлення посохів для священнослужителів, подорожніх, які відправлялися в далеку дорогу. Вважалося , що це богоугодна рослина , що сприяє спілкуванню з Вищими Силами та прогнозами .
Здавна це дерево шанували й українці. Плоди горобини вживали в варення, компоти , квіти та ягоди рослини використовували як цілющу сировину .
Зокрема , ягоди червоної горобини - справжня комора полівітамінів . За вмістом аскорбінової кислоти вони перевершують цитрусові , в них є вітаміни групи В ( заспокійливо діють на нервову систему , допомагають у разі безсоння і депресії) , вітамін Е (рятує від передчасного старіння і проблем із серцем) , вітамін А ( корисний для гостроти зору та здоров'я шкіри). У плодах горобини містяться органічні кислоти (яблучна, винна , янтарна , щавлева) , дубильні речовини , пектини , мінеральні солі , ензими. Плоди горобини виводять з організму шкідливі речовини і мають протинабрякову дію. Горобиновий сік - хороший відхаркувальний засіб, ефективний для лікування шлунково -кишкових захворювань , допомагає аз хвороб печінки і жовчного міхура. Ще в давнину люди помітили , що плоди мають знезаражувальні властивості, тому у воду кидали гілку горобини, після чого вона набувала приємного смаку і довго не псувалася.
Горобиновий напій - це еліксир здоров'я
Так, відомий фітотерапевт кандидат медичних наук Євген Товстуха рекомендує плоди горобини червоної застосовувати при цукровому діабеті , сечокам'яній хворобі , гепатиті , гепатохолециститі .
Горобиновий напій: 200 г стиглих помитих плодів залити 3 л води і кип'ятити на слабкому вогні 10 хв , настояти 4 години. Профільтрувати , довести до початкового об'єму. Подрібнені свіжі корені цикорію (150 г ) залити 3 л води , кип'ятити на слабкому вогні 10 хв , настоювати 4 години і довести до попереднього обсягу . Змішати відвар плодів горобини звичайної , відвар свіжих коренів цикорію (по 3 л) , мед ранньовесняний (2 кг) і спирт 96 % (до 10 л). Приймати по 1-3 ст . л . три -чотири рази на день за 30 хв до їди. Напій застосовують за захворювань печінки , підшлункової залози , атонії кишечника , запорів. А також у разі ожиріння , цирозу печінки , гепатопанкреахолециститу , каменів у нирках і сечовому міхурі , атеросклерозу , гіпертонії і т.д. Вельми доцільний напій і за цукрового діабету , але тоді не додають мед .
Різні форми застосування : сік , настій , фітосуміш
Євген Товстуха відзначає помічну дію горобини також від дизентерії , ревматизму , при жовчнокам'яній хворобі , атонії кишечника у літніх людей. Посилюється вплив плодів у комплексі з іншими рослинами , зокрема , можна приготувати такий збір : ягоди горобини , плоди шипшини коричної , коріння цикорію дикого , коріння кульбаби лікарської , квітучі верхівки цмину піщаного , стовпчики з приймочками кукурудзи звичайної , плоди глоду колючого ( по 2 частини ) , трава меліси лікарської , трава вересу звичайного (по 3 частини). Беруть 4 ст. л . сировини і заливають 1 л води , кип'ятять на слабкому вогні 10 хв , настоюють 4 години. Приймають по 50-100 мл тричі на день за 30 хв до їди. Цей відвар дуже допомагає при гіпертонічній хворобі , загальному атеросклерозі , розладах кровообігу , грипі , подагрі , вірусному гепатиті , після перенесених інфекційних хвороб.
Євген Товстуха рекомендує навесні і глибокої осені вживати відвар плодів горобини звичайної і плодів шипшини коричної як профілактичний і полівітамінний засіб . Беруть по 1 ст. л . плодів , подрібнюють і заливають склянкою води. Кип'ятять на слабкому вогні , настоюють годину . Проціджують і приймають по 50 мл чотири рази на день за 30 хв до їди.
Кандидат біологічних наук Любов Дудченко радить приймати свіжий сік ягід горобини ( по 1 ст. л . три -чотири рази на день до їди) для оздоровлення та профілактики гіпертонії і атеросклерозу , зниження рівня холестерину. Горобиновий сік приймають як жовчогінний засіб за холециститу(запалення жовчного міхура ) по 1 ч. л. за 30 хв до їди. За анемії (недокрів'я ) корисно пити такий настій: 2 ч. л. плодів горобини залити 2 склянками окропу , настояти 1 годину і процідити. Випити за 3-4 прийоми протягом дня .
Щоб уникнути гіповітамінозу , корисно приготувати такий напій: по 0,5 ст . л . плодів горобини і шипшини залити 2 склянками окропу , кип'ятити 10 хв , настояти 1 добу в закритому посуді , додати за смаком мед або цукор , приймати 3-4 рази на день.
За фарингіту і ларингіту для полоскання горла приготуйте розчин : 1 ст. л . соку ягід додати до 1 склянці окропу. З цією ж метою готують настій плодів горобини : 2 ч. л . сухої сировини настояти в 2 склянках окропу протягом години , а потім процідити.
У разі стійких запорів допоможе такий рецепт: перекрутити горобину на м'ясорубці , додати цукор (половину об'єиу горобини ) , приймати по 1 ст. л . 3 рази на день. З метою очищення кишечника 1 ч. л . горобини розім'яти ложкою , залити 1 склянкою теплої перевареної води. Настояти 6-8 годин. Не проціджуючи , випити протягом дня . Так потрібно робити кілька днів поспіль.
Якщо дошкуляють головний біль і безсоння , радять щодня з'їдати по 10 ягід . Це потрібно робити протягом декількох тижнів , і проблеми зникнуть.
Краса й омолодження
Горобина допоможе і тим , хто хоче позбутися бородавок. Для цього слід якомога частіше протягом дня протирати бородавки соком горобини або розім'яти ягоди і прикріпити їх лейкопластиром (це можна зробити і на ніч). Цей спосіб дуже ефективний.
Для омолодження шкіри обличчя дієві маски з горобини .
Візьміть жменю горобини , розімніть її , додайте трохи меду , якщо маса буде дуже густа , то ще й трохи води. Накладіть суміш на обличчя , шию , ділянку декольте. Залиште на півгодини . Потім змийте теплою водою. Для маски розім'яту горобину можна змішувати з вершками або сметаною. Для досягнення помітного результату такі маски роблять через день протягом 2 тижнів.
Незважаючи на користь червоної горобини , її протипоказано застосовувати вагітним! Під час годування немовлят груддю прийом препаратів горобини в невеликих дозах зазвичай не спричинює побічних явищ , проте їх імовірність все ж існує , тому перед застосуванням слід обов'язково порадитися з лікарем!