ЧОМУ ІМБИР ЗАВОЮВАВ ПОПУЛЯРНІСТЬ В УКРАЇНІ

ЧОМУ ІМБИР ЗАВОЮВАВ ПОПУЛЯРНІСТЬ В УКРАЇНІ

Цю рослину справедливо називають «універсальними ліками»

ЧАС ВИСАДЖУВАТИ КОРІНЬ У ВАЗОНИ

Сушений і мелений імбир можна придбати майже в кожному продуктовому магазині. А свіжий корінь зазвичай продають у супермаркетах чи в овочевих кіосках на базарі. Привозять його нам з Ямайки. Незважаючи на те, що наш клімат дуже відрізняється від клімату цієї країни, виростити імбир у домашніх умовах цілком можливо. Садять його саме зараз, навесні. Тож ідіть на ринок чи в супермаркет і купуйте свіжий та шовковистий корінь імбиру. Удома ретельно огляньте його, аби знайти набряклі бруньки. Якщо корінь сухуватий, покладіть його на деякий час у вологе тепле місце, і бруньки невдовзі з’являться. Тоді сміливо ріжте корінь на невеликі забруньковані шматочки, а місце зрізу обробіть товченим деревним вугіллям, після чого трохи підсушіть і висаджуйте.

СТВОРЮЙТЕ ГАРНІ УМОВИ ДЛЯ РОСТУ

Горщик потрібно вибирати широкий (від 20 см у діаметрі), але невисокий (оскільки корінь імбіру росте в різні боки), із дренажними отворами. Крім того, на дно потрібно покласти дренаж завтовшки 3 см, аби рослина не загинула від застою вологи. Грунт можна використати такий, як і для вирощування овочевих культур, або зробити суміш із узятих в однаковій кількості листової та дернової землі, торфу, піску. Корінець для висаджування має бути невеликим (3-5 см), з однією або двома бруньками, гладеньким, щільним. Розмістіть його в горщику горизонтально, на глибину не більш як 2 см, бруньками догори, злегка присипте субстратом. Найкомфортніше імбир почуватиметься в теплому й світлому місці, але не під прямими сонячними променями. Улітку вирощувати імбир можна на заскленому балконі, уникаючи відкритого повітря і протягів. Температура повітря має бути не нижчою як 20 градусів. Крім того, рослину в домашніх умовах потрібно систематично скроплювати водою. Як трохи підсохне верхній шар грунту, землю намагайтеся зволожувати. У період активного росту рослину слід підживлювати органічними або мінеральними добривами.

МАЙЖЕ ЯК БАМБУК, АЛЕ З КВІТАМИ

Уже через 1,5-2 місяці після висаджування кореня з’являться паростки. Узагалі, стебла виростають до 1,5 метра заввишки і стають схожими на бамбукові, тільки більш прямої форми. Якщо ви добре доглядатимете за рослиною, то вже влітку вона зацвіте квітами, що ростуть від кореневища і досягають висоти до 30 см. За час сезону із самого кореня виростуть нові бульби, які пустять свої паростки. Уже за 8-10 місяців у рослини почнуть відмирати надземні пагони, а це означає - час збирати врожай. Не забудьте, що потрібно відразу перестати поливати рослину й дочекатися повного висихання стебел. У цю пору корінь починає набирати лікувальної сили.

УРОЖАЙ ЗБЕРІГАЮТЬ У ХОЛОДИЛЬНИКУ

Коли настане осінь, корінь можна викопувати і використовувати за призначенням. Зберігають корінь неочищеним і загорнутим у папір у холодильнику. Перелік недуг і захворювань, позбутися яких допомагає цей диво-корінь, величезний: головний біль, нежить, синусит, бронхіт, біль і дряпання в горлі, застуда, грип, нудота й «морська хвороба», шкірні захворювання, гнійники й чиряки, алергія, гіпертонія, серцеві захворювання, кишкові та шлункові розлади, закрепи й нестравність, глисти, менструальний біль, артрити й радикуліти. Імбир розігріває організм зсередини, розганяє й розріджує кров. Цей унікальний корінець сприяє схудненню, підвищує імунітет, прояснює розум і піднімає настрій. У кухнях різних народів світу з давніх часів імбир використовують як афродизіак. Рецепти з імбиром від лікаря-натуропата народної цілительки Олени Світко. У лікувальній практиці імбир застосовують досить широко, цей корінь входить до складу збору для лікування очних хвороб. Ретельно перемолоти і змішати імбир (20 г), корицю (10 г), зелений чай (10 г), траву очанки (30 г), корінь аїру (10 г), пелюстки волошки (20 г), овес посівний (20 г) і насіння фенхеля (20 г). Вживати на кінчику ножа 5 разів на день, запиваючи в першій половині дня відваром шипшини: х ягід запарити в термосі 0,5 л окропу, настояти ніч. У другій половині дня запивати сумішшю соку алое з медом і червоним вином: гілочки п’ятирічного куща алое витримати в холодильнику протягом 12 днів, вичавити з них сік, додати взятих у такій само кількості мед і червоне вино. Порошок приймати не менш як 3 місяці, а після цього перевірити зір у лікаря. Для лікування бронхіальної астми рекомендують пити 5 разів на день по 1 г порошку імбиру, запиваючи його в першій половині дня відваром насіння льону (1 ст. л. насіння варити в 0,5 л води протягом 20 хв, процідити), а в другій - відваром кореня солодки (1 ст. л. подрібненого кореня залити 0,4 л води, варити 10 хв після закипання, настоювати 30 хв). «Коржики» з імбиром для лікування суглобів. Розтопити 100 г воску, додати 150 г смальцю, перемішати, всипати подрібнений імбир і знову перемішати. Із цієї маси наліпити невеликих «коржиків», які потрібно прикладати до хворих суглобів, ревматоїдних вузлів тощо. Старовинний рецепт, який застосовували в разі мастопатії, фіброміоми, вузлового зоба. Подрібнити імбир (20 г), конопляне насіння (20 г), траву нетреби колючої (30 г), полину (10 г). Усі компоненти змішати. Столову ложку суміші розводять пивом до консистенції густої сметани і прикладають до хворого органа на 2 години. Для лікування пієлонефриту є старовинний складний рецепт суміші з імбиром. Змолоти, просіяти і змішати корінь імбиру (50 г), насіння льону (20 г), траву вереску (10 г), корінь петрушки (20 г), корінь любистку (20 г), корінь лопуха (20 г), насіння конопель (30 г), траву звіробою (10 г), листя смородини (10 г), квіти календули (10 г), листя берези (10 г), шавлії (10 г), траву полину (5 г). Приймають суміш по 1 ч. л. за годину після їди тричі на день, запиваючи морсом із журавлини: 20 г ягід розтерти з цукром, залити 200 мл дуже гарячої води, трішки настояти, процідити. Курс лікування – до поліпшення стану. Із цієї самої суміші ставлять зігрівальні компреси на ділянку попереку і нирок, поки не зникне біль. Компреси міняють в міру охолодження. Для компресів суміш розводять підігрітим пивом до консистенції густої сметани. Імбир широко застосовують у кулінарії, додаючи до перших страв, м’яса, риби, соусів, компотів, джемів, випічки тощо.

ІМБИРНИЙ ЧАЙ

За всіх захворювань рекомендується регулярне вживання імбирного чаю. Є багато рецептів його приготування. Пропонуємо один із них. Наріжте тонкими шматочками або потріть на дрібній тертці 0,5 см кореня імбиру, залийте його 250-300 мл чистої води й доведіть до кипіння на слабкому вогні, варіть 15 хв. Якщо готуєте чай на роботі і не має можливості варити корінь, просто залийте його окропом і дайте настоятися. Після того як відвар чи настій охолоне до температури 40 С, додайте нього шматочок лимона та 1 ч. л. меду. Під час приготування імбирного чаю також можна додавати різноманітні трави: мелісу, м’яту, липовий цвіт, листя малини та смородини тощо.

ПІДГОТУВАЛА ІРИНА НОВА