Українців називають гречкосіями за те, що з дідів-прадідів серед різних злаків і крупів ми віддаємо перевагу гречці, цінуючи її поживність і смак. Про те, чи виправдана наша любов до цієї культури і чи справді гречка є такою корисною, у розмові з лікарем-натуропатом народною цілителькою Оленою СВІТКО.
ГРЕЧКА ГОДУЄ І ЛІКУЄ
— Олено Віталіївно, однією з найулюбленіших страв українців є гречана каша. — Так, і не лише каша, з гречки у нас готують безліч різноманітних страв. Здавна українці цінують гречку як незамінний харчовий і надзвичайно поживний продукт. Унікальні властивості цього злаку підтвердили і японці, які всерйоз зацікавилися нашим національним продуктом. Вони вивчали всі складові гречки, так би мовити, розбираючи її по кісточках, і перевіряли дію цих крупів на організм людини в умовах клініки. Виявилося, що у 80% хворих 60-денна гречана дієта, яку застосовували японські вчені-медики, дала позитивний результат. Особливо дослідники зазначають її роль в очищенні судинної системи: вона робить стінки судин міцними та еластичними. Це підтвердило вживання гречки під час лікування атеросклерозу. Гречка лікує найтяжчі судинні захворювання. У звіті про свої дослідження японці наводять випадок, коли пацієнту, в якого тривалий час трималася висока температура тіла, не могли нормалізувати стан навіть введенням різних потужних антибіотиків. Лише після переведення його на гречану дієту через три дні температура нормалізувалася. Японці переконані, що 50—60% денного раціону людини можуть бути злакові, зокрема гречка, 10% зелень, варені буряки. Якщо дуже поганий стан судин, особливо є проблеми на ногах (рани) — варто застосувати 60-денну гречану дієту. Людина може й сама підібрати собі на кожен день страви з гречки. Наприклад, на сніданок гречана каша без молока (можна з олією розторопші, горіховою, гарбузовою), на обід — гречаний суп з грибами, на вечерю — гречка з кефіром. Склянку кефіру перемішати з 2 ст. л. гречки і з’їдати вранці чи ввечері. — За рахунок чого гречка має такі цілющі властивості? — Гречка — природне джерело багатьох корисних речовин. Зокрема, вона містить вітаміни групи В, лізин, метіонін, залізо, таку потрібну фолієву кислоту тощо. Гречаною кашею навіть можна лікувати анемію. Також гречка містить калій, бор і невелику кількість органічних кислот: янтарну, лимонну та яблучну. Завдяки білку, який є в гречаних крупах, їх можна використовувати як повноцінний і легкий замінник м’яса.
РОСЛИНА КОРИСНА — ВІД КВІТІВ ДО ЛУЗГИ
— А чи є корисними духмяні квіти цієї рослини? — Народна медицина має рецепти з використання квітів гречки від багатьох хвороб. Рожево-білі квіти містять біофлавоноїди — найважливішу сполуку для очищення судин, і для діабету, атеросклерозу, і лікування багатьох очних хвороб. Узагалі всі рослини, які мають білий цвіт, впливають на головний мозок, поліпшують пам’ять, сприяють лікуванню жіночих і чоловічих хвороб. Я особисто виїжджаю на гречані поля під час цвітіння рослини, читаю молитви, вибачаюся перед гречкою, що не даю їй доспіти, а потім зрізаю всю рослину. Минулого року я вже сіяла гречку в себе на дачі, зібрала 2 врожаї. Тому часто і застосовують у сумішах квіти гречки, буркуну, софори японської, каштана, деревію, акації. Кожний може швидко приготувати собі корисний очисний напій. Взяти порівну зерен вівса молочної стиглості (подрібнених), квітів гречки, акації, софори японської чи буркуну. Ложку суміші залити склянкою окропу і запарювати 1—2 хв. Довше не треба, аби не зникли леткі корисні речовини. Пити з медом. А вичавки накладати на очі, на проблемні вени. — Бачила в продажу подушки з гречаної лузги. — Лузга гречки теж має свої лікувальні властивості. У Чехії, наприклад, у всіх натуропатичних аптеках, магазинах можна було купити гречану лузгу. Вона містить ефірні олії, які, власне, є в усій рослині. Під час сну ми гріємо лузгу своїм тілом і вона випаровує ефірні олії, які через шкіру всотуються організмом. Крім того, натуропати вважають лузгу коморою рутину, вітаміну РР. Перемелену на кавомолці лузгу можна по половині чайної ложки вживати, як звичайні висівки, запиваючи соком або чаєм із квітів, хоча б тричі на день до їди. У разі болю в ногах, атеросклерозу, захворювань травного тракту корисно приймати такий природний щадний «наждачок». Можна додати мелену лузгу в салат із бурячками чи морквою. Вживати до їди. Скільки часу приймати лузгу, кожний орієнтується з огляду на стан свого організму і його зашлакованість. І, звичайно, під час такого очищення варто відмовитися від харчування білим хлібом, картоплею, макаронами — джерелами зашлакованості судин.
ЇЖА ДЛЯ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ ТА ІНШІ РЕЦЕПТИ
Змолоти 1 кг пророслої гречки (на водичку покласти шматочок тканинки і зверху гречані зерна так, щоб вони не плавали) і 1 кг волоських горіхів, висипати в банку і тримати на видноті. З’їдати цієї суміші по 1 ст. л. 2—3 рази на день, запиваючи, наприклад, біофлавоноїдним чаєм із білих квітів або лише гречаних чи просто водою. Це унікальний рецепт для лікування щитоподібної залози та діабету. Гречана каша з молоком, яке в цьому разі є своєрідним додатком до гречки, гарно засвоюється в такому поєднанні. В організм із цією стравою потрапляє близько 100 корисних речовин, у тому числі набір незамінних амінокислот. У каструлю з киплячою підсоленою водою додають молоко, доводять до кипіння, засипають гречані крупи і, помішуючи, варять на слабкому вогні до загуснення. Потім ставлять у духовку і дають упріти до готовності. Кашу їдять з маслом. На 1,5 склянки крупів беруть 3 склянки молока, 2 — води і сіль за смаком. Гречана запіканка з сиром. Зварену гречку (ліпше проділ) з молоком і на воді охолоджують до 50—60 градусів. Сир перемелюють і, додавши сирі яйця і ксиліт, змішують з кашею. Цю масу рівномірно викладають на змащене вершковим маслом і посипане сухарями деко. Покривають сумішшю сметани з яйцем і ставлять запікати в духовку. Для запіканки потрібно: 2 склянки гречаних крупів, 2 склянки молока, 3 — води, 200 г сиру, 2 яєць, по 1 ст. л. вершкового масла і сметани, 2 ст. л. — мелених сухарів, сіль, ксиліт за смаком. Готову запіканку можна змастити вершковим маслом. Котлетки гречані зі сметаною. Із гречаних крупів зварити на воді в’язку кашу до готовності, додати сирі яйця. Усе перемішати і сформувати котлетки. Обкачати в сухарях і обсмажити з двох боків на вершковому маслі (олії). Для котлет узяти 1 склянку гречки, 2 — води, 1 яйце.
Розмову вела Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.