Мабуть, чорну редьку, або редьку посівну, більшість із нас знає як гарний відхаркувальний засіб: хто не пив її сік уперемішку з медом чи цукром, аби заспокоїти кашель? А ще дехто полюбляє редьку за смакові властивості, готуючи осінні та зимові салати. Проте цей коренеплід у скромному чернечому вбранні має широкий оздоровчий вплив на організм людини за багатьох хвороб. Про це з нашими читачами ділиться натуропат, народна цілителька Олена СВІТКО.
У поміч печінці й кишечнику
Така звична для українців чорна редька має багато корисних властивостей завдяки своєму складу. Вона містить велику кількість мікроелементів (калій, фосфор, залізо), багата на ефірні олії тощо. Отож чорна редька – частий інгредієнт у рецептах народної медицини. Вона збуджує апетит, чинить антимікробну дію, є відхаркувальним засобом. Помічна за багатьох хвороб, збудниками яких є бактерії, зокрема, грипу, застуди, кашлю тощо. «Редьковий» мед від кашлю: взяти великий коренеплід і зрізати його верхівку. Потім з редьки обережно вирізати середину, а на її місце влити мед. Накрити зрізаною з редьки кришкою й залишити для рівноваги в чашці (іншій ємності) на 8-10 годин (що довше, то більше соку ), щоб редька пустила сік. Коли мед змішається з соком - ліки готові. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за 30 хв до їди чи в разі нападу кашлю.
Завдяки великій кількості клітковини, цей коренеплід стимулює перистальтику кишечнику та збільшує виділення травних соків. Тому редьку рекомендують людям із хронічним запаленням тонкої та товстої кишок, хронічним гепатитом. Редька помічна в разі лямбліозів, навіть за цирозу печінки, панкреатиту. Можна зробити таку суміш: узяти по 1 ст. л. соку редьки, лимона, маслинової олії. Пити на ніч після їди. Курс оздоровлення – 3 тижні. Хочу застерегти читачів, що на початку лікування можуть боліти печінка, нирки, не лякайтеся: в процесі одужання біль минеться.
Використовують чорну редьку і як проносний засіб за частих закрепів, вживаючи її в салатах чи по 1 ст. л. соку коренеплоду після їди. Редька також відома і як сечогінний засіб: сік вживають за нирково-кам’яної хвороби.
Салат із редьки має бути в меню діабетиків
Препарати з редьки регулюють тиск, добре знижують вміст цукру, тому вона показана діабетикам. А ще сукупність корисних речовин, що містяться в редьці, сприяє зниженню холестерину в крові, тому коренеплід є незамінним засобом для профілактики й лікування атеросклерозу судин серця та головного мозку. Наприклад, корисно на вечерю приготувати легкий і поживний салат із чорної редьки, яблук та моркви. Заправити сметанкою чи олією. До речі, редька має пустити сік, тоді не буде відрижки після її вживання.
Місцево сік коренеплоду призначають як розтирання в разі ревматизму, радикуліту та невралгії, болю в суглобах тощо. Для цього треба змішати в рівних частинах сік редьки, меду та горілку. Суміш зберігають у холодильнику в щільно закупореному фарфоровому чи скляному посуді. Цю саму суміш можна пити по 1 дес. л. двічі на день до їди. Вважають, що таким чином з організму можна вивести солі та шлаки. Курс – 3 тижні.
Під час оздоровлення соком редьки треба звернути увагу на харчування: в раціоні мають бути супи, борщі, квасоля, гречка. Натомість варто обмежити вживання яєць, м’яса, риби.
Народний метод від недокрів’я
Змішують у рівних пропорціях сік редьки, моркви та буряку і в глиняному чи емальованому посуді на 2-3 години ставлять у духовку. Приймають по 1 ст. л. тричі на день за 15-20 хв до їди.
Проте до вживання чорної редьки є й деякі протипоказання, зокрема несприйнятність її організмом, тяжкі захворювання шлунка й кишечнику (виразка, гастрит, коліт тощо).