Як правило, в їжу ми вживаємо лише самі коренеплоди. Проте в бадиллі деяких овочів міститься не менша кількість цінних і корисних речовин, ніж у коренеплодах. Одним із лідерів щодо користі бадилля є буряки. У ньому містяться цинк, залізо, фтор, йод, калій, фосфор, магній, кальцій, а також такі вітаміни, як А, В, РР, С. У бадиллі моркви також міститься чимало корисних речовин. Його рекомендують вживати за циститу. Жувати морквиння зовсім не обов’язково — з нього можна приготувати відвар, який слід випивати потрохи протягом дня. У бадиллі ріпи міститься велика кількість кальцію, а також цілий набір вітамінів. Крім того, кухарі відзначають, що бадилля ріпи досить смачне. Оскільки в ньому багато кальцію, його рекомендують за хвороб кісток і крові, зокрема за рахіту в дітей. Зверніть увагу: для того щоб уникнути ризику потрапляння в організм мікробів, бадилля бажано ошпарити окропом перед вживанням. Морквиння можна навіть залишити в окропі на 15 хвилин, за цей час зникнуть гіркоти, і воно стане приємнішим на смак.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.