Нещодавно переніс операцію з приводу видалення виразки шлунка. Але часто болить живіт. Дуже прошу, порадьте, чим мені харчуватися та чим можна полікуватися.
З повагою В. Мельник.
м. Хмельницький.
Лист коментує головний гастроентеролог Департаменту охорони здоров’я м. Києва Ігор ЧЕРВАК.
Виразкова хвороба шлунка - це хронічне рецидивне (схильне до повторення після одужання) захворювання, яке характеризується утворенням виразки на слизовій оболонці шлунка. Якщо ж виразку шлунка виявлено вчасно й грамотно зроблено операцію з її видалення, то можна уникнути загострень і повернути собі здоров’я.
Після оперативного втручання з приводу виразки шлунка все-таки основний вид терапії - це дотримання харчового режиму. Дієта в цей час має бути щадною, без подразнювальних компонентів, спецій і прянощів. Особливо це стосується перших трьох післяопераційних місяців. Потрібно харчуватися маленькими порціями й не рідше, як 4-5 разів на день (тоді вільна соляна кислота, що подразнює шлунок, не встигатиме утворюватися). Вилучіть продукти та страви, які агресивно впливають на слизову оболонку та мають інтенсивну сокогінну дію: смажені м’ясо та рибу, м’ясні, рибні, грибні бульйони, кислі ягоди та фрукти, маринади, копченості, гострі закуски, свіжу цибулю чи редиску, морозиво. Не переїдайте (переповнення шлунка призводить до збільшення утворення шлункового соку). Категорично забороняється курити, вживати спиртні напої.
Не бажано вживати дуже гарячі чи переохолоджені страви, деякі лікарські препарати, зокрема на основі саліцилової кислоти, яка руйнує слизову оболонку шлунка.
Рекомендовано вводити в меню перетерті супи на «легеньких» (не наваристих) бульйонах, каші на воді, які можна заправляти невеликою кількістю олії чи масла. Крім того, не можна в перші місяці після резекції шлунка вживати сирі овочі (крім тертої моркви) , а лиш термічно оброблені: чи то варені, чи тушковані (не смажені). Щодо борошняних виробів, то чорний (житній) хліб небажано вживати хворим як з виразкою шлунка. так і після її видалення. Натомість їм рекомендовано білий, напівсухий хліб. Післяопераційним хворим можна їсти нежирний кефір і м’який сир. Їжу потрібно ретельно пережовувати, аби не спричинити механічного подразнення слизової оболонки стравоходу. З напоїв рекомендують пити чорний неміцний чай, узвар, не можна: соки, каву, газовані та алкогольні напої.
Окремо хочу сказати про заборону куріння як однієї з вагомих причин виникнення виразкової хвороби шлунка. Потрібно пам’ятати, що слід уникати тривалого нервово-емоційного перенапруження, стресів, які також можуть спричинити виразку.
Лист коментує лікар, фітотерапевт В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ.
Щодо використання рослинних препаратів, то пом’якшувальну та загоювальну дію виявляють обліпихова та шипшинова олії. Вживають по 1 ч. л. за 20-30 хв до їди. Можна скористатися і настоєм лікарських рослин, таких як ромашка й м’ята, які мають протизапальні властивості. Заварювати як чай і пити теплим по 30 мл невеликими ковтками за 20 хв до їди.
Як загоювальний і запобіжний засіб проти можливого повторення виразкової хвороби шлунка рекомендую такий рослинний збір: трава деревію, гірчаку зміїного, квіти календули, ромашки, трава чистотілу, звіробою, насіння кропу й льону, корені дивосилу та алтеї. Узяти все в рівних частинах, подрібнити. Одну столову ложку суміші залити 0,5 л окропу, настояти ніч. Уранці довести до кипіння, зняти з вогню й 40 хв витримати на водяній бані. Настояти ще 2 години. Пити по чверті склянки 4 рази на добу через два дні протягом місяця. Одночасно з травами приймати активоване вугілля по 3-4 таблетки двічі на день після їди протягом 10 днів.
У разі болю (про що пише читач) пити настій трав: квіти ромашки (5 г), трава звіробою (20 г), листя подорожника (20 г). Одну столову ложку суміші залити 0,5 л окропу, настояти ніч (далі готують так само, як попередній трав’яний збір). Пити по 1 ст. л. тричі на день за 20 хв до їди. Цей настій усуває також печію.