Коли харчування справді стає ліками
Цукровий діабет - найпоширеніше ендокринне захворювання у світі. Воно спричинене порушенням вуглеводного обміну в організмі, що своєю чергою призводить до підвищення рівня цукру в крові й пов’язаних із цим серйозних ускладнень. Розрізняють цукровий діабет першого (інсулінозалежний) та другого (інсулінонезалежний) типу. Діабет ІІ типу становить 85% від усіх випадків цукрового діабету. Ще не так давно він розвивався зазвичай у людей після 40 років.
Однак сьогодні це захворювання «помолодшало» і вражає молодь, підлітків та дітей. Це пояснюють насамперед погіршенням навколишнього середовища, а також низькою якістю їжі, в якій велику частку становлять рафіновані вуглеводи. Найпершими й найліпшими ліками в разі цукрового діабету ІІ типу є дієтотерапія. За допомогою правильної організації свого харчування можна не лише істотно знизити дозування медичних препаратів, а й у разі легкої форми навіть перестати їх приймати, нормалізувавши показник цукру в крові.
Діагноз допоможуть встановити додаткові обстеження
На відміну від хворих на цукровий діабет І типу, в людей з діабетом ІІ типу інсулін продовжує вироблятися, але клітини стають до нього нечутливими. Тому й відбувається підвищення цукру в крові й виникає стан, який називається глюкозотоксичністю, чи вуглеводотоксичністю.
Лікування цукрового діабету ІІ типу включає в себе насамперед дієту, дозовані фізичні навантаження й медичні препарати, що уповільнюють усмоктування глюкози в травному тракті, чи підвищують викид інсуліну клітинами підшлункової залози, чи підвищують чутливість рецепторів до інсуліну.
Підступність діабету ІІ типу полягає в тому, що спочатку його симптоми непомітні. Єдине, що насторожує, - це поява сухості в роті й збільшення сечовипускання, а в цілому загальний стан залишається задовільним. У зв’язку з цим дуже важливо проходити щорічний медогляд і здавати аналіз крові на цукор. За сучасними нормативами, цукор у крові має не перевищувати позначки 6,5 ммоль/л. Якщо показник аналізу вищий – потрібно зробити додаткове обстеження, яке складається з кількох аналізів.
Перший на визначення рівня гліколізованого гемоглобіну. Це дуже важливе обстеження, що відображає рівень вмісту цукру в крові за тривалий період. Норма гліколізованого гемоглобіну має становити 5,7-5,9 одиниці. Цей аналіз дає змогу виявити цукровий діабет на ранній стадії, а отже, своєчасно почати лікування.
Інший аналіз - визначення вмісту С-пептиду, показує синтез гормону інсуліну. Цей гормон виробляється підшлунковою залозою й допомагає клітинам засвоювати цукор. За цукрового діабету ІІ типу показник синтезу інсуліну має бути в нормі чи підвищеним (гіперінсулінізм). Знижений вміст С-пептиду характерний для інсулінозалежного цукрового діабету, а також гіпоглікемії (в тому числі алкогольної) й стресового стану. Норма С-пептиду дорівнює 0,5-2,0 мкг/л.
Також, якщо рівень цукру в крові одного разу - 6,4, а наступного - 6,5 ммоль/л, тобто не зрозуміло: є діабет чи ні, потрібно пройти обстеження, яке називається визначення цукру в крові з навантаженням. Зазвичай застосовується вуглеводне харчове навантаження. При цьому слід робити три вимірювання. Перше - натще. Друге - через годину після вживання вуглеводної їжі. Третє – через 2 години після їди. У якості вуглеводної їжі ліпше брати прості вуглеводи, які швидко потрапляють у кров, наприклад білий хліб, намащений медом. Якщо показник під час другого чи третього вимірювання вищий за 7,8 ммоль/л - це підтверджує наявність цукрового діабету.
Рибячий жир для «хорошого» холестерину
Ще одне обстеження визначає рівень холестерину і його фракцій. У пацієнта з діабетом дуже часто вуглеводні зміни зумовлюють і зміни обміну жирів в організмі. Тобто дуже часто фіксується підвищення в крові холестерину, причому, саме за рахунок «поганого» холестерину - ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ). При цьому може відбуватися зниження «хорошого» холестерину - це ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ), хороші жири, які захищають від розвитку атеросклерозу та його ускладнень. Їхній показник має бути не менший за 1,68. У разі його зниження людині слід приймати риб'ячий жир (омега-3 жирні кислоти), який дуже добре нормалізує ліпідні порушення. Доза для прийому, залежно від стану організму та маси тіла хворого, становить від 500 до 1000 мг на добу.
Також показник ЛПВЩ допоможуть підняти лляна олія чи лляне насіння: по 1 ст. л. вранці та ввечері. Крім того, омега-3 жирні кислоти містять гарбузова, кунжутна олії та олія розторопші. Соняшникова ж олія - це джерело омега-6-кислот, тобто це зовсім інші жирні кислоти, які не сприятимуть підвищенню «хорошого» холестерину. Джерелом омега-3-кислот можна ще назвати насіння й горіхи (30-40 г на добу), окрім арахісу й кеш’ю.
Три завдання дієтотерапії
Лікування за цукрового діабету слід починати насамперед з правильної організації свого харчування, за допомогою якого можна значно знизити дозування медичних препаратів. А в разі легкої форми навіть обходитися без них, нормалізувавши показник цукру в крові.
Першим завданням дієтотерапії є нормалізація вуглеводного обміну, тобто надходження й витрата вуглеводів в організм мають бути збалансованими між собою.
Другим завданням є зниження маси тіла, оскільки дуже часто (в 70% випадків) одночасно відбувається збільшення цукру в крові й відкладення жиру в організмі.
І завдання номер три, яке повинна розв’язувати дієтотерапія, - це боротьба з ускладненнями.
Як я вже зазначала вище: в разі порушення вуглеводного обміну відбувається порушення й жирового, а також білкового обмінів. За порушення жирового обміну підвищується холестерин у крові, а білкового - кількість сечової кислоти. Правильно організувавши своє харчування, ми можемо й повинні впливати на такі порушення.
Вуглеводи мають бути повільними
Якщо говорити про вуглеводи, то до раціону мають входити продукти, які містять повільні вуглеводи, тобто ті, які всмоктуються в кров дуже повільно. Їх ще називають складними вуглеводами. При цьому повністю слід вилучити зі свого харчування продукти, які мають високий глікемічний індекс і підвищують рівень цукру в крові.
Сьогодні розроблено шкалу продуктів глікемічного індексу, згідно з якою лікар може рекомендувати ті чи ті продукти пацієнтові. Наприклад, у разі захворювання на цукровий діабет ІІ типу потрібно вживати продукти, які мають глікемічний індекс, нижчий за 50. З обережністю слід вживати ті, що мають глікемічний індекс до 65, а ті, що вище 70, бажано взагалі вилучити зі свого раціону. Дуже високий індекс глікемії в цукрі, білому борошні, очищеному рафінованому рисі, вівсянці, картоплі, моркві, буряках, меді.
Узагалі, якщо говорити про хворих на цукровий діабет ІІ типу, яким солодкого не можна, але іноді хочеться, то в даному разі слід вибирати солодощі з найнижчим рівнем глікемії, тобто нижче 50. У таблиці з таким індексом можна знайти чорний шоколад, що рідко, але дозволяється; курагу, яку можна лише 2 штучки на день. До того ж усі солодощі слід уживати тільки в першій половині дня, до 14-ї години: 2 штучки кураги чи 2 квадратики чорного шоколаду. Усі ж інші солодощі під суворою забороною. Чому тільки до 14-ї? Тому що можливість організму утилізувати вуглеводи до вечора різко знижується. І навіть здоровій людині не рекомендовано їсти солодощі, фрукти, сухофрукти в другій половині дня, аби не переобтяжувати підшлункову залозу. У другій же половині дня та ввечері слід уживати овочі, зелень, легкий білок; з крупів можна гречку, темний неочищений рис (його ще називають коричневим, чи диким), перловку, пшоно.
З переліку фруктів хворим на цукровий діабет ІІ типу потрібно обов’язково вилучити банани, виноград, персики, нектарин, дуже солодкі сорти яблук. Уживати ж інші, дозволені, фрукти слід лише в першій половині дня, оптимально – це має бути другий сніданок, добова кількість - не більше, ніж 200-250 г.
А ось що можна їсти й навіть рекомендується – то це ягоди. Усі ягоди, зокрема ті, які мають темне забарвлення, мають низький глікемічний індекс. Особливо слід звернути увагу на чорниці, вони мають здатність знижувати рівень цукру в крові, поліпшують роботу підшлункової залози, виводять надмірний холестерин.
«Ззбоченець» обміну речовин
Далі, на що потрібно звернути увагу хворим на цукровий діабет ІІ типу, - це якість і кількість жирів у раціоні. Слід обмежити насичені жири, які містяться в тваринних продуктах. Сюди входять жирні молочні продукти (вершки, сметана, масло), жирне м’ясо. Слід вилучити всі м’ясні перероблені продукти: ковбаси, сосиски, балики тощо. М’ясо не рекомендується смажити, оскільки в ньому під час такого приготування збільшується кількість жирів.
Також під жорсткою забороною мають бути транс-ізомери жирних кислот, чи гідрожири: маргарин, майонез, плавлений жир, багато молочних десертів, зокрема морозиво (сьогодні воно дуже часто не молочного, а рослинного походження).
Гідрожир утворюється таким чином: беруть олію не кращої якості й пропускають через неї водень, вона стає твердою й набуває властивостей насичених жирів, які при цьому захворюванні, та й узагалі - протипоказані. Цей шкідливий жир зумовлює дегенеративні зміни стінок артерій і збільшує кількість холестерину в крові. Побічним явищем від вживання таких гідрогенізованих жирів є цукровий діабет, безплідність, онкопатологія. Тому їх слід розглядати як отруйні речовини, які не можна вживати, оскільки організм людини не здатен їх переробити й розщепити. Я гідрожир називаю «збоченцем» обміну речовин. Потрапивши в організм, він завжди спричиняє збій в обмінних процесах.
Жири, які рекомендується вживати за цукрового діабету ІІ типу, - це маслинова, кунжутна, гарбузова олії, олія розторопші; риба, особливо жирних сортів - у якій є такий потрібний для організму риб’ячий жир.
Аби їжа стала ліками
Для людей, у яких підвищений цукор у крові, білок дуже важливий, оскільки сприяє зниженню швидкості всмоктування вуглеводів і зменшенню їх кількості в крові. Але білок має бути правильним, тобто легким, який відносно швидко засвоюється. Якщо взяти, наприклад, шматок червоного м’яса, час його засвоєння й розщеплення доходить іноді до 12-13 годин. Процес розщеплення білка курячого яйця та риби займає від 3 до 4 годин, практично в 3-4 рази менше, ніж у м’яса. Отже, акцент у харчуванні слід робити на легких білках: яйцях, рибі, морепродуктах; а також сочевиці, квасолі, горіхах - джерелі рослинного білка.
Із тваринних продуктів слід ще відзначити нежирні молочні продукти, зокрема м’який сир (не знежирений, а саме слабкої жирності 4-5%); кисломолочні напої: кефір, кисляк. Увечері рекомендується вживати ці білкові продукти. Крім того, їх потрібно обов’язково доповнити некрохмалистими овочами, сюди входять зелені листкові овочі (усі види капусти); кабачки, помідори, патисони, баклажани, огірки, болгарський перець, зелень. У всіх цих продуктів глікемічний індекс не перевищує 20. Тобто вони практично не підвищують рівень цукру в крові. До того ж мають великий вміст клітковини, яка своєю чергою теж уповільнює всмоктування цукру в кров, сприяє його зниженню, скорбує й виводить з організму «поганий» холестерин. Отже, ці овочі мають бути основою раціону хворих на цукровий діабет. Проте якщо протягом дня їх можна вживати в сирому вигляді, то ввечері – ліпше в тушкованому, заправивши лляною, маслиновою чи кунжутною олією. І тоді їжа стане не тільки вечерею, а й ліками. Це може бути, наприклад, омлет, приготований на парі з овочами, чи риба, запечена в духовці теж з овочами.
Треба також зазначити, що для хворого на цукровий діабет ІІ типу дуже важливо дотримуватися правильного режиму харчування: 5-6-разове вживання їжі.
Нетрадиційні способи зниження цукру
Сушені стулки квасолі подрібнити, 2 ст. л. сировини залити в термосі 0,5 л окропу. Випити першу половину вранці за 30 хв до сніданку, а другу - за 30 хв до вечері.
Також дуже добре знижують цукор у крові ягоди чорниці, причому в будь-якому вигляді: свіжі, сушені, морожені. Настої всіх частин рослини теж непогано знижують цукор у крові.
Дрібну цибулинку (сіянку) обчистити й проковтнути після сніданку.
Фізкультура знизить цукор у крові
Ще один чинник, який відчутно поліпшує динаміку в разі цукрового діабету, - це посильні, регулярні, щоденні фізичні навантаження. Річ у тім, що вуглеводи у вигляді глікогену відкладаються в печінці та м’язах. А приблизно за 30 хв фізичного навантаження цей накопичений глікоген виводиться з організму. Останній намагається відразу поповнити ці запаси з тих вуглеводів, які до нього надійшли з їжею. Тобто звільняється місце для зайвих вуглеводів, які й відкладаються у вигляді глікогену в м’язах, а не підвищують цукор у крові. Тож зрозуміло, чому фізичні навантаження дуже важливі для хворих на цукровий діабет. Причому, достатньо простої швидкої ходьби, хоча б 30 хв на день (в ідеалі потрібна година). До того ж за регулярних занять підвищується швидкість згоряння калорій в організмі, зменшується рівень холестерину в крові, а отже, ризик серцевих захворювань; знижується артеріальний тиск.
Продукти та їх глікемічний індекс
Зелень (петрушка, кріп, салат, щавель) – від 0 до 15.
Баклажани, броколі, гриби, зелений перець, часник, салат-латук – 10.
Капуста білоголовкова, брюссельська капуста, кольрабі, броколі, цвітна відварена, кабачки бланшовані, цибуля зелена (пір’я), цибуля ріпчаста, перець солодкий, редиска, ріпа, волоські горіхи, шпинат, спаржа, гарбузи, огірки ґрунтові, соєвий хліб, соєві боби, насіння гарбуза – 15.
Різноманітні горіхи – від 15 до 30.
Фруктоза, помідори, лимони, журавлина – 20.
Молоко знежирене, кефір знежирений, вишні, сливи сині чи червоні, черешні, грейпфрути, шоколад гіркий, гранат – 25.
Чорниці – 28.
Порічки, чорна смородина, малина, квасоля стручкова, молоко, вершки 10%, сушені яблука, сушені абрикоси - 30.
Груші – 33.
Яблука – від 30 до 35.
Сушені боби, сочевиця, дикий (коричневий) рис – від 30 до 40.
Апельсини, полуниці, суниці, аґрус; соки: виноградний, вишневий, персиковий, яблучний, сливовий тощо; гречка, вівсяні крупи – 40.
Дині, хурма, томатний соус – 45.
Наталія САМІЙЛЕНКО, лікар дієтолог-ендокринолог, автор методики оздоровчого харчування та детокс-програм для нормалізації обмінних процесів, засновник ТОВ «Струнка Україна», член Асоціації дієтологів України, керівник клубу здорового харчування.