ГАРБУЗИ «ВИЖЕНУТЬ» ТОКСИНИ З ПЕЧІНКИ

ГАРБУЗИ «ВИЖЕНУТЬ» ТОКСИНИ З ПЕЧІНКИ

Печінка постійно піддається шкідливому впливу різноманітних токсинів і повсякчас перебуває в стані запалення, але без порушення її функціонування. Проте в разі впливу деяких специфічних чинників запальний процес одночасно зачіпає значну кількість клітин печінки, що зумовлює розвиток запалення вже з порушенням функціонування цього органа. Унаслідок тривалого подразнення печінки токсинами відбувається повільне відмирання клітин і подальше розростання сполучної тканини, що зумовлює утворення рубців. Цей патологічний процес називають цирозом.

• Дуже корисні в разі захворювань печінки звичайні гарбузи. Страви з термічно обробленою м’якоттю цього овочу є потужним сорбентом, який значно зменшує подразнення печінки токсинами з кишечнику, а також містять вітамін А. Завдяки цьому значно прискорюється відновлення антитоксичної функції печінки. • Гарну дію має й сік гарбузів. Для цього з нього потрібно зрізати верхівку, очистити середину від насіння, заповнити медом, накрити зрізаною верхівкою, потім обмастити тістом і поставити на 9 діб у темне місце. Отриманий сік потрібно пити по 1 ст. л. 4-5 разів на день перед їдою. • Зменшити активність патогенної мікрофлори допомагає сік чорної редьки. Приймати його слід по 1 ч. - 1 ст. л. до трьох разів на день після їди. Однак пити цей сік слід з обережністю, оскільки він може подразнити клітини печінки. • За вірусного гепатиту з жовтяницею можна скористатися настоєм свіжого кореня хрону: 50 г кашки хрону залити 300 мл окропу, настояти 1 годину в закритій посудині. Приймати по чверті склянки 4 рази на день протягом 7 днів. • За патології печінки та жовчовивідних шляхів рекомендовано приймати муміє по 0,2 г протягом місяця. • У разі хронічного гепатиту з порушенням детоксикації та видільної функції печінки помічний такий збір: коріння солодки голої – 40 г, кореневище з корінням оману високого – 40 г, листя подорожника великого – 30 г; 1 ст. л. суміші залити 500 мл води, довести до кипіння, тримати на слабкому вогні 10-15 хв. Додати до цього відвару 1 ст. л. такої суміші: суцвіття ромашки лікарської – 20 г, трава деревію звичайного – 30 г, суцвіття календули лікарської – 20 г, трава шавлії лікарської – 30 г, трава м’яти перцевої – 30 г; тримати на слабкому вогні 2-3 хв, зняти, закутати й залишити настоюватися ніч, перецідити, відтиснути. Приймати теплим по 100 мл тричі на день за 20 хв до їди і четвертий раз – перед сном. Одночасно зі збором як антитоксичний, імуностимулювальний засіб вживати суміш меду з пилком у пропорції 1:1. На 100 г суміші додати 1 г маточного молочка. Приймати під язик вранці по 1 ч. – 1 дес. л.

Борис СКАЧКО, фітотерапевт, дієтолог, реабілітолог.