ХХХХIII МІЖНАРОДНИЙ КОНГРЕС АПІМОНДІЇ ВІДБУВСЯ НА ПАСІЦІ УКРАЇНСЬКИХ БДЖОЛЯРІВ ГРОМОВИХ

ХХХХIII МІЖНАРОДНИЙ КОНГРЕС АПІМОНДІЇ ВІДБУВСЯ НА ПАСІЦІ УКРАЇНСЬКИХ БДЖОЛЯРІВ ГРОМОВИХ

Василь та Людмила Громові поділилися досвідом з апітерапевтами з Канади, Німеччини, США та інших країн світу

Прізвище родини Василя та Людмили Громових з міста Гайсин , що на Вінниччині, відоме не лише серед кола пасічників й апітерапевтів України, але близького й далекого зарубіжжя. Саме вони погодились прийняти в себе гостей із 21 країни світу – учасників 43 Міжнародного конгресу Апімондії - величезного за своїм обсягом бджолярського всесвітнього форуму, який відбувся у вересні - жовтні цього року. Пасічники із Великої Британіі, США, Швейцарії, Канади, Нової Зеландії, Колумбії, Німеччини, Японії, Бельгії, Австралії, Мексики, Бразилії, Індії, Чехії, Угорщини, інших держав мали змогу ознайомитись з українським бджільництвом на конкретній любительській пасіці, і були приємно вражені. З цікавістю розглядали вулики, лежали на вуликах-лежанках у будиночках вуликотерапії, були в лабораторії , де відбирається і фасується маточне молочко, куштували різні сорти меду тощо.
Відомі Людмила та Василь Громові і серед тих, хто полюбляє мед, прагне оздоровлюватися природними засобами. За допомогою цілющих мазей, інших оздоровчих апіпродуктів, зібраних та виготовлених Людмилою Іванівною та Василем Микитовичем, люди позбуваються болю в суглобах, гінекологічних захворювань, проблем травного тракту, хронічного гаймориту, бронхолегеневих захворювань тощо.

Бабусині рецепти з дитинства

Почесний апітерапевт України Василь Громовий і його дружина Людмила - потомственні бджолярі, оздоровчу силу продуктів з пасіки на собі відчули з дитинства. Так, Василь Микитович згадує, що його, як і багатьох дітей, відпоювали від застуд, кашлю гарячим молоком з медом, маслом і содою. Василь Микитович пояснив, що під дією високих температур зростають протизапальні властивості меду, що дуже важливо під час ГРЗ.
А Людмила Іванівна змалечку запам’ятала цілющий бабусин бальзам, який завжди був напоготові восени і особливо взимку, коли застуда чатує на людей, а кашель є її частим супутником. «Як тільки починали кашляти, - згадує жінка, - бабуся давала нам по чайній ложці свого медового засобу. А готувала вона його так: брала в рівних частинах горілку, мед і козячий жир, або вершкове масло. В емальованій каструльці розтоплювала до однорідної маси, розмішуючи. Зав’язувала пергаментом, закріпляла мотузкою й ставила на холод». Ще один рецепт від нежитю, ГРЗ, на початковій стадії грипу від Людмили Громової, взятий у спадок від її бабусі-пасічниці.
50 мл горілки закип’яти в емальованому посуді, зняти з вогню і зразу ж перемішати із 1 ст. л. забрусу (мед з восковими кришечками). Випити гарячим не менш як 2-3 ковтки, гарно закутатися і лягти в ліжко. Через деякий час просинаєшся мокрий – це потом вийшла простуда. Змінити одежу на суху і далі спати спокійно до ранку . Засіб хоча й не дуже приємний на запах, але помічний, коли в людини нежить, температура, грип. Дітям горілку замінити вином.

Мед – найліпший друг шлунку

За словами Людмили Громової, медом можна лікувати хвороби шлунково-кишкового тракту, він добре діє на мікрофлору кишківника, його приймають у разі запорів, колітів, ентеритів.
Під час оздоровлення обов’язково потрібно брати до уваги сорти меду. Так, за підвищеної секреції шлункового соку найкраще підходять меди світлих сортів – травневий, акацієвий, різнотрав’я. Приймають за годину до їди і обов`язково з теплою водою. Гречаний темний мед в цьому разі протипоказано, він має багато ферментів, спричиняє печію. За низької чи нульової кислотності - гречаний мед якраз те, що треба, його вживають за 20 хвилин до їди й обов`язково з холодною водою.
За інфекційного гепатиту, цирозу, інших захворювань печінки мед також помічний, особливо у комплексі з маточним молочком і квітковим пилком.
Таким хворим апітерапевти радять кожен день перед сніданком приймати 50 г (2 ст. л.) меду, маточне молочко (розміром з голівку сірника), а після обіду суміш 1 ч. л. меду з квітковим пилком. Добова норма меду для людини розраховується 1 г на 1 кг маси тіла, але не більше 3-х ст . л. на день.
За виразки шлунка допоможе квітковий пилок у великих дозах: по 1 ст. л тричі на день – 2-3 дні, далі перейти на меншу дозу - по 1 ч. л. тричі на день. Курс лікування – місяць, місяць – перерва. За потреби курс повторити. З профілактичною метою пилок приймають 1 р. на добу по 1 ч. л курсом 1 місяць.
Мед посідає важливе місце в лікуванні печінки, відновлюючи її тканини, збагачує вітамінами.
Для відновлення печінкової тканини корисно тричі на день класти під язик по 1 ч. л. обніжок і тримати до повного розчинення. Не запивати і не заїдати. Приймають обніжки місяць і стільки ж – перерва.
Варто кілька слів приділити такому чудовому продукту бджільництва, як маточне молочко. У багатьох країнах його ще називають королівським желе. Така біологічна активність не властива більше жодному продуктові у світі. Маточне молочко поліпшує самопочуття, запобігає алергійним реакціям, знижує цукор у крові, поліпшує роботу ендокринних залоз, кровообіг головного і спинного мозку. Також нормалізує склад крові, є гарним спазмолітиком (у разі бронхіальної астми), нормалізує артеріальний тиск, зміцнює імунітет, знімає втому, має противірусну дію, показане за простатиту тощо.
Не можна обійти увагою і воскову міль. Як розповіла Людмила Громова, настоянка на восковій молі це, насамперед, імуностимулятор. Крім того, вона допомагає нормалізувати показники крові, рівень гемоглобіну, еритроцитів, лейкоцитів, ідеально усуває анемії вагітних, показана за бронхітів, у тому числі хронічних. Також розріджує кров, тому корисна за тромбофлебіту та варикозу, має властивість розсмоктувати свіжі рубці після інфаркту міокарду тощо.

Воскова мазь – основа чудодійних засобів

Чудовий оздоровчий ефект продукти бджільництва виявляють у вигляді мазевої основи. Широку популярність набула в народі так звана воскова мазь, яка має протизапальну, знеболювальну, ранозагоювальну дію. Цю мазь застосовують з тампонами, турундочками, вживають всередину тощо. Наприклад, у разі нежитю, гаймориту готують турундочки, просочують їх розтопленою маззю, вставляють у ніздрі і лягають. Можна просто змащувати слизову носа від нежитю. У разі отиту ватні чи марлеві жгутики, змочені невеликою кількістю мазі, вставляють у вухо і утеплюють ватними тампонами. Процедуру роблять кілька разів на день до одужання. Також можна змастити ділянку під вушком і за ним.
Моя бабуся, наприклад, - згадує Людмила Громова, - цією маззю лікувала мого батька з виразкою шлунку і сама весь час користувалася нею від болю в шлунку і кишечнику, вживаючи по 0,5-1 ч. л. кілька разів на день до їди.
Ця мазь є чудовим помічником у процесі лікування багатьох гінекологічних захворювань, зокрема, з нею успішно роблять тампони у піхву.
Рецепт воскової мазі: склянка олії (ліпше нерафінованої), віск (найліпше із забрусу) – шматочок розміром як сірникова коробочка, і половина вареного яєчного жовтка. Віск із забрусу має бути світлим і пахучим. Олію майже довести до кипіння, додати віск, коли він розтопиться, малесенькими крихтами, ретельно перемішуючи, додати жовток. Усе це готують в емальованому посуді і на дуже маленькому вогні. Мазь ще теплою ретельно проціджують через сито. Зберігають у холодильнику.
Людмила Громова удосконалила рецептуру цієї мазі, додавши до неї інші компоненти. «На її снові, - розповідає бджолярка, - я готую свої, додаючи прополіс чи інші продукти бджільництва. Тампони з моєю маззю і медом стали помічними багатьом жінкам за ерозії, фіброміоми, міоми. Є випадки, коли медові продукти допомагали повністю позбутися цих хвороб».
Дуже гарно, як каже Людмила Іванівна, зарекомендував себе відносно новий, але вже добре відомий останнім часом такий апіпродукт, як трутневе молочко. Завдяки йому вирівнюється гормональний фон у чоловіків та жінок, порушення якого часто стає причиною мастопатій, міом, фіброміом у жінок, а у чоловіків – простатиту, аденоми, імпотенції тощо.
Допомагають Василь та Людмила Громові своїми медовими продуктами і тим, хто потерпає від захворювань опорно-рухового апарату, болю в суглобах тощо. Найпростіше, що може кожен, як радить Василь Микитович, зробити компреси на хворі суглоби. Капустяний листок змастити медом (бажано кристалізованим) і прикласти до хворого суглоба, укутати, аби зберігалося тепло. За словами бджоляра, мед має не лише унікальні цілющі властивості, а й надзвичайну проникність, те, що називається, донесе корисні речовини у саму ціль, до хворого місця. Крім того, у родини Громових є власні розробки мазей на основі прополісу, воску, інших бджолопродуктів, які вони готують не лише для себе, своїх друзів чи близьких, а й для усіх, хто дбає про своє здоров’я за допомогою природних і нешкідливих методів.

Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.