Глікемічний індекс показує, з якою швидкістю вуглеводи засвоюються організмом: що вищий цей індекс, то швидше глюкоза надходить у кров. Якщо рівень глюкози вищий норми, розвивається гіперглікемія. Гіперглікемія, або високий рівень цукру в крові, є серйозною проблемою для тих, хто хворіє на діабет. Вона розвивається від того, що в крові високий рівень цукру. Тож його потрібно знижувати.
Лікарі виділяють 4 форми цукрового діабету: І — інсулінозалежний, автоімунний, ІІ — неінсулінозалежний, ІІІ — гестаційний (діабет вагітних), ІV — ідіопатичний (причини невідомі). Перед тим як удаватися до лікарських препаратів, які знижують рівень глюкози в крові, спробуйте природні засоби. Але їх можна застосовувати лише за гестаційного та ІІ типу цукрового діабету. За 2-х інших — тільки після консультації лікаря. - Листя лопуха. Ця рослина містить до 40% інуліну, який посилює гліколіз (ферментативний процес розпаду вуглеводів з перетворенням їх у молочну кислоту). Регулює не тільки вуглеводний, а й ліпідний обмін, а це знижує ризик ускладнень. Розведіть у склянці води 15 мл соку з коріння і листя лопуха і пийте тричі на день. - Стручкова квасоля. Такі продукти, як сочевиця, зелений горох, квасоля, мають позитивну дію на глікемію, адже містять «хороші» вуглеводи. Так, щоденне вживання страв із квасолі знижує рівень глюкози на 20—40%. Залийте 20 г лушпиння склянкою води, прокип’ятіть 30 хвилин, пийте 3—4 рази на день по 50 мл. - Шавлія і кропива. Ці трави мають багатющий полівітамінний склад. Завдяки природним корисним речовинам відвари з них нормалізують обмінні процеси в організмі, знижуючи рівень цукру в крові. Ефірна олія шавлії мускатної позитивно впливає на стан серцево-судинної системи — тонізує серцеву діяльність, нормалізує артеріальний тиск. Щоб знизити рівень глюкози в крові, робіть інгаляції з олії шавлії (5—7 крапель на 0,5 л окропу). А з кропиви приготуйте такий настій: 1 ст. л. подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти 10 хв, процідити. Приймати по 1 ст. л. тричі на день до їди. - Листя волоського горіха. Листя, перегородки та шкаралупа волоських горіхів — найкращі ліки за гіперглікемії. 1 ст. л. подрібненого листя залити 1 склянкою гарячої води і кип’ятити 1 хв. Потім дати настоятися, поки вода не охолоне. Процідити і пити цей настій рівномірно протягом дня. Для профілактики пити настій 2—3 місяці. - Ріпчаста цибуля. Цибулевий сік знижує вміст цукру в крові завдяки дії інуліну. 4—5 цибулин подрібнити, залити 2 л холодної перевареної води, настояти добу, процідити, вживати по 1/3 склянки тричі на день до їди. Курс лікування — 17 днів, повторити через рік. - Яблука. Цінний фрукт, у якому містяться майже всі потрібні організму вітаміни й мінеральні речовини, а також фолієва кислота і пектин. Завдяки останньому, вживання яблук допомагає знизити і стабілізувати рівень цукру в крові. Влаштовуйте собі яблучний день один-два рази на тиждень. Причому, свіжі фрукти корисно чергувати з печеними. - Листя берези. Ця рослина благотворно впливає на обмін речовин. Для нормалізації рівня глюкози в крові застосовують листя. Воно входить у більшість лікувальних та профілактичних фітозборів. Рецепт приготування березового відвару простий: 2 ч. л. листя залити 200 мл окропу. Настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 50 мл 3—4 рази на день. - Артишоки. Сучасні вчені та лікарі вже давно звернули увагу на цілющі властивості артишоку. Препарати з його екстрактом часто приписують людям з підвищеним рівнем глюкози в крові. Також цей продукт є гарною основою оздоровчих комплексних програм за багатьох захворювань. Він успішно знижує рівень холестерину, цукру та сечової кислоти. Сприяє зниженню маси тіла.
Підготувала Вікторія МИКОЛАЙЧУК.