ГІПЕРТОНІЯ І СІЛЬ

ГІПЕРТОНІЯ І СІЛЬ

Якщо у вас підвищений тиск, лікар напевно порекомендує поменше солити їжу і відмовитися від маринадів, квашеної капусти і солоних огірочків. І це не випадково — адже медикам добре відомо, що надмір солі в організмі сприяє затриманню води у тканинах і судинах, унаслідок чого підвищується тиск. Тому хворим на гіпертонію нерідко призначають сечогінні препарати, які підсилюють виведення солі та води з організму. Здавалося б, усе зрозуміло: сіль — ворог номер один. Проте нещодавні дослідження американських медиків змусили засумніватися в цьому постулаті. Доктор М. Елдерман, вивчивши історії хвороби кількох тисяч хворих, які відмовилися від солі або дуже обмежили її вживання, дійшов висновку, що вони помирають від інфаркту набагато частіше, ніж ті, хто дотримувався традиційного стилю харчування. Мабуть, причиною смерті стало порушення балансу натрію в організмі. Річ у тім, що іони натрію, наявні в соляному розчині, відіграють величезну роль у житті клітини, слугують на зразок «ключа», який відчиняє вхід речовинам, що надходять у клітину. Тому нестача натрію в організмі згубно позначається на роботі будь-якої клітини організму, і безсольова дієта відбивається не тільки на роботі судин і серця, а й на функціонуванні багатьох інших систем організму. У деяких хворих, які дотримувалися дієти без солі, порушувалася активність нервових клітин, вироблення інсуліну та інші важливі процеси в організмі. Крім того, Елдерман виявив, що у крові таких пацієнтів зростає вміст гормону реніну (зумовлює спазми кровоносних судин, а це сприяє утворенню тромбів і розвитку інфаркту). В Америці вже почалася кампанія, спрямована проти пропаганди безсольових дієт. Однак більшість противників заперечують, що факт залишається фактом: надмір солі сприяє підвищенню кров’яного тиску. Ймовірно, як завжди праві ті, хто дотримується золотої середини. Особливу думку мають японські медики — досліджуючи сім’ї, в яких люди страждали від підвищеного тиску, вчені виявили, що деякі хворі з гіпертонією не реагують на надлишок солі в їжі, у той час як в інших це спричиняє небажані наслідки. Причому ця властивість була спадковою. Річ, очевидно, в тому, що механізми гіпертонії можуть бути різними. Адже сам по собі підвищений тиск — це не хвороба, а сигнал про якісь інші неполадки в організмі. Причиною можуть бути і порушення роботи нирок, і зміна густини крові, і патології серця та судин. Мабуть, у деяких випадках можна виправити ситуацію за допомогою дієти, а в інших — потрібні більш серйозні заходи.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.

 

ЧИТАЙТЕ У НОВОМУ НОМЕРІ:
№7 2019

  • Як зробити організм не вразливим до хвороб.
  • Захистіть печінку від жирового переродження.
  • Метод Бутейка проти недуг.
  • Яблучний оцет контролює холестерин.
  • Швидка допомога для органів травлення.

Щоби читати та завантажувати газету, увійдіть в систему на сторінці Кабінет передплатника.

Оформити передплату на газету "Здоров'я і Довголіття"