ГІРКОТА В РОТІ МАЄ РІЗНІ ПРИЧИНИ

ГІРКОТА В РОТІ МАЄ РІЗНІ ПРИЧИНИ

Гіркота в роті, з якою стикаються безліч людей, є першим дзвіночком організму, який сигналізує: щось іде не так. Якщо вчасно почати шукати причини появи гіркоти в роті, то можна запобігти захворюванням, що переходять згодом у хронічні.
Тож коли й чому може виникати гіркота в роті?

Якщо ви відчуваєте гіркоту в роті

• нетривалий час - причиною може бути прийом лікарських препаратів, що впливають на роботу печінки та травного тракту;
• уранці - потрібно обстежити печінку й жовчний міхур;
• постійно - причиною цього можуть бути жовчнокам’яна хвороба, захворювання психіки та ендокринної системи, холецистит, а також онкологія травного тракту;
• після їди - потрібно звернути увагу на стан жовчного міхура, шлунка, а також дванадцятипалої кишки й печінки;
• після і під час фізичних робіт з одночасним неприємним відчуттям у правому боці - це свідчить про порушення роботи печінки;
• після прийому деяких ліків (протиалергійних препаратів, антибіотиків);
• супроводжується неприємним запахом з рота - джерелом проблеми може бути захворювання ясен.
Крім того, відчуття гіркоти в роті часто виникає після переїдання чи вживання занадто жирної їжі, коли печінка не може синтезувати достатню кількість жовчі для перетравлення жирів.
Гіркота відчувається і в разі травм у ділянці носа й рота. А також під час вагітності, коли порушується гормональний баланс.
Щоб не відчувати смаку гіркоти в роті, слід відвідати гастроентеролога, який виявить справжню причину проблеми й призначить належне лікування

Хвороби, які зумовлюють присмак гіркоти в роті

Основними захворюваннями, які супроводжуються гіркотою в роті, вважають:
Хронічний гастрит. Це захворювання, зумовлене порушенням роботи шлунка, спочатку розвивається безсимптомно, а згодом з’являються печія, гіркота в роті та нудота. Після проведення низки обстежень лікар визначає тип гастриту, чинники, які його спричиняють, і призначає курс лікування, котре зазвичай триває 14 днів.
Народна ж медицина за цієї проблеми пропонує такі рецепти:
У разі хронічного гастриту зі зниженою кислотністю 2 ст. л. подрібненого на млинку для кави вівса залити звечора в термосі 0,5 л окропу, вранці перецідити. Пити по 0,5 склянки за 30 хв до їди. Курс оздоровлення - 20 днів, потім 10 днів перерва й повторити лікування.
У разі гастриту з підвищеною кислотністю ефективно пити свіжоприготований картопляний сік за 30-60 хв до їди: починати слід з 0,25 склянки, поступово довівши до 0,75 склянки. Проте сік картоплі буде ефективним тільки до нового року, потім він втрачає свої корисні властивості. Після прийому соку потрібно лягти в ліжко на 30 хв. Через 1 годину можна поснідати. Курс - 10 днів.
За гастриту з підвищеною кислотністю помічний і розчин меду в теплій воді (1 ст. л. на 1 склянку води). Пити його слід за 1,5-2 години до їди. Курс: 1,5-2 місяці.
Хронічний холецистит. Запальний процес жовчного міхура настає через наявність у ньому каменів, що призводить до збою у відтоку жовчі чи порушення кровопостачання стінок жовчного міхура. Холецистит супроводжується нудотою, відчуттям гіркоти в роті після їди, печінковою колькою.
Як правило, за хронічного холециститу можна допомогти собі й у домашніх умовах, але обов’язково під наглядом лікаря. Для цього добре пити жовчогінні трави. Зокрема, помічна календула: 1 ст. л. трави заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, перецідити й пити теплий настій по 0,5 склянки перед їдою тричі на день. Календула має протизапальні властивості й поліпшує відтік жовчі.
Хронічний панкреатит. Це захворювання, коли підшлункова залоза не може виробляти достатньої кількості ферментів для нормального травлення. Причинами виникнення панкреатиту зазвичай є жовчнокам’яна хвороба, зловживання алкоголем, переїдання, вірусні захворювання, отруєння, нервові перенапруження, стреси, операції й травми. Хворі відчувають гіркоту в роті, тупий біль у лівому підребер’ї.
За хронічного панкреатиту дуже хороший лікувальний ефект дають методи народної медицини. Зокрема, можна скористатися таким рецептом: залити 1 ст. л. гречаних крупів 1 склянкою свіжого кефіру, накрити кришкою й залишити на ніч. Уранці з’їсти перед сніданком 0,5 склянки засобу. Другу половину вжити перед сном. Курс - 2 тижні. Потім зробити перерву на 10 днів і повторити курс.
Дискінезія жовчовивідних шляхів. Ця хвороба пов’язана з неправильним надходженням жовчі в початковий відділ тонкої кишки й зумовлена порушенням моторики жовчних шляхів та жовчного міхура. Супроводжується такими симптомами, як біль у животі чи в правому боці, гіркотою в роті, нудотою.
За цієї проблеми помічна м’ята перцева: заварити 2 ч. л. трави 1 склянкою окропу, настоювати 30 хв, перецідити. Випити ковтками протягом доби.
Чи ще такий рецепт: 1 ч. л. насіння петрушки потовкти, залити 2 склянками окропу, настояти 2 години, перецідити й охолодити. Приймати по 0,25 склянки 3-4 рази на день за 15 хв до їди. Курс 2 тижні, потім перерва 10 днів і знову повторити курс. Робити так  протягом 3-4 місяців.
Гостре отруєння. Інтоксикація будь-яким токсичним агентом (їжею, газом, хімікатами, алкоголем, ліками) супроводжується нудотою, проносом, іноді гіркотою в роті.
Під час отруєння слід дуже багато пити ледь підсоленої води (2 ст. л. на 5 л води). Хворий має випивати по 1 л рідини, після чого слід зумовлювати блювання. Це вимиває більшу кількість отрут із шлунка, перешкоджаючи їм потрапити в кишечник. Одночасно слід робити промивання кишечнику за допомогою клізми з теплою перевареною водою.
Також за всіх видів отруєнь знахарі й цілителі радять не лягати (хоч як би погано було), а ходити - що більше, то краще. Це пояснюється тим, що під час ходьби організм з потом через шкіру видаляє отрути. Корисні також тепла ванна та душ.
Під час отруєння навіть за вже порожнього шлунка блювотні позиви можуть тривати. Їх можна зупинити народними засобами. Зокрема, дуже швидко й ефективно допоможе такий розчин: 1 ч. л. крохмалю картопляного залити 1 склянкою води кімнатної температури й випити за один прийом. Ця суміш швидко обволікає і усуває біль у шлунку.
Як бачите, виникнення гіркоти в роті найчастіше пов’язане з неправильним харчуванням, що тягне за собою порушення нормальної роботи травного тракту. Тож, аби не виникало проблем з роботою органів травлення, потрібно не зловживати алкоголем, жирною, солоною, гострою, смаженою їжею та копчениною.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.