ГОЛОВНИЙ БІЛЬ «ЗНІМЕ» ІВАН-ЧАЙ

Поділитися:
 ГОЛОВНИЙ БІЛЬ  «ЗНІМЕ» ІВАН-ЧАЙ

Колись наші прабабусі і прадідусі — всі пили іван-чай, поки його незаслужено витіснили модні чорний чай і кава. Разом із легкою, п'янкою і підбадьорливою дією, цей диво-чай різко підвищував витривалість у селян. Заварений і охолоджений, він кілька діб не втрачав своєї цілющої дії. Пили його багато під час жнив. Крім того, він геть відбиває потяг до алкоголю.
Красивий, багатобарвний, ніжно-рожевий колос росте першим на місцях випалу трави і згарищах, що говорить про його дивовижну внутрішню силу. Збирати я рекомендую верхівку суцвіття і верхнє листя разом. Люди, які пили іван-чай, «крутять носом»: «Нічого хорошого. Трава-травою, сіно та й усе ». Вони мають рацію: це незвичайний чай. Тут є один секрет: іван-чай має дозріти і розкритися.
Для цього, прийшовши додому після збору, чистими руками і в бадьорому настрої треба ретельно розім'яти зібрані рослини, жменю за жменею до появи соку. І відразу ж скласти в скляну банку з широким горлом. Трава пустить сік. Її клітинки під час руйнування почнуть ферментувати, переробляти зелену масу, як під час силосування. На зелену масу ставимо гніт на добу, не більше, щоб не заграв. Потім сиру траву викладаємо на деко і ставимо в духовку на найменший вогонь. Це друга ферментація. Сухий приготований іван-чай важко відрізнити від крупнолистового чорного чаю, а от за смаком та й за дією не можна і порівняти.
Заварюють його як звичайний чай. П'ють гарячим, але холодний він навіть смачніший. Протипоказань немає. Чай має пом'якшувальну, виражену протизапальну дію, тому міцним чаєм полощуть горло в разі ангіни. Це лікарський напій від безсоння і головного болю, він корисний також у разі виразки і запалення кишечнику . Не підвищує артеріального тиску. Крім того, чай вживають у разі вегето-судинної дистонії, астенічного синдрому. Напій дуже корисний людям похилого віку.
Сухим порошком із рослини присипають рани, які не загоюються. Поєднавши порошок із маслиновою олією, цією сумішшю можна змащувати все тіло для загального тонусу.
Також я раджу робити з нього пілюлі з медом. З'єднують мед і порошок із ферментованого чаю до щільної консистенції. Потім із цієї маси скочують пігулки-горошини, пересипають цукром. Скласти в банку і зберігати в холодильнику. Приймати людям із проблемами зі здоров'ям за 10 хв до їди.

Володимир БОЛСУН,
лікар-невропатолог.