Із настанням посту багато людей із релігійних переконань чи оздоровчих міркувань перестають споживати м’ясні та молочні продукти і яйця. Цим самим значно обмежується надходження білків. А величезну роль цих речовин у життєдіяльності організму можна підтвердити такими фактами: вчені називають білки протеїнами, що означає перший, найважливіший; по-друге, наш організм на 35% складається з твердих речовин, 85% із яких — це білки, які не тільки є будівельним матеріалом для кожної нової клітини, а й контролюють тисячі хімічних реакцій, що відбуваються в організмі.
Тож постає нагальна потреба знайти інші джерела постачання цих надважливих речовин, аби не зашкодити функціонуванню різних органів та систем. І тут найпридатнішими виявляються горіхи, звичайні волоські горіхи, які так щедро родять на нашій благодатній землі. Адже в ядрах міститься до 20% білка з усіма незамінними амінокислотами. Окрім того, вітаміни Е та F, С, Р, токофероли, багатий мінеральний комплекс, зокрема, залізо, кобальт, фосфор, фтор, мідь. З огляду на це, горіхи мають не лише неабияку харчову, а й лікувальну цінність: гартують захисні сили організму, стимулюють діяльність головного мозку, активізують м’язовий апарат, слугують захистом від застуд, раку, тромбофлебіту, атеросклерозу, хвороб травного тракту, старіння тощо.
Відомий український лікар-фітотерапевт, професор Федір Мамчур писав: «Якщо порівняти кілограм горіха з іншими продуктами, то виявиться, що за поживністю він рівнозначний кілограму м’яса, риби, літру молока, кілограму хліба, картоплі та груш, разом узятих. Ядро горіха за калорійністю поживніше від пшеничного хліба втричі, картоплі — в сім, молока — в одинадцять, а від плодів різних садових культур — приблизно в п’ятнадцять разів». Горіхи вводять у раціон космонавтів і спортсменів.
Отож, горіхи — в стравах на щодень: для тих, хто постує, і для тих, хто не обмежує себе в тваринній їжі.
Квасоля з горіховою підливою Відварену квасолю (2 склянки) викласти в полумисок і полити підливою: ядра 5 горіхів ошпарити, зняти шкірку, підсушити на сковорідці і подрібнити (потерти качалкою); 25 г гірчиці з’єднати з цукром (35 г), додати 1 ст. л. яблучного оцту, добре вимішати, додати горіхи. Подаючи на стіл, посипати зеленню петрушки.
Салат з моркви 2 морквини натерти на тертці з великими вічками, 2 яблук нарізати брусочками, усе змішати з медом (1 ст. л.), лимонною цедрою та соком половини лимона, викласти в салатницю і посипати підсмаженими ядрами горіхів (2—3 ст. л.).
Салат зимовий До натертої на тертці з грубими вічками морквини додати 3 ст. л. квашеної капусти,1 ст. л. розсолу капусти, 1 ст. л. тертої редьки, по 2 ст. л. олії та журавлинного соку, подрібнені ядра 5 горіхів.
Салат з буряків Зварені на парі буряки (200 г) потерти на тертці з грубими вічками, додати подрібнені ядра горіхів (2 ст. л.), заправити олією (1 ст. л.) та тертим часником (2 зубки).
Салат із буряків з чорносливом Печені чи зварені на парі буряки (500 г) натерти на тертці з великими вічками і скропити оцтом. Додати посічений попередньо запарений чорнослив (140 г) і подрібнені підсмажені горіхи (8 шт.). Заправити олією, сіллю, цукром.
Салат з печерицями Три листки зеленого салату порізати тонкими смужками, варені печериці (100 г) — тонкими скибочками, горіхи (60 г) потовкти, все змішати, поливши олією, в якій розведено сіль та перець, охолодити.
Гарбузи з горіхами Нарізані кубиками гарбузи (1 кг) злегка підсмажити в олії (50 мл), накривши, довести до м’якості, охолодити. Подаючи, полити підливою: ядра волоських горіхів (175 г) потовкти і розтерти з сіллю, додати оцет (3 ст. л.), товчений часник (2 зубки), прянощі.
Горіховий майонез Потовкти горіхи з невеликою кількістю олії до однорідного стану. Додавши ще олії (на 1 ст. л. маси 2 ст. л. олії), добре збити, додати сік лимона, вимішати. Вживати відразу після приготування.
Горіховий пиріг з повидлом Розвести 1 склянку повидла 1 склянкою теплої води, додати половину склянки олії, 1 склянку цукру, по 1 ч. л. соди та кориці, трішки товченої гвоздики і все добре розмішати. Додати 1 склянку мелених горіхів та 2 склянки борошна. Випечений пиріг охолодити, нарізати шматочками і посипати цукровою пудрою.
Тепер кІлька рецептІв страв длЯ звиЧайного столу
Горіхове молоко Ядра 2 горіхів потовкти в ступці, кип’ятити в молоці (200 мл) впродовж 10 хв, перецідити, додати 10 г цукру, пити напівгарячим.
Салатна заправка Змішати 1 склянку сметани з 1 склянкою мелених горіхів та 3—4 зубками часнику, 1 ст. л. зелені петрушки, кропу, 2 ст. л. олії та сіллю. Заправляти овочеві салати.
Бутерброди із горіховою пастою З батона (бажано вчорашнього) зрізати скоринку, надати йому форму прямокутника, розрізати впродовж на 4 шматки. Два з них намастити маслом (100 г) і покрити пастою: змолоти 2 склянки горіхів та 5 зубків часнику, змішати із розтертим з 2 ст. л. майонезу плавленим сирком, накрити 2 ненамащеними куснями, вкласти в поліетиленовий мішечок і 1—2 години потримати в холодильнику. Перед вживанням порізати на однакові канапки, можна проколоти шпажкою.
Дрібне печиво У мисці 200 г м’якого масла, 1 склянку просіяної цукрової пудри та 2 г ванільного цукру збивати впродовж 5—10 хв, поступово додаючи яйця (3 шт.), тоді додати 2 склянки кукурудзяного борошна і 10 мелених горіхів, готове тісто збивати ще 3—5 хв. З допомогою чайної ложки чи корнета викласти тісто на сухе деко, випікати 8—10 хв за температури 200—220°С.
Телятина з горіхами М’ясо (1,5 кг) розрізати натроє, посолити, обсмажити в смальці, скласти в посудину, поперчити, додати нарізані кружальцями морквину і цибулю (100 г), влити 200 мл білого сухого вина і тушкувати до готовності. Ще тепле м’ясо нарізати скибками, кожну змастити горіхами, розтертими з кількома столовими ложками сметани, сіллю і червоним перцем. Тушковані овочі перетерти через сито, з’єднати з соусом, що утворився під час тушкування, влити сметану (100 мл), посолити, підігріти і залити викладене на тарелі м’ясо. Подавати з відвареним рисом та цвітною капустою з маслом.
Підготувала Лариса НЕБАЙДУЖА.