Як готувати картоплю, аби вона зберегла щойнайбільше корисних речовин? З повагою Олена Бала. Закарпаття.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Правильне приготування овочів, і картоплі зокрема, дає змогу зберегти їх корисні властивості, привабливий вигляд і гарний смак. У разі неправильної кулінарної обробки, тривалого варіння в овочах руйнуються вітаміни, зокрема вітамін С, мінеральні солі, інші корисні речовини. Закладати картоплю рекомендують у киплячу воду і варити залежно від її розміру: цілу картоплю — 25—30 хв, порізану — 15 хв. Для меншої втрати корисних речовин ліпше варити картоплю в невеликій кількості води. Очищена картопля втрачає понад 20% мінеральних солей. Менше втрачаються вітаміни під час варіння овочів на парі та під час припускання на олії (пасерування), коли вони вкриваються жировою плівкою, яка оберігає їх від руйнування. Зберігати готову страву з картоплі в закритому посуді (наприклад, картопляне пюре) потрібно не більш як 1—1,5 години, інакше користі від неї буде набагато менше.