Тривалий час хворію на хронічний бронхіт. Хотіла б отримати пораду щодо лікування природними засобами. Чи, можливо, хто має власний досвід, як позбутися цієї недуги.
З повагою Анна Іванівна.
Житомирська обл.
Лист коментує завідувач кафедри фармакології з курсом клінічної фармакології НМАПО ім. П.Л. Шупика професор Іван ЧЕКМАН.
Хвороба характеризується частими загостреннями, особливо восени й навесні. Щоб запобігти цьому, варто уникати переохолодження. Також корисно вживати обніжки: 1 ч. л. тричі на день перед їдою протягом 15 днів. У разі загострення хвороби використовують лікарські рослини.
Гісоп лікарський. Рослина містить тритерпенові кислоти, які чинять відхаркувальну, протимікробну, спазмолітичну, протизапальну дію. Настій трави гісопу лікарського: 2 ст. л . сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настояти 4 години. Пити теплим по 100 мл тричі на день за 30 хв до їди. Настоянка трави гісопу: 20 г сировини залити 200 мл 40% розчину етилового спирту. Настоювати в темному місці 7 днів, періодично помішуючи. Профільтрувати й пити по 1-2 ч. л. тричі на день до їди, запивати 100 мл перевареної води.
Дуже помічні за хронічного бронхіту препарати гравілату міського, які вживають всередину та застосовують для інгаляцій. Відвар коренів: 2 ч. л. залити 500 мл окропу, кип’ятити 10 хв, настояти 1 годину. Вживати по 100 мл 3-4 рази на день до їди. Настій трави гравілату: 2 ч. л. сировини залити 500 мл окропу, настояти 2 години. Пити по 100 мл тричі на день до їди. Настоянка коренів з кореневищами: 20 г сировини залити 40-60 % розчином етилового спирту у співвідношенні 1:5, настояти 1 місяць у темному місці, періодично помішуючи. Вживати по 1 ч. л. тричі на день за 30 хв до їди. Рідкий екстракт рослини: 40 г подрібнених листків і коренів залити 300 мл окропу й уварити до половини попереднього об’єму. Вживати по 1 ч. л. 3-4 рази на день до їди.
Півники болотні. Настій кореневищ півників: 2 ст. л. сухої сировини залити 200 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 1 годину. Процідити й пити по 2 ст. л. 4 рази на день до їди.
Незабудки польові. Препарати рослини мають відхаркувальну та протимікробну дію. Настій трави: 2 ч. л. сировини залити 200 мл окропу, настояти 4 години. Процідити й пити по 1-2 ст. л. 4 рази на день до їди.