ІЗ ЧОГО РОБЛЯТЬ МАСЛИНОВУ ОЛІЮ

Поділитися:
ІЗ ЧОГО РОБЛЯТЬ МАСЛИНОВУ ОЛІЮ

У багатьох із нас уже є свої улюблені і «перевірені» сорти вершкового масла та олії. Аби переконатися, що «ваше» масло таки вершкове, а не пальмове чи соєве, кокосове тощо, проведіть експеримент. Покладіть шматок масла в емальовану каструльку, миску, сковорідку чи інший посуд і поставте на вогонь. Якщо під час розтоплювання утворяться білі шматочки — одна з ознак наявності тваринних жирів, — у вас справді вершкове масло. Якщо в процесі топлення масла утворилася однорідна рідина — це підробка.

Перевірити справжність масла можна, поклавши його на 3 години в морозильну камеру. Якщо замерзле масло під ножем не ріжеться, а відколюється шматками, — воно справжнє. У разі коли ніж м’яко відрізає пласт масла — ви купили маргарин чи вершково-рослинний замінник масла (спред).

Купуючи масло на ринку в продавчинь із села, памятайте, домашнє масло і фермерське — не одне й те саме. Перше роблять удома, зазвичай із вершків, і воно має гарну якість. Фермерське отримують селяни за здане коров’яче молоко від підприємців, які займаються виробництвом масла. Тож насправді продавець не завжди знає, з чого те фермерське масло зроблено.

Маслинова олія, якій часто віддаємо перевагу, насправді може виявитися… ароматизованою соняшниковою, пальмовою, кокосовою чи ще якоюсь. Але за вартістю — маслинової. Підтвердити якість продукту допоможе холодильник. Серед харчових олій маслинова починає згущуватися і застигати вже за температури плюс 3 градуси за Цельсієм, тоді як іншим потрібна температура від –10 і нижче. Налийте півсклянки олії і поставте в холодильник. Якщо за 20—30 хв вона почне мутніти і згущуватися, олія таки маслинова. Якщо не спостерігається цього процесу — це підробка.

Якщо на дні пляшки з маслиновою олією є осад — вона задавнена.

Нерідко на етикетці олії читаємо: «Не містить холестерину». Звичайно, там його просто не може бути, адже холестерин є складовою тваринних жирів. Тож до такої олії варто поставитися з осторогою — можливо, в ній криється ще якийсь обман.

Підготувала  Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА, «Здоров’я і довголіття».