Маю загущену кров. Напишіть, будь ласка, які рослини, овочі та фрукти загущують, а які розріджують кров. З повагою І.О. НАЗАРОВА. с. Зелена Діброва Черкаської обл.
Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт Борис СКАЧКО.
Речовини, які сприяють розрідженню крові, називають антикоагулянтами. Найчастіше вони потрібні людям, котрі перенесли інфаркт міокарда, хворіють на тромбофлебіти, ендартеріїти, різні порушення судин та опорно-рухового апарату. Класичний представник лікарських рослин, які мають антикоагулянтну дію, – буркун лікарський (рос. - донник). Готують такий настій. Столову ложку трави залити 2 склянками окропу, настояти 2--3 години. Пити по півсклянки 2--3 рази на день. Козлятник. Столову ложку насіння або трави козлятнику залити склянкою окропу, настояти 2 години. Вживати по півсклянки 3--4 рази на день до їди. Препарати з каштана кінського застосовують у разі розширення вен, для запобігання тромбофлебіту тощо. Готують настоянку з квітів або з порошку плодів: 50 г сировини залити 0,5 л горілки. Настоюють 10--12 днів, приймають по 30--40 крапель до їди. Сприяють розрідженню крові й жири, зокрема, корисно з’їсти з хлібом шматочок сирого сала, який збагатить кров «здоровим» холестерином, одночасно забере відпрацьований зі шлаками. Із цих самих міркувань корисно протягом дня вживати зі стравами, додаючи по чайній ложці в каші, супи, салати, нерафіновані олії. Але препарати будуть ефективними лише за відрегульованого режиму харчування: невеликим порціями і 5-7 разів на день, аби нормально функціонувала печінка, головний фільтр і виробник крові. Чистий прополіс також сприяє розрідженню крові. Вживають до 3--4 г чистого прополісу на день, запиваючи 100--150 мл води. Потрібно пам’ятати, що продукти апітерапії, зокрема прополіс, можуть спровокувати алергію. Зважаючи на це, лікування має призначати лише лікар. Безпосередньо на стан крові впливає їжа. Дослідження довели, що часник зменшує згортуваність крові, тож корисно вживати щодень 1--2 зубки цього овочу. Є свідчення, що теплова обробка не знижує антикоагулянтних властивостей часнику. Дехто з дієтологів рекомендує зубки товкти (а не нарізати), тушкувати з помідорами або іншими кислотовмісними продуктами чи настояти на горілці. Щодо цибулі, то вона вкрай потрібна в раціоні для профілактики чи боротьби з тромбами. Адже, крім тих антикоагулянтних властивостей, що є і в часнику, вона ще й нейтралізує шкідливий вплив жирної їжі - її сприяння утворенню кров’яних згустків. Тому варто щоденно їсти цибулю, сирою й вареною, печеною, присмачуючи нею якомога більше страв. Узагалі, майже всі овочі й фрукти є гарними антиоксидантами, які сприяють розрідженню крові. Гострий перець теж має здатність очищати кров від тромбів. Проте його дія короткочасна (близько 30 хвилин), тому є потреба кілька разів на день вживати цю приправу. Також людям, які мають проблеми із судинами ніг (потовщені вени, капілярні «сіточки» тощо), рекомендую прикладати на 30 хв двічі-тричі на день на верхню ділянку стоп марлю, просочену спиртовою настоянкою квітів каштана. Скляну банку заповнити квітами каштана й залити вщерть горілкою. Настояти 2 тижні, процідити. Можна зробити мазь з цією настоянкою, ретельно змішавши її з кістковим жиром у співвідношенні 1:9. Змащувати маззю хворі місця кілька разів на день. Згущують кров засоби, які містять вітамін К і мають кровоспинну дію. Це зокрема, кропива, деревій, звіробій, грицики (рос. - пастушья сумка). До продуктів, які сприяють загущенню крові, належать цукор, гречка, банани, картопля, алкоголь, солодка та жирна білкова їжа, копченості та соління, чорноплода горобина.