КАБАЧКИ - ПЛІД, ЩО ДАЄ ЗДОРОВ'Я

Літо досягло свого апогею і в його благодатній аурі визріло вже чималенько плодів у саду й на городі. Ми задоволено хрумаємо огірочки, але чомусь обминаємо увагою їхніх близьких родичів з гарбузового роду – кабачки… Не такими смаковитими нам здаються. Однак у цих овочів свої переваги: вони дорідніші, добре поєднуються з іншими овочами та крупами, не спричиняють подразнення шлунка та кишечнику. На 95% кабачки складаються з води (це трішки менше, ніж в огірках). Але яка ця вода? Вона – «жива», бо наповнена багатьма біологічно активними речовинами, що вкрай потрібні організмові для його нормального функціонування. Вона ж доносить ці речовини до кожної клітини, легко проникаючи в них, виводить токсини, шлаки, що осіли там, сприяє прискоренню обміну речовин та спалюванню жирів. Що ж можуть постачити кабачки організмові? Набір вітамінів – С, А, групи В, цукри, білки, органічні кислоти, клітковину, мінеральні речовини: калій, натрій, кальцій, залізо, мідь, магній, фосфор тощо. У кожної з цих речовин своє призначення. Так, вітамін С, якого в кабачках удвічі більше, як у його поважних родичах – гарбузах, не лише забезпечує міцний імунітет, захист від інфекційних та неінфекційних хвороб і здоров’я організму в цілому, а й сприяє подовженню життя. За наявності цієї речовини підвищується еластичність і міцність кровоносних судин, що важливо для профілактики серцево-судинних хвороб. Дослідники виявили: хто споживає багато білка, у того потреба у вітаміні С зростає. Отож кабачки корисно споживати, приміром, із м’ясом. До речі, більшість вітаміну С міститься в шкірці, тому не варто обчищати молоді плоди, зокрема, готуючи салати. Вітамін А (ретинол). Його лікарі теж називають «першою лінією боротьби проти хвороб», зокрема раку. А ще він забезпечує чистоту шкіри (запобігає появі висипань, фурункулів, ячмінця, герпесу), пишність волосся, гостроту зору. Ретинол має протиалегійні властивості, тому лікарі радять вводити якомога більше кабачків, патисонів, гарбузів у щоденний раціон, найперше дітей, бо нині проблема алергії серед них дуже актуальна,. Це не лише лікування, а й профілактика алергенних реакцій організму. Із лікувальною метою користуються і таким рецептом: 10-12 квіточок, що вже зів’яли й обпали, залити 0,5 л окропу, настояти впродовж 2-3 годин й випити за 5-6 разів між їдою. Що ж до вітамінів групи В, то можна нагадати їх функції: вони поліпшують процеси обміну, травлення та забезпечують нормальну діяльність нервової системи, крім того, беруть участь у багатьох інших процесах життєдіяльності. До прикладу: якщо в людини виникають труднощі із випорожненням, це свідчить, що в її організмі бракує вітаміну В1. Якщо кого переслідують тривожні стани, депресія, - це ознака нестачі вітаміну В2. Останнім часом лікарі пов’язують виникнення отиту з малою кількістю вітаміну В6 в організмі. Слід знати, що кабачки можна використовувати з метою протистояння не лише алергії, а й забрудненню організму антибіотиками. Це пов’язано з тим, що ці плоди – добрий сечогінний засіб: вони ретельно вбирають токсичні речовини, що осіли в клітинах, надмір холестерину й води і виводять їх (разом з цим зникають набряки серцевого чи ниркового походження, очищаються судини). А сечогінний ефект зумовлений наявністю значної кількості калію (238 мкг на 100 г маси овочу) та його майже ідеальним співвідношенням із натрієм. Дієтологи радять із лікувальною метою їсти зі шкіркою плоди невеликого розміру (до 20-25 см завдовжки), зварені без солі та жиру. Сечогінний ефект має й насіння кабачків (їсти підсушене, а не смажене, по 15-30 насінин на добу) та відвар цвіту (7-9 квіток, що обсипалися, залити склянкою окропу, настояти, пити впродовж дня ковтками, незалежно від їди). Виведення зайвої рідини з організму позначається і на стані судин, унаслідок чого знижується кров’яний тиск, отож кабачки корисно вживати і в разі гіпертонічної хвороби та для запобігання атеросклерозу. Також помічено, що ці овочі справляють жовчогінний ефект, чим допомагають вчасному спорожненню жовчного міхура, руху жовчі протоками і запобігають розвитку жовчнокам’яної хвороби. Не можна не згадати про антианемійні властивості кабачків, адже в їх складі є речовини, що беруть участь у творенні крові та поліпшенні її якості: вітамін С, залізо, мідь, кобальт. Цікаво, що ці овочі можуть бути дієтичним продуктом для тих, хто хоче схуднути, адже їх енергетична цінність – трохи більше, як 20 ккал. Разом із тим вони не збіднюють раціон, адже є джерелом багатьох цінних для організму речовин, про що ішлося вище. Тож кабачки, як і шпинат та солодкий перець, входять до знаменитої дієти Брюса Джанера, яка допомагає позбутися зайвих кілограмів і підтримувати пристойну фігуру. Підсумовуючи, можна сказати, що кабачки потрібні в меню всіх прошарків населення. Завдяки тому, що вони добре засвоюються і не спричиняють проблем із травленням, страви з кабачків можуть споживати матері-годувальниці і їхні малятка. Вони корисні для організму, що розвивається, а особливо цінні в раціоні людей старшого віку, бо поліпшують секреторну та моторну функцію шлунка й кишечнику, активізують процеси травлення, допомагають роботі печінки, нирок, запобігають атеросклерозу.

СТРАВИ З КАБАЧКІВ

Салат з кефіром. 1 кабачок, 5 огірків, 1 цибулина, 1 склянка кефіру, 2 ст. л. зеленої цибулі, сіль. Овочі нарізати соломкою, посолити, змішати, полити кефіром, посипати зеленою цибулею. Салат збірний. 200 г кабачків, 1 огірок, 2 помідори, 2 суцвіття цвітної капусти, 100 г білоголовкової капусти, 1 цибулина, по кілька гілочок кропу, петрушки, селери, 3-4 ст. л. олії, сіль. Кабачок, огірок, помідори й цибулю нарізати кубиками або соломкою, цвітну капусту розібрати на дрібні суцвіття, додати посічену зелень, посолити, за бажанням поперчити й присмачити олією. Викласти в салатницю й прикрасити скибочками помідора та гілочками петрушки. Салат з яблуками. 1 кабачок, 2 яблук, 1 солоний огірок, 1 цибулина, 3 зубки часнику, 100 г майонезу, перець, зелень, бажано острогін. Молодий кабачок нарізати соломкою, яблука – часточками, огірки – кубиками, цибулю дрібно посікти. Усе з’єднати, посипати перцем і дрібно нарізаним часником. Перед подаванням полити майонезом, притрусити петрушкою. Кабачки, запечені з сиром. 400 г кабачків, 150 г кропу, 1 яйце, 150 мл вершків, 3 ст. л. тертого твердого сиру, 25 г масла, перець, сіль. Нарізані кубиками кабачки на сковорідці залити водою й посолити, тушкувати, доки не випарується рідина. Змішати яйце, вершки й половину сиру, поперчити і залити цією масою кабачки, зверху покласти шматочки масла, посипати сиром, запікати в духовці за температури 200 С, доки не зарум’яниться. Смажені квіти кабачків (гарбузів). Квіти смажити, спочатку зануривши в яйце, збите з борошном та пивом або молоком до консистенції густої сметани. Смачніше буде, якщо в середину квітки, видаливши тичинку, вкласти шматочок філе тюльки. Так смакують кабачками італійці.