КАЛИНА СТАНЕ В ПРИГОДІ ВСІМ

КАЛИНА СТАНЕ В ПРИГОДІ ВСІМ

Свята Гільдегарда вважала калину жіночим деревом, а всі частини калини – цілющими ліками для прекрасної половини людства. Хоча насправді ці ягоди смакують багатьом, а для оздоровлення, мабуть, не використовує їх хіба що лінивий. Кору заготовляють навесні, коли набухають бруньки, квіти – в розпал цвітіння, плоди – восени або після першого приморозку. Ягоди зберігають свої корисні властивості протягом усієї зими.

Препарати кори калини підвищують тонус матки, виявляють судинозвужувальні, знеболювальні й антисептичні властивості. Їх також застосовують за маткових кровотеч, особливо в клімактеричному періоді. За безпліддя св. Гільдегарда призначала відвар: 10 г подрібненої кори варити в 0,5 л води на слабкому вогні впродовж 20 хв. Процідити. Пити по 20 мл тричі на день безпосередньо перед їдою. Квіти калини – чудовий афродизіак та антисептик. У разі запальних хвороб статевих жіночих органів народна медицина рекомендує пити настій квітів калини та календули. Змішати по 5 г квітів калини й календули, залити склянкою окропу й настояти 10 хв. Процідити й пити по 100 мл двічі на день до їди. Таким самим настоєм можна робити спринцювання. Як протизапальний засіб гарно діє настій квітів калини: 1 ст. л. сировини залити 1 склянкою окропу, настояти 10 хв, процідити. Додати за смаком мед. Пити перед сном курсами по 14 днів, перерва між курсами – 2 тижні. Плоди калини використовують як заспокійливий і снодійний засіб за нервового перезбудження, як спазмолітичний та гіпотензивний засіб - за атеросклерозу й підвищеного артеріального тиску. Заспокійливий настій: 10 г ягід калини залити 200 мл окропу, настояти 40 хв. Пити по третині склянки тричі на день. Плоди калини – дуже вітамінні, багаті на ефірні олії й виявляють потогінну дію, тож за респіраторних захворювань, грипу з підвищенням температури тіла незамінним є калиновий чай: чи просто кетяг, прямо з гілочкою заварений у каструлі, чи запарені розтовчені калинові ягоди (1 ст. л. на склянку окропу) з медом. А смачним калиновим джемом не лише ласують, а усувають кашель. Народний рецепт від застуди: ягоди калини облити окропом, потім перетерти через друшляк. Отриману масу змішати з медом у пропорції 1:1. Вживати оздоровчу суміш ліпше лише через тиждень, тож варто її приготувати наперед. З’їдати по 1 ст. л. натще - з профілактичною метою, 3-4 рази на день - із оздоровчою. Можна скористатися ще простішим рецептом: свіжі ягоди калини перекрутити на млинку для м’яса, змішати з медом чи цукром у співвідношенні 1:1. Обидві калинові суміші можна додавати в трав’яний чай чи просто в склянку з гарячою водою й пити як профілактичний і потогінний засіб. Зберігати обидві калинові суміші в холодильнику. Калинова паста для жінок. Вичавити сік калини і випарити його на водяній бані до загустіння. В отриману пасту (її має бути 200 г) додати тертий шоколад (100 г), імбир, корицю, ваніль і полин (по 2 г). Усе ретельно перемішати. Пасту намащують на хліб і їдять кілька разів на день. А соком з ягід борються з мастопатією. 100 мл соку калини змішати з 50 г меду. Змочений у цій суміші шматочок лляної тканинки прикладати на мастопатійний вузол. Тримати 2 години. Насіння калини містить жирну олію, інші корисні речовині, які зокрема впливають на формулу крові, здавна ним лікували захворювання крові, анемію тощо. Калиновий порошок. Кісточки з ягід калини (приблизно 300 г) підсушити, змолоти на млинку для кави, просіяти. Приймати по 2-4 г порошку за годину до їди, запиваючи настоями кровотворних трав. Не можна зловживати ягодами калини, соком та іншими препаратами з цієї рослини людям, схильним до тромбоутворення та з підвищеною згортуваністю крові, зі зниженим тиском, а також вагітним.

Олена СВІТКО, натуропат, народна цілителька.