Білоголовкову капусту наші пращури шанували здавна, й недарма: цей овоч містить практично всі вітаміни й мікроелементи. Крім того, капуста має високі смакові та цілющі властивості. Її слід обов’язково вводити в раціон хворих на судинні патології. Пропонуємо кілька рецептів з цілющим овочем.
Котлети. Капусту (300 г) дрібно нашаткувати, покласти в каструлю, додати вершки (40 г), масло (20 г) і тушкувати до напівготовності. Тоненькою цівкою всипати в цю масу манні крупи (10 г), ретельно розмішати й ще варити 10-15 хв, постійно помішуючи. Потім убити сирі яйця (2 шт.), влити сметану (40 г) і перемішати. Як маса трішки охолоне, сформувати невеличкі котлетки, обкачати в сухарях (25 г) і смажити на сковорідці під кришкою чи в духовці.
Квашена капуста з морквою і часником
Капусту (4 кг) нашаткувати, натерти на тертці з великими вічками моркву (3 шт.). Усе розділити на три частини. Викласти у велику емальовану каструлю чи бочечку пошарово: шар капусти, зверху - жменю моркви, 2 зубки часнику, 3 горошинки чорного перцю і 2 лаврових листки. Утрамбувати й залити таким маринадом: закип’ятити воду (1,5 л), додати яблучний оцет, нерафіновану олію (по 200 мл), цукор (100 г), сіль ( 4 ст. л.). Потім накрити каструлю капустяним листям, покласти кришку чи плоску тарілку меншого діаметра, поставити гніт. Через 4 дні квашена капуста готова до вживання.
Увага! Людям з підвищеною кислотністю шлункового соку така капуста протипоказана, оскільки вона може підвищувати рівень кислотності.