КАПУСТА – ВСЬОМУ ГОЛОВА

Поділитися:
КАПУСТА – ВСЬОМУ ГОЛОВА

Білоголовкову капусту наші пращури шанували здавна, й недарма:  цей овоч містить практично всі вітаміни й мікроелементи. Крім того, капуста має високі смакові та цілющі властивості. Її слід  обов’язково вводити в  раціон хворих на судинні патології.  Пропонуємо кілька рецептів з цілющим овочем.
Котлети. Капусту (300 г)  дрібно нашаткувати, покласти в каструлю, додати вершки (40 г), масло (20 г) і тушкувати до напівготовності.  Тоненькою цівкою всипати в цю масу манні крупи (10 г), ретельно розмішати й ще варити 10-15 хв, постійно помішуючи.  Потім убити сирі яйця (2 шт.), влити сметану (40 г) і перемішати. Як маса трішки охолоне, сформувати невеличкі котлетки, обкачати в сухарях (25 г) і смажити на сковорідці під кришкою чи в духовці.
Квашена капуста з морквою і часником
Капусту (4 кг)  нашаткувати, натерти на тертці з великими вічками моркву (3 шт.). Усе розділити на три частини. Викласти у велику емальовану  каструлю чи бочечку пошарово: шар капусти, зверху -  жменю моркви, 2 зубки часнику, 3 горошинки чорного перцю і 2 лаврових листки. Утрамбувати й залити таким маринадом: закип’ятити воду (1,5 л), додати яблучний оцет,  нерафіновану олію  (по 200 мл), цукор (100 г), сіль ( 4 ст. л.). Потім накрити каструлю капустяним листям, покласти  кришку чи  плоску тарілку меншого діаметра, поставити гніт.  Через 4 дні квашена капуста готова до вживання. 
Увага! Людям з підвищеною кислотністю шлункового соку така капуста протипоказана, оскільки  вона може підвищувати рівень кислотності.