Сік картоплі рекомендує вживати не тільки народна, а й офіційна медицина, оскільки цей продукт має цілу низку лікувальних властивостей, зокрема: протимікробні, проносні, сечогінні, болезаспокійливі, ранозагоювальні, спазмолітичні, протизапальні та загальнозміцнювальні. Крім того, сік картоплі нормалізує загальний і водно-сольовий обмін в організмі, підтримує рівень гемоглобіну, поліпшує роботу нирок і серцево-судинної системи, знижує підвищений тиск, стимулює роботу кишечнику, усуває печію, шлункові кровотечі, допомагає усунути закрепи, навіть хронічні; поліпшує травлення й апетит, зменшує головний біль тощо.
Отже, як бачите, за допомогою картопляного соку можна позбутися багатьох захворювань. Проте слід пам’ятати, що вживати його слід тільки свіжоприготовленим - не треба зберігати навіть у холодильнику.
Як підвищити ефективність
Крім того, перед тим як почати вживати цей сік, слід підготувати свій організм, а під час курсу дотримуватися деяких нескладних правил - тоді лікування буде максимально ефективним.
1. Перед початком сокотерапії треба перестати вживати м’ясо, рибу, прянощі, солодощі, гострі й солоні продукти. Їсти тільки овочеві та фруктові страви. За кілька днів до приймання соку добре спробувати вживати лише сирі овочі та фрукти. Але це слід робити обережно, уважно стежачи за реакціями свого організму. І якщо йому це не подобається – відразу припинити.
2. Протягом 2-3 днів увечері слід, знову ж таки з огляду на свій стан, робити клізми: це допоможе організмові ліпше засвоювати всі корисні речовини, що містяться в картопляному соку.
3. Найліпший період для картопляної сокотерапії – з липня по лютий. Опісля в плодах накопичується шкідлива речовина - соланін.
4. Бажано брати сорти рожевого кольору. Корисних речовин там значно більше, отже ефективність лікування підвищується.
5. Пити картопляний сік ліпше через соломинку, інакше можна ушкодити емаль.
6. Перед уживанням картопляний сік треба збовтати.
Звісно, ви можете не так строго дотримуватися цих правил, але тоді й лікування буде менш ефективним.
7. Чудово поєднується картопляний сік із морквяним та селеровим. Так смачніше, та й користі для очищення й зміцнення імунітету значно більше. Особливо підходить така суміш дітям, оскільки картопляний сік мало хто з них любить.
Перед приготуванням соку картоплю слід добре помити (шкірку обчищати не треба). Можна скористатися сокоробкою, але ліпше сік робити вручну: натерти на тертці й вичавити через кілька шарів марлі. Картоплю слід брати тільки якісну, не ушкоджену, в жодному разі не позеленілу. Після приготування сік слід відразу вжити.
Рецепти народної медицини
У разі печії, гастриту та диспепсії добре вранці, натщесерце, випити 1 склянку свіжого соку картоплі й на 30 хв лягти назад у ліжко. Ще через 30 хв можна снідати. Курс – 10 днів, потім 10 днів перерви й повторити. Усього зробити 3 таких курси.
Якщо підвищена кислотність шлункового соку, то рекомендується пити картопляний сік по 3/4 склянки за 1 годину до їди.
За виразки шлунка й дванадцятипалої кишки корисно вживати сік картоплі протягом 20 днів, поступово збільшуючи дозу: першого тижня - по 0,25 склянки, другого – по 0,5 і нарешті третього – по 3/4 склянки, 3 рази на день за 30 хв до їди.
У разі панкреатиту найліпше готувати суміш картопляного й морквяного соків, узятих 1:1. Приймати по 1 склянці за 30 хв до сніданку.
Головний біль і закрепи можна усунути, якщо пити по 0,25-0,5 склянки картопляного соку 2-3 рази на день.
Цей рецепт корисний і за гіпертонії, оскільки сік знижує тиск. У разі ж закрепів добре пити суміш соків картоплі та моркви чи буряку (його слід попередньо витримати 2 години за кімнатної температури), узятих у рівних частинах.
За пієлонефриту картопляний сік п’ють так само, як рекомендується в попередньому рецепті, але додають до нього трохи соку журавлини: це підвищує ефективність, оскільки журавлинний сік має протимікробні властивості.
У разі цукрового діабету сік картоплі радять вживати по 0,25-0,5 склянки за 30 хв до їди 2-3 рази на день. Курс: 2-3 тижні. Можна розводити сік водою (1:1) чи змішувати із соком моркви (1:4).
Під час захворювань порожнини рота, ангін і фарингітів сік картоплі радять застосовувати для полоскання 3-4 рази на день. Дуже корисно чергувати полоскання різними соками: то картопляним, то капустяним, то морквяним.
За стресу, дратівливості, безсоння добре пити суміш соків картоплі й моркви (по 2 частини) та селери (1 частина) – по 0,5 склянки за 30 хв до їди.
У разі запалення яєчників та ерозії шийки матки корисно пити сік молодої картоплі. Для цього овочі слід ретельно вимити, вирізати вічка, натерти й відтиснути не менш як 200 мл соку. Уживати натще за 30 хв до сніданку, додаючи 1 ч. л. цукру, протягом 2-х тижнів. Можна зробити тижневу перерву й за потреби повторити курс. Якщо робити ще й спринцювання картопляним соком, то процес одужання піде швидше.
За невеликих розмірів міоми матки (доброякісна пухлина) народна медицина рекомендує пити картопляний сік уранці натщесерце по 0,5 склянки. Курс - 6 місяців. Потім слід зробити перерву на 4 місяці й повторити курс, якщо міома не зникла, але найчастіше вона починає зменшуватися вже через 2 місяці після початку лікування.
У разі опіків, запалень шкіри добре прикладати марлю, просочену картопляним соком, до уражених ділянок. Змінювати пов’язку кожні 2 години.
Увага! Уживати картопляний сік не можна за важких форм цукрового діабету, зниженої кислотності шлункового соку та підвищеного бродіння в кишечнику. Постійний прийом картопляного соку у великих кількостях може зашкодити підшлунковій залозі. Перед тим як почати курс лікування свіжовичавленими соками рекомендується проконсультуватися з фахівцем з сокової терапії чи своїм лікарем.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.