КІНЗА - АРОМАТНА, СМАЧНА Й КОРИСНА

КІНЗА - АРОМАТНА, СМАЧНА Й КОРИСНА

Пряна «іноземка»

Коріандр, або кінза, китайська петрушка, хамем, шльондра тощо. А взагалі назва цієї рослини зі специфічним ароматом - «коріандр», має грецьке коріння і є родичем кровососа-клопа, тому що її недостигле насіння нагадує запах цієї комахи.
З’явився коріандр у наших краях у ХIХ столітті разом з іншою пряністю -ганусом. Спочатку його, як завжди все нове й незвичайне, недооцінили, але поступово він зумів підкорити всіх, отримавши широке застосування і в кулінарії, і в парфумерії, і в медицині.
Якщо розглядати коріандр як зелень, то  звичнішою буде назва кінза, вирощування якої не потребує особливого клопоту. У регіонах, де холодні зими, можна вирощувати цю чудову травичку й на підвіконні: головне, щоб їй було забезпечено хороше освітлення та догляд у вигляді періодичного розпушування ґрунту й поливу.
Гілочки коріандру хороші як зелень, вони надають салатам, супам, м’ясним стравам неповторного пряного смаку й чудового аромату. Насіння цієї рослини широко застосовують у домашньому консервуванні, у виробництві кондитерської продукції, а також у випічці знаменитого й вельми улюбленого багатьма людьми житнього хліба.

Ніжна трава проти холестеринових бляшок

Крім того, вельми доречним буде вживання кінзи під час багатого застілля з великою кількістю м’ясних закусок: ця чудова травичка простимулює процес травлення й не дозволить з’явитися нехорошим холестериновим бляшкам. Це пояснює, чому в кавказькій кухні кінза додається не тільки у свіжому, а й у сушеному вигляді не лише в безліч м’ясних страв, а й у рибні.
Коріандр має стільки цілющих якостей, що про нього можна було б написати цілу книгу. Крім незаперечних кулінарних переваг, є ще й багатющий хімічний склад, який має кінза. Рослина містить одинадцять видів ефірних олій, у плодах і листі рослини є вітаміни B1 і B2, С, P, моносахариди (глюкоза, сахароза, фруктоза); рутин; каротин; дубильні речовини; пектин; макро- й мікроелементи (залізо, марганець, магній).
Такий «набір» зумовлює сприятливу дію кінзи на організм людини. Вона є досить ефективним діуретиком, має жовчогінні властивості, поліпшує роботу травного тракту. Листочки кінзи благотворно впливають на стан порожнини рота: зміцнюють ясна, сприяють запобіганню карієсу. Відвар насіння коріандру - гарний протигельмінтний засіб, крім того, він володіє хорошими відхаркувальними властивостями.

Поліпшить вироблення інсуліну й усуне набряки

Крім іншого, в листочках кінзи міститься природний антибіотик.
А останні дослідження американських учених встановили, що ця рослина ще й сприяє поліпшенню вироблення інсуліну та зниженню рівня «некорисного» холестерину. Експерименти проводили поки тільки на тваринах, і ось що  було встановлено. Мишей, хворих на цукровий діабет, регулярно годували коріандром, унаслідок чого в тварин знижувалося значення рівня цукру в крові, стимулювалося вироблення інсуліну в організмі.
Коріандр (кінза) корисний у разі пухлин і набряків, виразок у роті, анемії, він також сприяє хорошому травленню.
Оскільки коріандр багатий залізом,  його корисно застосовувати під час лікування анемії. Крім того, коріандр допомагає нормалізації секреції гормонів і відновлює менструальний цикл, а також пом’якшує біль та інші небажані симптоми цього періоду.
Деякі з компонентів коріандру мають здатність виводити надлишки рідини з організму. Коріандр допомагає в разі набряків, спричинених анемією і порушеннями роботи нирок. А ось сітронелол, компонент ефірних олій коріандру, є чудовим антисептиком. Також  інші компоненти цієї ароматної рослини мають антимікробну й загоювальну дію. Крім того, вони освіжають подих.

Для гарного зору та від депресії

Коріандр містить багато антиоксидантів, зокрема, вітаміни А і С, а також такий мінерал, як фосфор. Ці речовини гальмують розвиток вікових змін зорового апарату, а також знімають напругу очей.
Завдяки антимікробним властивостям, коріандр захищає очі від інфекцій, у тому числі й від кон'юнктивіту. Настій: 1 ст. л. коріандру залити склянкою окропу, настояти протягом 30 хвилин, процідити. Промивати очі протягом дня, використовуючи для кожного ока чистий тампон і окрему ємність.
Антимікробні, антигрибкові та антиоксидантні властивості коріандру допомагають лікувати такі захворювання шкіри, як екзема, сухість та грибкові інфекції.
В оздоровчих цілях використовують витяжку з насіння і ефірну олію. Для приготування витяжки 1 ст. л. насіння заливають склянкою води, доводять до кипіння і настоюють 10 хвилин. П'ють по 1 склянці після кожного прийому їжі.
У разі депресії, пригніченої психіки вживають настойку: 100 г плодів коріандру залити 1 л червоного вина, настоювати тиждень, процідити і приймати по 100 мл двічі-тричі на день.
Крім того, коріандр вважається природним афродизіаком і раніше ефективно використовувався в деяких препаратах у поєднанні з іншими травами для посилення лібідо.
Пам'ятайте! Єдине протипоказання до вживання кінзи - це її кількість, не варто за один прийом з’їдати понад 30 г цієї корисної та приємної в усіх відношеннях приправи.

Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.