КІВІ - РОСЛИННИЙ АСПІРИН

Новозеландський фрукт з’явився у нас більш як 10 років тому і відразу ж набув популярності. І хоча зовні він непоказний, його смак комусь нагадує яблуко, комусь полуницю, банан, аґрус, кавун... Але безперечно одне — ківі дійсно смачний. До того ж його хімічний склад змушує вчених і медиків знімати перед ним капелюха. Узяти хоча б те, що ківі просто «напханий» вітаміном С. З’ївши лише один плід, можна поповнити свій організм потрібною добовою дозою аскорбінової кислоти! Та ще й у «співдружності» з кальцієм, калієм, фосфором, залізом, вітаміном В1 і ферментом актимідином. Ці ліки здатні знизити рівень холестерину в крові і сприяти повному перетравленню їжі. Учені стверджують, що вживання цього фрукту спалює відкладення жирів у артеріях, зменшує ризик виникнення тромбів. Ось тому ківі такий корисний у разі захворювань серцево-судинної системи. А головне — для лікування коронарних судин. Західні вчені прирівнюють ківі до рослинного аспірину. Адже в кардіології зі згущенням крові борються саме за допомогою ацетилсаліцилової кислоти. Групі добровольців, яка погодилася на запропонований ученими експеримент, потрібно було з’їдати 2—3 плоди ківі на день. Через 28 днів було відзначено зниження рівня шкідливих жирних кислот у крові на 15%, на 18% — зниження ризику тромбоутворення. Учені дійшли висновку, що досить доступна ківі-дієта може значно допомогти в лікуванні захворювань головного «мотора» людини та в їх профілактиці. Тим паче, що натуральний продукт не має побічних ефектів, таких як диспепсичні розлади, шлункові кровотечі, виразкове ураження слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Та й вагітним ківі, на відміну від ацетилсаліцилової кислоти, можна вживати без найменшого побоювання. Для тих, хто ще не скуштував цього плоду, корисно знати, що вперше вжитий екзотичний плід може спричинити алергію. Цьому є пояснення: що більше активних інгредієнтів у складі будь-якого продукту, то більша ймовірність, що організм на такий контакт зреагує. Тому для початку краще з’їсти четверту частину плоду. Якщо через 4 години жодних явищ не спостерігається, можна буде з’їсти половинку. Ну, а потім і цілий фрукт. А далі можете їсти на здоров’я, скільки душа забажає!

Підготувала Вікторія МиколайЧУК.