Чи можна вживати сік клена? Якщо так, то які його корисні властивості? Ваш читач Василь БЕВЗ. м. Хмільник Хмельницької обл.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Березень-квітень - якраз той час, коли роблять підсічки на корі клена і берези для отримання соку. .Найчастіше для цього обирають клен гостролистий, рідше -платанолистий та інші види. Свіжий сік, як і відвар молодого листя, яке тільки-но розпустилося, має загальнозміцнювальну, сечогінну, тонізувальну і жовчогінну дію. Також його використовують за гіповітамінозу. Свіжий кленовий сік надзвичайно корисний, він містить цукри, в основному фруктозу, і майже позбавлений глюкози, тому показаний у харчовому раціоні хворих на цукровий діабет. Його рекомендують людям із променевою хворобою та тим, що пройшли сеанси опромінення у зв’язку з онкологічним захворюванням. У німецькій медицині препарати із соку та листя клена рекомендують як засіб, що підвищує статеву діяльність у чоловіків. Із соку готують сиропи, напої, джеми, мармелад. Крім того, клен є високопродуктивним весняним медоносом.. Мед із клена - світлий, запашний, приємний на смак. Якщо не встигли зібрати соку, можна з лікувальною метою використати молоденьке листя. Настій листя. 1 ст. л. подрібненого сухого чи свіжого листя залити склянкою окропу, настояти 30 хв і приймати по чверті склянки 3-4 рази на день. Настоянка листя. 100 г подрібненої сировини залити 0,5 л 40% спирту (горілки). Настояти 2 тижні в темному місці за кімнатної температури. Потім процідити і пити по 20-30 крапель тричі на день до їди.