КОЛИ СІПАЄТЬСЯ ОКО – ЗАСПОКОЙТЕСЯ ТА ПИЙТЕ НАСТІЙ РУТИ

Коли сіпається око – заспокойтеся та пийте настій рути

Мені 37 років. Особливих хвороб не маю, але періодично, зокрема восени, починає сіпатися око, то ліве, то праве. При цьому не відчуваю якогось болю. Що може спричинити сіпання і як його позбутися?

З повагою Анатолій С.

м. Трускавець.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов Дудченко.

Сіпання ока виникає внаслідок спазма (акомодації) акомодаційного м’яза. Загалом це буває від фізичного, емоційного перенапруження. Акомодацію, яка супроводжується сіпанням, також можуть спричинити різні інфекції, несприятливі умови зовнішнього середовища. Але найчастіше, все-таки, сіпання виникає через нервові навантаження, тож варто скористатися аптечними настоянками собачої кропиви, валеріани тощо.

Фітотерапія в цьому разі рекомендує таку рослину, як рута пахуча. Так, можна приготувати 10% спиртову чи горілчану настоянку рути: беруть 10 г сировини на 100 мл горілки, настоюють 7-10 днів. Настоянку приймають по 15-20 крапель тричі на день до їди.

Настій холодний рути: 1 ч. л. подрібненої сировини залити 2 склянками холодної води. Настояти 8 годин, процідити й випити протягом доби.

Настій гарячий: 5-10 г подрібненої сировини залити склянкою окропу, настояти 8 годин. Процідити й приймати по 1 ст. л. тричі на день. Із настою можна робити примочки на очі.

Увага! Рослина отруйна, слід суворо дотримуватися дозування! Вагітним і дітям внутрішній прийом протипоказаний.

Корисне також промивання очей настоєм трави очанки: 1 ст. л. подрібненої сировини залити 400 мл окропу, настояти до охолодження.

Крім того, читачу варто звернути увагу на своє харчування: воно має бути багатим на вітаміни, зокрема на каротин. Обов’язково треба ввести в меню відвари та настої плодів шипшини, чорної смородини. Корисно читачу споживати також апельсини, капусту, зелений горошок, гречані та вівсяні крупи, обліпиху, сливи (чорнослив), соєву олію. Можна приготувати суміш (1:1) риб’ячого жиру з медом і їсти від 1 ч. л. до 1 ст. л. 2-3 рази на день.