Діти, втім як і дорослі, із задоволенням купують і вживають сухарики, які зараз можна придбати в кожному кіоску. Їх продають порізаними на дрібні кубики, у зручних гарних упаковках, з різними ароматами (гірчиці, бекону, холодцю й т.д.). Проблема тільки в тому, що під час їхнього приготування використовують багато шкідливих хімічних речовин: ароматизаторів, консервантів і т.д. Тому вони не належать до корисної їжі. І навіть навпаки. Відомі випадки, коли після їхнього вживання бували різні розлади травлення. Щоб відбити в дитини бажання купувати промислові сухарики, потрібно приготувати домашні, які не тільки будуть нешкідливими, але принесуть багато користі дитячому організмові. І дорослому також. Для цього купіть на базарі зерно: пшеницю, а ще краще жито, ретельно промийте, висипте в харчовий контейнер, розклавши шаром 1-2 см, залийте водою, щоб ледь покривала зерно, і залишіть на 1-2 доби, щоб проросло. Достатньо, якщо зерно хоча б просто наклюнулося, але можна й більших паростків дочекатися. Після цього всю масу потрібно як слід промити й перемолоти на млинку для м’яса. Перемелену масу треба втрамбувати в щільну кулю (можна для цього використовувати лист або форму для випікання) і залишити в кімнаті на добу ферментуватися. З'явиться кислий запах. Потім розстелити масу якомога тоншим шаром та сушити в духовці за температури 200 С 1 годину, потім масу перемішати й залишити ще на 1 годину. Після цього вийняти з духовки й досушувати за кімнатної температури, накривши чистою бавовняною тканиною від пилу й мух (цей процес залежно від температури й вологості повітря може зайняти добу або декілька. У результаті виходить щось на кшталт житніх сухариків або житнього хліба. Можна залишити шматками або коржами тонкими (якщо такі наліпити перед сушінням). Їх можна трошки посипати сіллю й різними ароматними спеціями і травами. Це дуже смачно та корисно.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.