КОРИЦЯ НОРМАЛІЗУЄ ПОКАЗНИКИ РІВНЯ ЦУКРУ

КОРИЦЯ НОРМАЛІЗУЄ ПОКАЗНИКИ РІВНЯ ЦУКРУ

Кілька грамів кориці в їжі нормалізують показники рівня цукру в крові та здатні запобігти серцево-судинним захворюванням. Про це свідчать результати досліджень учених університетського госпіталю «Мас» у Мальмі.

Медики спостерігали за групою людей, половина з яких одержувала на сніданок рисову кашу з корицею, а половина — без. «Ми встановили, що в тих, хто щодня вживав цю спецію, були значно ліпші показники рівня цукру в крові, — каже доцент Йоанна Хібовіц, яка проводила дослідження. — Ці показники лише незначно збільшувалися після прийому їжі й були більш стабільними, що важливо для хворих на діабет». За допомогою ультразвукового дослідження шведські вчені показали, що після вживання кориці вміст шлунка значно повільніше переходив у тонку кишку. Кориця містить ефірні олії, а також коричний альдегід, евгенол, смолу, крохмаль, дубильні речовини. Вона позитивно впливає на роботу всієї травної системи, зокрема на роботу шлунка, сприяючи виділенню шлункового соку, збуджуючи апетит.

У медичній практиці корицю використовують як антисептичний засіб. Але в цій спеції міститься також отруйна речовина кумарин, яка у великих кількостях може негативно впливати на печінку. Та невелика кількість кориці, яку ми вживаємо, наприклад, у булочках, не небезпечна для здоров’я. Але намагатися нормалізувати рівень цукру в крові, поїдаючи корицю ложками, — шкідливо, попереджають шведські медики.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.