Кунжут (сезам) – це одна з найдавніших спецій нашої цивілізації. Існує аж 12 його видів. Світле насіння кунжуту цінується на Заході та на Близькому Сході, а чорному віддають перевагу на Далекому Сході.
Єгиптяни цінували кунжут як одну з найбільш корисних спецій, яка здатна подовжувати життя й зміцнювати дух. У Стародавньому Вавилоні та Індії він був символом безсмертя. А в народів Азії вважався потужним афродизіаком, можливо, завдяки високому вмісту заліза, калію, кальцію, магнію та вітамінів Е, А і В9.
У чому сила кунжуту
Загалом багатий склад кунжуту можна порівняти зі скарбами печери розбійників, яка відчинялася за допомогою магічних слів: «Сезам, відкрийся», з кінофільму «Алі-Баба і сорок розбійників». І чого тільки там не було? І золото, і коштовне каміння… Так само й кунжут багатий на різноманітні корисні речовини. Зокрема, він є лідером серед рослин за вмістом кальцію. Усього 100 г насіння покривають добову потребу організму в цій речовині. Крім того, у ньому міститься сезамін - потужний антиоксидант, здатний знижувати в крові загальний рівень холестерину, запобігати розвитку багатьох захворювань, у тому числі й раку. Також до складу насіння входять вуглеводи, білки, вітамін С, калій, залізо, фосфор, магній та інші мікроелементи, амінокислоти та омега-3. Усі ці речовини сприятливо впливають на здоров'я людини: виводять токсини, нормалізують обмін речовин, артеріальний тиск, запобігають захворюванню суглобів.
До того ж кунжут дуже корисний для жіночої статевої системи, оскільки його насіння посилює відтік крові під час місячних. Але вагітним через цю особливість вживати його не можна. Він також знижує ризик захворіти на мастопатію та інші запалення репродуктивної системи.
Кунжутне насіння добре зберігає свої корисні властивості навіть після термічного оброблення. Для насичення організму цілющими речовинами, які містяться в кунжуті, достатньо з'їдати по 2 ч. л. цього продукту на день.
Чудові лікувальні властивості має й кунжутна олія. Вона нейтралізує кислотність крові й підвищену кислотність шлункового соку, компенсує загальне виснаження організму, сприяє нарощуванню м'язової маси. Дорослим рекомендується вживати по 1 ст. л. тричі на день до їди, а дітям - по 1 ч. л.
Оздоровлення сезамом за народними рецептами
У разі застуди кунжутну олію підігріти на водяній бані до температури 36 - 38 градусів С. Перед сном втирати її в ділянку грудної клітки, потім слід добре закутатися й лягти під ковдру. Одночасно можна приймати кунжутну олію всередину - по 0,5 - 1 ст. л. 1 - 3 рази на день. Якщо засіб уживається тільки 1 раз на добу, то бажано робити це вранці.
У разі ангіни та фарингіту кілька крапель кунжутної олії корисно додавати в тепле молоко, яке потрібно пити кілька разів на день.
За розладів кишечнику в 150 - 200 мл перевареної охолодженої води розчинити 1 ч. л. бджолиного меду, потім додати 1 - 2 ч. л. подрібненого насіння кунжуту й добре розмішати. Приймати по 1 ст. л. кілька разів на день до припинення діареї.
У разі гастриту й виразкового коліту вживати по 0,5 - 1 ст. л. кунжутної олії 1 - 3 рази на день.
Чудово допоможе така кількість олії й у разі закрепу. За хронічних закрепів дозу збільшують удвічі.
Для зміцнення зубів та ясен можна набрати повний рот кунжутної олії й перекочувати її з одного боку щоки в інший протягом 2 - 3 хв, потім виплюнути. Після цього м'якими рухами промасажувати ясна вказівним пальцем. Робити таку процедуру рекомендується щодня. Це чудовий профілактичний та оздоровчий засіб у разі пародонтозу, карієсу та інших інфекцій ротової порожнини.
У разі запалення молочної залози та маститу насіння кунжуту підсмажити на слабкому вогні, помістити в ступку й розтерти до порошкоподібного стану. Потім додати трохи олії, розмішати й прикладати масу до запалених ділянок на грудях.
За подразнень шкіри помічний такий засіб: видавити сік із листя алое й плодів винограду, змішати в рівних кількостях, потім одну частину приготовленої суміші змішати з однією частиною кунжутної олії. Змащувати цією масою ділянки шкіри в разі дерматиту. Одночасно вживати всередину по 1 ст. л. 2 - 3 рази протягом доби.
Омолоджувальний засіб: змішати 1 ст. л. насіння кунжуту, 1 ч. л. меленого імбиру та 1 ч. л. цукрової пудри. Приймати по 1 ч. л. суміші 1 раз на день.
У разі запалення середнього вуха закапувати по 1 - 2 краплі теплої олії у слуховий отвір.
Для поліпшення згортання крові приймати по 1 ст. л. кунжутної олії перед їдою тричі на день. Це збільшує кількість тромбоцитів, унаслідок чого поліпшується згортання крові.
У разі геморою рекомендується промивати ділянку ануса відваром кунжуту. Для цього слід залити 2 ст. л. насіння 0,5 л окропу й варити 3 - 5 хв на слабкому вогні, потім настояти в теплому місці, доки не охолоне, і кілька разів на день обмивати задній прохід. При цьому щоранку натщесерце слід уживати 1ст. л. кунжутної олії.
Щоб зміцнити кістки, м'язи, підвищити імунітет і загальний тонус рекомендується такий народний засіб: біле насіння кунжуту підсмажити на деку, потім змолоти в порошок і приймати не більше 1 ст. л. щодня, запиваючи невеликою кількістю води, у якій перед цим розчинити трохи імбирного соку. Курс - 14 днів. Цей рецепт помічний і в разі невралгічного болю у спині та кінцівках.
Для очищення організму від токсинів рекомендується приймати по 20 г порошку насіння кунжуту тричі на день разом із водою перед їдою. Кунжутну олію з антитоксичною метою слід вживати по 25 - 30 мл на добу.
Кунжутний кефір, халва, молочко – цілюща кулінарія
Кефір з кунжуту поліпшує травлення, підвищує метаболізм, прискорює «спалювання» жирових відкладень, особливо в ділянці талії й стегон, зміцнює загалом увесь організм та є чудовим засобом для схуднення. Приготувати його досить просто: 1 склянку насіння кунжуту замочити на ніч у невеликій кількості води. Уранці розмочене насіння змішати в блендері з 2 склянками перевареної води. Повинна вийти консистенція густих вершків. Потім суміш перецідити, вилити в скляну банку. Зверху накрити чистою марлею (засіб має дихати), настоювати в теплому місці 12 - 14 годин. У готовий кефір додати 1 ст. л. меду і 1 ч. л. соку лимона. Уживати по 0,5 склянки за 15 хв до основного прийому їжі та наніч.
Кунжутова халва є дуже смачною та корисною. Для її приготування слід узяти кунжутне сире насіння, подрібнити його в міксері до однорідної маси, додати мед у співвідношенні 1,5 до 1 (меду можна й менше) й поставити в холодильник. Високий уміст рослинних жирів робить цю халву поживною й одночасно неважкою їжею, яка допомагає справлятися з будь-якими розумовими та фізичними навантаженнями, відновлює сили, енергію і служить цінним будівельним матеріалом для нашого організму.
Кунжутне молочко: узяти 1 склянку кунжутного насіння, замоченого з вечора, 2 склянки води, 1 ст. л. меду чи 2 - 3 фініки без кісточок, 0,25 ч. л. солі (за бажанням). Змішати всі інгредієнти в міксері. Перецідити крізь марлю або сито. Вилити в банку. Ця порція розрахована на 4 людини. У 100 мл цього напою міститься близько 780 г кальцію, тому він є чудовим засобом для зміцнення кісток.
Пророщений кунжут - теж рекордсмен за вмістом кальцію. Кунжутні проростки зміцнюють кістки, нігті, відновлюють зубну емаль, корисні в разі артриту й остеохондрозу. Для пророщення насіння кунжуту слід промити холодною водою, висипати тонким шаром у посудину з плоским дном, зверху накрити марлею й залити водою кімнатної температури трохи вище рівня насіння. Поставити в тепле темне місце й стежити за тим, щоб марля залишалася вологою. Через 1 - 3 дні проростки можна вживати. Але перед цим їх потрібно промити холодною водою, щоб позбутися різкого запаху. Щоденна норма – 50 - 100 г.
Увага! Насіння та олія кунжуту у великій кількості протипоказані для вживання за підвищеного згортання крові, схильності до тромбоутворення та варикозного розширення вен. З обережністю слід застосовувати кунжут і в разі панкреатиту та індивідуальної непереносності.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.