КУРКУМА — ЗАСІБ ВІД СТАРІННЯ МОЗКУ Й СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ

КУРКУМА — ЗАСІБ ВІД СТАРІННЯ МОЗКУ Й СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ

Корисні властивості відомі давно

Куркума належить до сімейства імбирних, сягає двох метрів у висоту, листя в неї овальне, світло- чи темно-зеленого кольору. Походить куркума із Стародавньої Індії, де вперше було помічено її корисні властивості. Уже тоді цілителі використовували цю речовину для лікування великої кількості різноманітних хвороб: зціляли і проказу, й зміїні укуси, захворювання шкіри, печінки, нирок, шлунка.
Під час виготовлення приправи використовують лише корінь, який варять, сушать і подрібнюють до стану порошку. Смак у неї ледь пекучий, гіркуватий і тонкий. Цю спецію характеризує пряний аромат і яскравий помаранчевий колір.
Корінь куркуми має корисні властивості й багатий на вміст ефірних олій, алкалоїдів, алкоголю, заліза, кальцію, йоду, фосфору, вітамінів С і групи В. Серед інших складових куркуми можна виділити також куркумін. Він відомий здатністю до пригнічення росту ракових клітин, зниження рівня холестерину в організмі, захищає від розвитку атеросклерозу, утворення в печінці та нирках каменів.
Також до складу кореня входить цинеол, який поліпшує роботу шлунка, вбиває паразитів. Крім того, в ньому є вітамін Р, який відновлює роботу кровоносних судин, що сприяє лікуванню астми, дерматиту, псоріазу та склерозу тощо.

Надія знайти ліки від інсульту

Куркума має безліч властивостей, які позитивно впливають на такі захворювання, як хвороба Альцгеймера, цукровий діабет; артрит, метеоризм, діарея, кровоточивість ясен, атеросклероз, виразковий коліт, захворювання травного тракту та мігрень.
Сприяє очищенню кишечнику від слизу, нормалізує роботу шлунка, поліпшує травлення, допомагає від нетравлення й газів. Ефірні олії, що містяться в спеції, широко використовують для інгаляцій, компресів.
Учені з Німеччини провели цікаве дослідження, яке показало, що куркума допомагає в регенерації клітин головного мозку. Під час експерименту вони поміщали стовбурові клітини ушкоджених нервових тканин у розчин витяжки куркуми різної концентрації. І виявилося, що в такому середовищі клітини не тільки проявляють велику активність, але що вища концентрація розчину — то активніші!
На такий експеримент медики зважилися після того, як було встановлено, що куркума містить два біологічно активних компоненти. Один допомагає у відновленні нейронів, а другий зменшує запальні процеси й володіє антиканцерогенними властивостями. Медики сподіваються, що ці результати допоможуть розробити ліки від хвороби Альцгеймера та інсульту, атеросклерозу.

«Золотий» мед додасть сил

Поки вчені розробляють ліки, ми вже зараз можемо готувати з куркуми різні цілющі засоби, зокрема «золотий» мед.
До його складу входить молодий рідкий мед і порошок куркуми. Мед наповнить куркуму своєю силою й довговічністю. Наливаємо в широку чашку мед (100 мл), насипаємо туди потихеньку куркуму, весь час легко помішуючи й додаючи куркуму до густоти сметани (приблизно 1 ст. л.). Переливаємо в баночку з темного скла й ставимо хоча б на добу в холодильник. Тепер можна вживати. Готувати ліпше рано вранці, в хорошому настрої, з гарною піснею чи улюбленою молитвою.
Приймати цей «золотий» мед потрібно вранці — по 0,5 ч. л., повільно розсмоктуючи його, насолоджуючись смаком. Можна запити склянкою чистої води. Після прийому обов’язково — повільна, приємна зарядка на відкритому повітрі, обливання, дихальна гімнастика.
Перед сном (перед вечірньою прогулянкою, замість телевізора) приймаємо другу порцію. Курс — 10 днів, потім перерва — 3 дні й повторюємо курс. Три курси по 10 днів, тоді перерва 10 днів.
Цей засіб не тільки добре відновлює роботу головного мозку, а й сприяє нейтралізації печінкою токсинів старіння. Після першого ж курсу — 10 днів, можна відчути прилив сил і збільшення гнучкості в тілі.

Рецепти народної медицини

У разі болю в горлі на 200 мл гарячої перевареної води додайте 1 ч. л. солі й 0,5 ч. л. куркуми, гарненько перемішайте. Цим розчином полощуть горло.
Від фарингіту допомагає суміш куркуми з медом (1:1), яку тричі на день потрібно потримати в роті кілька хвилин.
Від травм і синців добре допомагає паста, яка знімає запалення та діє як знеболювальний засіб. Також її застосовують для лікування жирного, вугрового висипання.
Для приготування пасти 2 ч. л. куркуми, 0,5 ч. л. солі й невелику кількість перевареної води змішати до утворення пасти. Прикладати утворену суміш до хворого місця.
У разі опіків допомагає суміш рівних частин куркуми та м’якоті алое, прикладена до місця болю. Вона також дезінфікує рану й усуває запалення.
Гнійники й нариви зникнуть, якщо взяти в рівних пропорціях спецію та топлене масло (чи здір), змішати до утворення пасти й нанести на запалену ділянку.
У разі цукрового діабету рекомендується тричі на день до їди приймати всередину 0,25 ч. л. куркуми (без меду), розвести водою.

Володимир БОЛСУН
лікар-невролог.