Лікувальних властивостей меду надає великий вміст глюкози, вітамінів, мікроелементів, мінеральних і протибактерійних речовин. Мед застосовували за тисячі років до нашої ери для лікування ран і різних захворювань, широко користувалися ним у Стародавній Русі. До цих пір у народній медицині мед вважають найефективнішим засобом за багатьох хвороб.
Лікування ран, виразок, що не загоюються
Для лікування ран мед застосовують у поєднанні з риб’ячим жиром (1:1). Суміш накладають у вигляді аплікації на рану. Це засіб підсилює кровоплин і тим самим сприяє промиванню рани. З іншого боку, мед згубний для багатьох видів мікробів.
Можна скористатися відварами лікарських рослин із додаванням меду.
• Столову ложку сухого сухоцвіту багнового заливають 1 склянкою окропу й настоюють 30 хв, проціджують, додають 1 ст. л. меду й розмішують. Така суміш годиться як для промивання ран і виразок, так і для прийому всередину по 1 ст. л. за півгодини до їди (в разі виразки шлунка).
• 50 г листя евкаліпта заливають 0,5 л води, доводять до кипіння й кип’ятять 3-4 хв, проціджують, додають 2 ст. л. меду. Годиться для примочок і ванночок під час лікування ран.
• Столову ложку сухих квіток ромашки заварюють 1 склянкою окропу, охолоджують, фільтрують і додають 1 ч. л. меду. Добре полоскання в разі запальних захворювань порожнини рота й глотки.
Захворювання травного тракту
Запори. Легкий проносний ефект проявляється після вживання 50-100 г меду. Клізма стане набагато ефективнішою, якщо додати 10-20 г меду.
Підвищена кислотність. Мед її знижує. Хворим на гастрит, спровокованим підвищеною кислотністю, слід приймати по 1 ст. л. меду, розчиненого в теплій воді, за 1,5 години до їди.
Знижена кислотність. Мед сприяє виділенню шлункового соку під час прийому його безпосередньо до їди. Хворим на гастрит, зумовленим зниженою кислотністю, слід починати їжу з 1 ч. л. меду, розчиненого в холодній воді.
Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки. Мед, розчинений у склянці теплої води, випивають за 1,5-2 години до сніданку й обіду і через 3 години після вечері. Ранкова порція меду 30-60 г, обідня 40-80 г, вечірня 30-60 г.
Серцево-судинні захворювання
У разі ослаблення серцевої діяльності дієтичні й поживні властивості меду незамінні.
Захворювання серця. Приймають по 1 ч. чи ст. л. меду двічі-тричі на день разом із молоком, м’яким сиром чи фруктами. Або в поєднанні з настоєм плодів шипшини: 1 ст. л. сухих плодів шипшини заливають 2 склянками окропу, 10 хв кип’ятять, охолоджують, проціджують, додають 1 ст. л. меду. Приймають по чверті-половині склянки настою двічі-тричі на день.
Гіпертонікам ліпше скористатися медом, розведеним у соку овочів.
• Змішати соки столового буряку, моркви, хрону (натертий хрін попередньо настоюють на воді 36 годин), мед (по 1 склянці) й сік 1 лимона. Приймають по 1 ст. л. двічі-тричі на день за 1 годину до їди чи через 2-3 години після їди.
• Змішати соки моркви, хрону (натертий хрін попередньо добу настоюють на воді), мед (по 1 склянці) й сік 1 лимона. Приймають по 1 ст. л. тричі на день за 1 годину до їди чи через 2-3 години після їди.
Застудні захворювання
Потогінні та відхаркувальні засоби. Мед із гарячим чаєм чи молоком, розведений у пропорції: 1 ст. л. меду на 1 склянку чаю чи молока, приймають на ніч. Можна з соком лимона: 100 г меду й сік 1 лимона, можна з малиною і т. ін.
Є й інші рецепти.
• У склянці окропу заварюють 1 ст. л. висушеного листя підбілу, настоюють 20 хв, проціджують, додають 1 ст. л. меду. Приймають по 1 ст. л. настою двічі-тричі на день, відхаркувальний засіб.
• Склянкою окропу заварюють 1 ст. л. квіток дрібнолистої липи. Через 20 хв проціджують і додають 1 ст. л. меду, приймають у теплому вигляді як потогінний засіб.
• Заварюють 1 склянкою окропу 2 ст. л. сухих ягід малини. Через 10-15 хв додають 1 ст. л. меду. Приймають у теплому вигляді як потогінний засіб.
Грип. Натирають на тертці часник, змішують із медом у співвідношенні 1:1. Приймають медово-часникову кашку перед сном по 1 ст. л., запиваючи теплою водою.
Володимир БЕРСЕНЄВ,
лікар-невропатолог вищої категорії,
заслужений лікар України.