ЛОПУХ — УКРАЇНСЬКИЙ ЖЕНЬШЕНЬ

ЛОПУХ — УКРАЇНСЬКИЙ ЖЕНЬШЕНЬ

У цієї рослини цінні всі її частини: коріння, насіння, листя. Коріння й насіння заготовляють наприкінці літа та восени. Тож у серпні-вересні ми розповімо про їх властивості і спосіб застосування. А зараз піде мова про листя лопуха. І зокрема про те, як можна заготувати його цілющий сік на весь рік. Адже це чудовий лікувально-профілактичний засіб, цінність якого неможливо переоцінити.

Сік листя лопуха чинить протипухлинну дію, сприяє виведенню солей, допомагає в боротьбі з різними хворобами, зокрема кістами, міомами. Він оздоровлює печінку, підшлункову залозу, шлунок, сечовивідну систему.
Помите й трохи обсушене листя мелють на млинку для м’яса. Масу відтискують через марлю. Отриманий сік можна пити в чистому вигляді - це зручно влітку.
Сік лопуха допомагає в разі кісти яєчника й нирки, засіб п’ють до їди протягом місяця за такою схемою: перші два дні - двічі по 1 ч. л.; третього та четвертого дня - тричі по 1 ч. л.; в наступні дні - тричі по 1 ст. л. Потім слід зробити УЗД й за потреби курс повторити.
Застосовують сік лопуха і в разі захворювань печінки. Пити сік потрібно до їди всього по 1 ст. л. Курс лікування становить близько 1 л соку на сезон із перервами на тиждень між прийомами. Крім того, рекомендується пити цей сік і за сечокам’яної хвороби — по 0,5 ч. л. тричі на день. Курс лікування - 30 днів.
Заслуговує на увагу й застосування цього соку в разі захворювань травного тракту, таких як гастрит, панкреатит, виразка дванадцятипалої кишки. Захищаючи слизову оболонку від подразнення, сік лопуха сприяє нормалізації функції шлунка, загоєнню виразок. Під час курсу лікування впродовж півтора місяця звичайний рекомендований прийом становить 0,5 ст. л. тричі на день до їди.
Лікувальний ефект соку лопуха використовують у гінекології за міоми матки, кіст яєчників і молочної залози.
Однак найдивовижнішою властивістю соку листя й кореня лопуха є його вплив на організм у разі онкології. Як показали останні дослідження, він володіє помітним цитостатичним ефектом, завдяки якому здатний затримувати розвиток злоякісних утворень в організмі. У складі концентрованого соку виявлено кристалічну речовину, яка не тільки перешкоджає розвитку нових онкоутворень, а й навіть запрограмовує їх на загибель.
Сік лопуха активно застосовують для лікування зовнішніх шкірних уражень - гнійних ран, опіків, кропив’янки, екзем чи укусів комах. Ватний тампон просочують соком і прикладають до ураженої ділянки.
Зменшити випадання волосся й запобігти ранній сивині допоможе втирання соку лопуха в шкіру голови. Виконуючи таку процедуру регулярно, можна також позбутися лупи.
Дуже корисно пити сік лопуха в травні -червні. Тим, хто не страждає від якихось патологій, буде вельми розумно попити його з профілактичною метою. Пити слід до їди, достатньо 1 ст. л. Приймати можна тиждень, тоді - тижнева перерва й знову тижневий курс.
На зиму сік «консервують», заготовлюючи так званий настій лопуха. Для цього змішують: медичний спирт - 100 мл, липовий мед - 500 мл, свіжовичавлений сік - 500 мл. Настоянку можна зберігати в холодильнику не більш як два роки.