МАГНІЙ КОНТРОЛЮЄ ВСІ ПРОЦЕСИ ОРГАНІЗМУ

Поділитися:

Мало хто усвідомлює ту величезну роль, яку відіграє магній у нашому організмі. Він бере участь у більш як 350 різних біохімічних реакціях, кожна з яких потрібна для правильного функціонування організму. Серед основних мінералів магній важливіший, ніж кальцій, калій або натрій, тому що від нього залежить робота інших. Коли ми одержуємо дуже мало кисню, води або їжі, ми знаємо, що наслідки цього можуть бути вельми серйозними. Але наслідків дефіциту магнію ми все ще не усвідомлюємо.

Людина не може бути здоровою, якщо в їжі бракує солей магнію. Іони магнію беруть участь у всіх без винятку процесах, що відбува ються в організмі. Тіло людини, як відомо, складається з клітин. Усі життєві прояви клітин: обмін речовин, формування білка, поділ, очищення тощо — незалежні. Проте всі процеси контролюються в організмі одним елементом — магнієм. Він є біоелементом, який ефективно діє на все, що відбувається в клітинах. Іони магнію полегшують перебіг усіх життєвих процесів, а нестача магнію гальмує їх.

 ТРИВОЖНІ СИМПТОМИ

Зазвичай ми вважаємо нестачу того чи того біоелемента (вітаміну, мікроелемента тощо) за якусь хворобу. Насправді, якщо знати причину виникнення порушень в організмі, можна допомогти йому радикально. Наприклад, змінивши дієту, збільшивши кількість у ній продуктів, багатих на магній, могли б позбутися таких симптомів і ніколи їх не мати:

раптові запаморочення, втрата рівноваги;

сіпання повік, мимовільні судоми в м’язах;

туман, мерехтливі цятки перед очима;

здерев’яніння кінцівок, поколювання в ногах, спазми;

випадання волосся, ламкість нігтів, карієс зубів;

швидка стомлюваність, частий головний біль, труднощі з концентрацією уваги;

чутливість до змін погоди, до холоду, вологості, що спричиняє біль зубів, ясен, суглобів, м’язів;

серцебиття, аритмія, які часто супроводжуються нестерпним болем у грудній клітці;

безсоння, страхітливі сни, нічне пітніння;

страхи, неконтрольована роздратованість, підвищений артеріальний тиск;

напади туги, сльозливість, плаксивість;

бажання робити одночасно багато справ, які починаєте й не закінчуєте;

гострий спазматичний біль у шлунку, що супроводжується нерідко поносом;

відчуття тяжкості в тілі.

Магній бере участь у всіх імунних процесах як антитоксичний, антистресовий, протиалергійний, антианафілактичний, протизапальний чинник. Він здатен допомогти за багатьох захворювань: склерозу, інфаркту міокарда, нервових захворювань, хвороб залоз внутрішньої секреції, слабкості м’язів та багатьох інших, у тому числі і хвороби крові — лейкемії. Магній незамінний у лікуванні  раку.

Потрібно наситити організм продуктами, багатими на цей мікроелемент, пройти курс вживання вітамінів чи таблеток, які вам призначить лікар (не самолікування!).

 ЧОМУ ВИНИКАЄ ДЕФІЦИТ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ

Слід пам’ятати, що не достатньо ввести в організм якийсь елемент або продукт, багатий цим елементом, щоб одразу поліпшити здоров’я. Засвоєння різних елементів набагато більше залежить не від кількості з’їдених продуктів, випитих таблеток тощо, а від здатності організму засвоїти те, що ми їмо. Наприклад, і магній, і кальцій переносяться кров’ю у разі сполучення з альбумінами білка. Якщо в дієті мало білка, то мало й альбуміну, щоб зв’язати й утримати надлишок кальцію і магнію. Ось звідки починається незасвоєння цих мікроелементів. Незасвоєні магній і кальцій переходять зрештою в сечовивідні шляхи, де можуть спричинити утворення каменів або піску.

Якщо ви харчуєтеся білим хлібом, макаронами, локшиною, пирогами, тістечками та іншими солодощами, цукром і медом і при цьому вживаєте мало зелені, сирих фруктів та овочів і до того ж вживаєте алкоголь, будьте певні, що у вашому організмі дуже мало магнію.

Якщо людина лікується від якогось захворювання фармацевтичними засобами, засвоєння магнію утруднюється, тому що він виводиться з організму (наприклад, під час прийому проносних, заспокійливих чи протизаплідних засобів). У такому разі замість 300—450 мг магнію слід приймати до 600 мг, збільшити в раціоні білкові та продукти, багаті на кальцій.

Вранці, близько 6-ї години, під дією кори надниркових залоз виділяються гормони, що дають нам змогу зберігати бадьорий настрій і хороше самопочуття протягом усього дня. Але за нестачі магнію ситуація змінюється: виділення гормонів відбувається ввечері, що спричиняє відчуття втоми вранці, а до вечора — підвищену активність і труднощі зі сном. Люди-«сови» частіше мають неприємності, пов’язані з нестачею магнію.

 ПРОДУКТИ, ЯКІ МІСТЯТЬ МАГНІЙ

Потрібно пам’ятати: під час термічної та механічної обробки втрачаються і вітаміни, і мікроелементи, в тому числі й магній. Тому дієтологи і натуропати закликають їсти все, що можна, сирим, а якщо готувати, то за якомога меншої термічної обробки. А ще вживати нешліфовані крупи і вироби з борошна грубого помелу.

Отже, магній міститься у таких продуктах: какао, горіх ліщина, соя та соєве борошно, вівсянка, гречані, перлові, ячні, манні крупи, квасоля, горох, волоський горіх, мигдаль, фундук, шипшина, петрушка (вся рослина), шпинат, кавун, тахінна халва; трішки менший вміст магнію містять: хліб із пшеничного борошна грубого помелу, чорна смородина, кукурудза, твердий та м’який сир, морква, салат, шоколад, картопля, білоголовкова капуста, буряки, помідори, цибуля, а також свинина, телятина, курятина, кролик, молоко та кефір 3,2% жирності, яйця, оселедець, скумбрія, тріска, лящ; відносно невелику кількість магнію містять яблука ти сливи.

 СТРАВИ, БАГАТІ НА МАГНІЙ

Салат із квасолею.

1 банка консервованої червоної квасолі у власному соку, 5 скибочок бородинського хліба, 100 г твердого гострого сиру, 2 зубчики часнику, майонез.

Хліб нарізати кубиками та обсмажити на маслиновій олії до хрусткої скоринки (або в духовці). Готувати салат перед поданням на стіл: змішати разом квасолю, сухарики, тертий сир і подрібнений часник. Злегка заправити майонезом.

Салат із яблук.

Яблука — 5—6 шт., волоські горіхи — 6—7 шт., мед — 60 мл, лимонний сік — 1/3 склянки.

Яблука натерти на тертці з великими вічками. Мед і лимонний сік добре змішати і заправити яблука. Горіхи обчистити, подрібнити й посипати яблука. Можна додати трішки подрібнених мигдалевих горіхів. Салат подавати до столу, потримавши перед цим не менш як 1 годину в холодному місці.

Котлети з буряків.

Варені буряки — 200 г, манні крупи — 20 г, вершкове масло — 15 г, панірувальні сухарі — 12 г, сметана — 30 мл, кріп, сіль — за смаком, олія — для смаження.

Зварені буряки змолоти на млинку для м’яса і покласти в каструлю з розтопленим вершковим маслом, додати сіль, перемішати і довести до кипіння. Потім всипати, помішуючи, манні крупи і тримати на маленькому вогні, доки бурякова маса не загусне. Охолодити, розділити на шматочки і сформувати котлети. Обкачати приготовані котлети в панірувальних сухарях і смажити на розігрітій олії з обох боків до появи скоринки. Подавати гарячими зі сметаною і зеленню.

Картопляні галушки із куркою та грибами.

Для галушок: 200 г картоплі, 100 г манних крупів, 300 мл молока, 1 яйце, 1 ч. л. солі.

Для основної страви: 300 г курячого філе, 200 г печериць (9—10 грибів середнього розміру), 100 г консервованого зеленого горошку (за бажанням), 50 г масла, 1 склянка сметани, 1 ч. л. гірчиці, перець, сіль.

Обчищену картоплю натерти на дрібній тертці і відтиснути руками або через серветку. Перекласти в миску, розпушити й посолити. Накрити кришкою.

Закип’ятити молоко, додати його до манних крупів, швидко перемішати і так само швидко змішати з картопляною масою. Додати яйце. Посолити. Мокрими руками добре вимісити тісто. Формувати галушки змоченими у воді руками. Робити кульки діаметром близько 2,5—3 см. Опустити галушки в підсолений окріп і варити 10 хвилин.

Куряче філе нарізати невеликими шматочками, гриби — пластинками. У сметану покласти гірчицю й добре перемішати. Моркву нарізати кружечками й обсмажити на вершковому маслі протягом 4—5 хвилин. Додати до моркви куряче філе та гриби. За бажанням додати у сковороду зелений горошок. Через 5 хвилин залити суміш сметаною, посолити й поперчити. Тушкувати на невеликому вогні 10 хвилин.

Готові галушки розкласти по тарілках і полити «соусом» зі сковороди.

Оселедець із квасолею.

1 маленька баночка білої маринованої квасолі (або жменя заздалегідь відвареної), 100 г маринованого оселедця, половина цибулини.

Оселедець порізати тонкими смужками, цибулю — півкільцями. Усе добре перемішати. Бажано нічим не заправляти, якщо й оселедець, і квасоля — мариновані в соусі.

Або заправити олією, додати трішки оцту, сіль і чорний перець — за смаком. Кислинки також додадуть подрібнений щавель або кисле яблуко (за бажанням).