Маш, або горох маш (боби мунг, квасоля золотиста, зелені боби, лат. Vigna radiata), — однолітня зернобобова культура родом з Індії. Стебло прямостояче, ребристе, заввишки 1,5 м , міцне, жорстке, волосисте. Маш — самозапилювана рослина. Квіти жовті чи лимонно-жовті. Плід – довгий вузький біб, циліндричної форми, опушений, вузький і довгий. Насіння - дрібні жовті чи зелені, інколи в цяточку зерна. Збирають боби, коли вони стають щільними і з хрускотом ламаються. Маш – культура тропічного й субтропічного клімату, тож потребує високої температури повітря. В основному вирощують маш у країнах Південно-східної Азії, а також у південних сухих районах Європи, США. Боби машу містять цінну дієтичну клітковину, вітаміни групи В, мінерали (калій, кальцій, натрій, магній, залізо, фосфор), близько 24% білка. Пророслий маш особливо поширений серед вегетаріанців і прихильників здорового харчування. Маш широко використовують у корейській, китайській, японській, індійській, тайській кухнях, його їдять цілим і подрібненим, а також пророщують. Сирий пророслий маш дещо нагадує зелений горошок, варений має м’який трав’яний смак з ніжним горіховим ароматом. Боби машу перед варінням можна не замочувати, вони готові за 40, максимум 50 хв. Із проростків машу можна приготувати соус до риби, м’яса (150-200 г пророслого машу, 1 ч. л. насіння кунжуту або зерен гірчиці /для прихильників гострішого/, 1 очищене ківі, порізана зелень петрушки, васильок, кропу, руколи, за бажанням додати зелені часнику чи цибулі. Посолити за смаком, додати 1 ч л. лимонного соку, по 1 ч. л. маслинової та лляної олії. Усе збити в блендері). . В’єтнамці, наприклад, сирі проростки машу використовують як начинку в рулети чи пироги, їх кладуть обов’язково в курячі супи, маш є головним продуктом аюрведичної кулінарії. Також боби машу входять до складу різних овочевих рагу та салатів, з них готують прозору (целофанову) локшину, борошно тощо. Пророщують маш так само, як і більшість інших зерен. Спочатку боби потрібно на 8-10 годин залити водою. Води має бути вдосталь - маш гарно її всотує. Потім воду злити й під нещільно закритою кришкою витримати ще 10-12 годин. Проростки машу готові до вживання сирими, їх їдять і вареними. Проте багато шанувальників цього продукту готують різні страви і салати із зернами машу, які намочують усього 10-14 годин. Наприклад, на ніч можна залити маш водою, а вранці зцідити її й за півгодини підсушування за кімнатної температури набубнявілі зерна вживати в салатах. Але додають їх невеликими порціями, по 2–3 ст. л.: маш, як і всі бобові, важкуватий для шлунка, хоча індійські йоги зерна машу відносять до легкої їжі, корисної для людей розумової праці і тих, хто медитує. Дехто перед пророщуванням спочатку заливає маш окропом, який відразу треба злити й замінити звичайною водою. Прихильники цієї методи вважають, що це сприяє ліпшому проростанню всіх зерен, оскільки маш – рослина, яка звикла до жаркого клімату. Салат із зеленню Проростки чи набубнявілі зерна машу - 100 г, листя салату - 100 г, по кілька стебел селери, петрушки, кінзи, кропу, один невеликий свіжий огірок, 2 варених яєць, зелена цибуля або часник, сіль, сік лимона, олія. До машу додати покришені зелень, яйця та огірок, за смаком посолити, заправити соком лимона (яблучним оцтом) та олією. Усе перемішати і прикрасити гілочкою петрушки. Зелений ранковий коктейль Проростки машу (100 г), помідор (1 шт.), кілька листочків васильок (можна листочки чебрецю, материнки, або орегано, тощо), по 2 стебла петрушки та кропу, 0,5 кавової ложки зерен кмину, склянка кефіру. Збити в блендері проростки машу (100 г), кефір і помідор. Додати порізану зелень, кмин і збити все разом міксером. Можна робити з машем і солодкий коктейль, додавши мед та фрукти. 12 кв