МОРКВА - НАЙКОРИСНІШИЙ ПРОДУКТ

Поділитися:

Морква — дуже корисний для організму овоч. Корисні й лікувальні властивості пояснюються її багатим складом: містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, білки, вуглеводи. Немало в моркві мінеральних речовин, потрібних для організму: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору та ін. У моркві містяться ефірні олії, які зумовлюють її своєрідний запах. Цей помаранчевий овоч містить бета-каротин, який поліпшує роботу легенів. Бета-каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи в організм людини, каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок. Крім того, цей вітамін сприяє росту (тому морква особливо корисна дітям), підтримує в гарному стані шкіру і слизові оболонки. Також цілющі властивості моркви сприяють зміцненню сітківки ока. Людям, які страждають від короткозорості, кон’юнктивіту, блефариту, нічної сліпоти та швидкої стомлюваності очей, вживання цього овочу є вельми бажаним. Дуже корисно щодня гризти сиру морквинку, оскільки це зміцнює ясна. Крім того, коренеплід та страви з нього, а особливо морквяний сік, використовують у лікувальному харчуванні за гіпо- й авітамінозу, захворювань печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунка, недокрів’я, поліартриту, порушень мінерального обміну. Пюре із сирої або відвареної моркви показане за коліту. Сирий морквяний сік допомагає привести весь організм у нормальний стан, поліпшує апетит, травлення й структуру зубів, є природним цілителем за виразок і ракових утворень, підвищує опірність організму до інфекцій, опірність лімфатичних і залоз внутрішньої секреції, дихальних органів, ефективно діє на підшлункову залозу. Морквяний сік зміцнює нервову систему і не має рівних у підвищенні енергії та сили організму.

ЛІКУВАЛЬНІ РЕЦЕПТИ

- За ангіни полоскати горло кілька разів на день: на 100 мл свіжого морквяного соку — 1 ст. л. меду, розвівши навпіл перевареною водою. - Уранці натще давати дітям 50—100 мл соку (м’який послаблювальний засіб). - Свіжий сік підсолодити медом і змащувати або полоскати рот за молочниці. - У разі свіжих опіків накладати кожні 20—30 хв кашку зі свіжої моркви, а також на запалені ділянки шкіри і гнійні рани. - Для лікування кашлю, полегшення відходження мокротиння за бронхітів, ларингіту, трахеїту, пневмонії вживати сік моркви з молоком (1:1) по 1 ст. л. 5—6 разів на день або з медом (1:1) по 1 ч. л. 5—6 разів на день. Ці суміші особливо часто застосовують у педіатрії. - Чоловікам у разі статевого безсилля також корисно пити морквяний сік із медом: 1 ст. л. до їди 3—4 рази на день. - Щоб знизити кислотність шлункового соку, слід нарізати 2 середніх морквини, залити 3 склянками води і кип’ятити доти, доки не залишиться половина об’єму рідини. Охолодити, цим відваром залити 1 ч. л. сирого лляного насіння. Пити тричі на день за 30 хв до їди.

СТРАВИ З МОРКВИ

Моркву бажано ввести у свій постійний раціон — вийде не тільки смачно, а й корисно. - Морквяний омлет. Яйця — 2—3 шт., 1 морквина, молоко — 1/4 склянки, цукор — 1 ст. л., масло — 1—2 ст. л., зелена цибуля, сіль — за смаком. Моркву порізати соломкою, на кілька хвилин засипати цукром, потім покласти на розігріту сковорідку і злегка підсмажити. Як морква стане готовою, вилити на неї збиті яйця, змішані з молоком. Випікати омлет близько 5 хв. Готову страву посипати зеленою цибулею. -  Салат. 2 морквини, 1 склянка волоських горіхів, сметана — 100 г. Сиру моркву помити, обчистити, натерти на тертці, заправити сметаною та подрібненими горіхами. Зверху салат можна прикрасити половинками горіхів. - Морквяні млинці. Морква — 200 г, молоко — 2 склянки, вершкове масло — 100 г, манка — 100 г, яйця — 5 шт., цукор — 2 ст. л., олія — 1/4 склянки, сметана — 0,5 склянки. Моркву обчистити, нарізати дрібними шматочками, припустити в невеликій кількості молока до повного розм’якшення і розім’яти. В отримане пюре додати вершкове масло, молоко, що залишилося, всипати манну крупу, цукор, усе добре перемішати і довести до кипіння, варити 2—3 хв. Жовтки яєць відокремити від білків і ввести в тісто; білки збити й обережно змішати з готовою масою. Випікати млинці на сковороді з олією. Готові млинці подавати до столу зі сметаною.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.
передплата