Які продукти містять жирну омегу-3-кислоту і чим ця речовина корисна?
З повагою Микола Євгенович.
м. Ізюм.
Лист коментує професор курсу дерматовенерології Тернопільського державного медуніверситету Світлана ГАЛНИКІНА.
Головним джерелом поліненасичених жирних кислот, до яких належить також і омега-3, є морська риба й морепродукти. Подібні жирні кислоти є в деяких рослинах, горіхах, насінні, а також олії, яку з них одержують. Отож багато омега-3-кислот містять північні сорти риби (риби споживають водорості, що містять ці жирні кислоти), лляна олія, олія із зерен смородини, з насіння енотери, а також із ядер волоських горіхів.
Здатність пригнічувати запалення – одна з головних властивостей омега-3-кислот. І якщо практично всі захворювання шкіри супроводжуються запальним процесом, то ці жирні кислоти борються з хронічним запаленням, яке і є причиною виникнення вугрів. Приміром, за допомогою лляної олії можна боротися із сухістю шкіри. Сухість шкіри – одна з найбільш помітних ознак нестачі вітаміну F. Лляна олія містить достатньо велику кількість вітаміну Е (80-95 мг на 100 мл), завдяки антиоксидантним властивостям якого вітамін F не окиснюється, зберігаючи свої властивості.
Ще одна перевага омега-3-кислот у тому, що вони гальмують основні механізми старіння шкіри, відновлюють синтез нового колагену та зменшують обсяг його руйнування. Тому колагеновий каркас шкіри поступово відновлюється, шкіра набуває пружності й гарного вигляду.