У Стародавньому Римі м’ята була одними з найпопулярніших прянощів. Римляни жували листя м’яти з медом, щоб позбутися запаху алкоголю. Гіппократ радив відбілювати зуби за допомогою м’ятного настою. Італійці настоювали вина на м’яті. На Сході виготовляли солодкі напої з льодом (щербети), в які для свіжості додавали м’яту. Корисні всі види рослини. Але в медичній практиці застосовують тільки м’яту перцеву. М’ятний чай п’ють з давніх часів. В одних країнах його застосовували як заспокійливий засіб, в інших – для поліпшення апетиту. Але і в наш час корисні властивості м’ятного чаю не викликають сумнівів. На думку медиків, головним лікувальним компонентом цього напою є ментол, який міститься в ефірній олії рослини. Уранці міцний м’ятний чай підбадьорить, в обідній час - зніме біль і допоможе впоратися з кольками в шлунку, а ввечері - подарує таке розслаблення, яке не здатний забезпечити жоден масажист. Також м’ятний чай стимулює роботу серцевого м’яза, помічний у разі стенокардії, гіпертонії, атеросклерозу.
• Для профілактики нападів гіпертонії використовують суміш однієї частини м’яти, однієї частини ромашки і 1/2 частини валеріани. З трав готують настій, п’ють його протягом місяця по 1/3 склянки щодня. • Крім того, не варто забувати про цей чудодійний напій у разі діареї, утруденого дихання, болю в м’язах та кишечнику, закладення носа. Чудо-чай здатний поліпшити кровообіг, впоратися з головним болем, зняти жар, напругу, допомагає організму боротися зі стресом. • Заведіть собі звичку пити м’ятний чай після обідній час. Подразнюючи рецептори слизової оболонки шлунка, ментол поліпшує травлення й апетит, усуває метеоризм. Для приготування 2 ч. л. сухого листя м’яти заварюють 1 склянкою окропу, дають настоятися протягом 30 хв і проціджують. Настій приймають по 1/3 склянки двічі на день за 15-20 хв до їди. За болю в шлунку в м’ятний чай додають ще квітки календули. • Суміш листя м’яти й кореня кульбаби рекомендують використовувати за цукрового діабету, для поліпшення діяльності підшлункової залози і як жовчогінний засіб: 1 ч. л. подрібненого кореня кульбаби змішати з 3 ч. л. листя м’яти й залити 1 склянкою води, кип’ятити 5-7 хв і настоювати під кришкою 30 хв, перецідити. Приймати по 0,25 склянки 2-4 рази на день до їди. • У разі застуди та грипу готують чай з рівних частин м’яти, деревію й бузини. П’ють його на самому початку хвороби. М’ята дезінфікує, деревій знижує температуру тіла, а бузина очищує ніс та горло.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.