
Благотворний вплив кисломолочних продуктів на організм людини досліджено і доведено вже давно. Тож сьогодні в цьому вже ніхто не сумнівається. Але дуже важливо, щоб ці кисломолочні продукти були приготовлені з якісної сировини: молока і корисних бактерій. Щодо останніх, то вони бувають різних видів. Дуже корисними вважаються бактерії болгарської палички. Налити 1 л молока, довести до кипіння, тоді охолодити до температури 41—43°С. Потім покласти в молоко 2—3 ч. л. магазинного йогурту чи сметани, які приготовлені за допомогою болгарської палички (на етикетці має бути вказано Lb. Bulgarius), накрити кришкою і поставити в тепле місце. Через 10—12 годин молоко згурдиться в кисляк. Йогурт для заквашування можна приготувати і в домашніх умовах за допомогою болгарської палички або інших молочнокислих бактерій (продаються у відділах здорового харчування, аптеках). Треба охолодити кисляк у холодній воді і витримати за температури не вище 8°С протягом 8—10 годин. Потім відкласти 2—3 ст. л. для заквашування наступної порції молока, а інше вжити в їжу. Але не в чистому вигляді, а з улюбленими добавками для довголіття. На 1 склянку взяти 1 ст. л. меду, 1 дес. л. пектинового порошку (продається у відділах товарів для здоров’я), 30—40 г перемелених волоських горіхів, 40 крапель спиртової настоянки прополісу, 1 ч. л. кориці. Усе перемішати в однорідну масу. З’їдаючи щодня порцію такої суміші, ви забудете про старість.