НАСІННЯ АМАРАНТУ СМАЧНЕ ЯК СТРАВА Й КОРИСНЕ ЯК ЛІКИ

Чи правда, що амарант, який ми називаємо щирицею, має лікувальні властивості? Олексій Бобчук. Хмельницька обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Хоча лiкувальними властивостями характеризується вся рослина, в амаранті дуже цінують насіння, в якому виявлено бiологiчно активну речовину — сквален. Як довели вчені, сквален, що одержували лише з жиру печiнки акул, має потужний лiкувальний ефект: за вживання насiння амаранту полiпшується стан здоров’я, пiдвищується опiрнiсть органiзму до рiзних інфекцій, сприяє виведенню з організму радіонуклідів, а олія, одержана з насіння, за вмістом таких амінокислот, як лізин, гістидин, аргінін, аспарагінова кислота, глютамінова кислота та ін., переважає обліпихову олію. Її ефективно використовують за хвороб шлунка, променевих уражень шкiри, рiзних опiків, пролежнів, екземи тощо. Амарант помічний у разі запальних процесів сечостатевої системи в жінок і чоловіків, як профілактичний засіб від аденоми, геморою, дають його для швидшого одужання післяопераційним хворим, за авітамінозу, знесилення. Амарант корисний для профілактики та лікування недокрів’я, атеросклерозу, ожиріння, каменеутворення, будь-яких запальних процесів, онкологічних недуг, зокрема, пов’язаних із впливом радіації. Нічне нетримання сечі в дітей лікують відваром волоті з насінням (пити його як чай). Цілющі властивості амаранту забезпечує вміст у ньому заліза, кальцію, калію, фосфору, вітамінів, білка, який легко засвоюється людським організмом. При цьому відсотковий вміст у насінні амаранту амінокислот вищий, ніж у білку пшениці, соєвих бобів, коров’ячому молоці. Настоянка з насіння амаранту: стигле зерно, можна з відвійками, залити горілкою в пропорції 1:3, настояти 8-10 діб у темному місці, час від часу збовтуючи. Процідити, вживати по 5-6 крапель з молоком чи теплою водою перед їдою. За смаковими і харчовими властивостями в амаранту немає конкурентів, у багатьох країнах він входить у щоденний раціон. Дієтологи стверджують: харчові якості амаранту вищі, ніж у гречки. За широтою використання амаранту в їжу його можна порівнят Салати, тістечка, паста, хліб, борошно, олія, крохмаль — ось неповний перелік продуктів, отриманих із цієї диво-рослини. Насіння амаранту годиться для пророщування, що дуже корисно, особливо взимку. За смаком воно нагадує горіхи і під час нагрівання перетворюється в апетитний хрумкий продукт. Якщо, випікаючи хліб, до звичайного борошна додати 10% амарантового, значно поліпшаться смакові якості й цінність такого хліба. Підсмажене чи підсушене, схоже на пшоно насіння амаранту використовують для приготування каш і супів. Період дозрівання насіння дещо розтягнутий. Збирання слід розпочинати, коли на стеблах рослин і листових пластинках з’являється червонувате забарвлення. Тоді під час струшування суцвіття насіння починає випадати - можна збирати. Найчастіше суцвіття зрізають вручну, тонким шаром розкладають під наметом або в сушарці. Протягом одного-двох тижнів насіння дозріває, його обмолочують і очищають від домішок.