НАСІННЯ ПАСТЕРНАКУ НОРМАЛІЗУЄ ОБМІННІ ПРОЦЕСИ

НАСІННЯ ПАСТЕРНАКУ НОРМАЛІЗУЄ ОБМІННІ ПРОЦЕСИ

Колись прочитала, що дуже корисно заварювати і пити мелене насіння пастернаку. Напишіть, будь ласка, за яких недуг воно помічне і як його приймати. З повагою В. САМІЙЛЕНКО. Київська обл.

Лист коментує натуропат, народна цілителька Олена СВІТКО.

Пастернак, як і селера, петрушка, - дуже корисні рослини родини селерових. Насіння містить багато жирів, різних мікроелементів, в тому числі цинк, магній, марганець. Препарати з насіння нормалізують обмін речовин, виводять солі з організму, помічні в разі хвороб суглобів, зокрема артритів. Проте використовувати його ліпше не в настоях, а у вигляді порошку, вживаючи тричі на день по половині чайної ложки меленого насіння перед їдою. Запивати корисно ягідним, фруктовим настоєм чи овочевим відваром, наприклад, влітку можна роздушити в склянці кілька вишень чи 10 смородинок, залити їх теплою водою, розмішати. Завдяки вмісту цинку в насінні його використовують у разі облисіння, в тому числі й від алопеції. Але не п’ють, а застосовують зовнішньо: 1 ст. л. меленого насіння залити 0,5 склянки окропу. Настояти 15 хв. Втирати у хворі місця кашку з насіння і тримати 1-2 години. Для зручності можна одягти перукарську шапочку. Але найліпше, все-таки, використовувати з лікувальною метою корені пастернаку. Так, дуже помічним від артриту, інших захворювань суглобів є такий засіб: узяти по 1 кореню (середньої величини) пастернаку, селери і 1 великий лимон. Усе помити і перемолоти зі шкіркою на млинку для м’яса. Отриману масу ретельно перемішати й скласти в скляні банки, зберігати в холодильнику. Суміш з оздоровчою метою вживають по 1 ст. л. тричі на день. Також гарну оздоровлювальну дію має суміш соків селери, пастернаку й лимона. Узяти по 2 ст. л. соку пастернаку й селери і додати 1 ст. л. лимонного соку. Вживати тричі на день по 1 ст. л. Вичавками можна обкладати хворі суглоби.