НАВЧИТИСЯ РОБИТИ СОБІ ПОМІЧ 4

Поділитися:
Навчитися робити собі поміч 4

(Продовження. Початок у №№ 8, 9, 10.)

«Ми є те, що ми їмо», - казав Гіппократ. Він вважав, що хвороба людини - це результат порушення харчування, звичок і характеру життя. Автор «Природної системи активного довголіття» Анатолій Гончаров науково довів правдивість його слів із допомогою аналізу сечі на кислотність. Заміряючи її щоранку з 7-ї до 8-ї з допомогою рH-метра на 6 вольт, легко визначити, яким має бути харчування, щоб організм утримував баланс й не розривалася енергобіомережа. Він встановив певну залежність між рH-середовищем продуктів харчування та рH сечі.

Профілактичне харчування

Нагадаємо, що рН сечі в нормі має бути від 6 до 6,7 одиниці, тобто слабокисла. Якщо цей показник знижується, то рН сечі зміщується в бік кислотності (5,1 – 6,0 - кисла; до 5 – дуже кисла), якщо показник рН сечі сягає вище 7, це означає, що він зміщується в бік лужності (7,1 - 8 слаболужна; 8,1-9 – лужна, понад 9,1 – дуже лужна). Для підтримання імунітету в організмі треба обмежити приймання солей, мікроелементів, кислот та основ, які порушують біополе людини (детальніше про це ми розповідали в № 8). А їх потрапляння в організм відбувається завдяки нашому харчуванню. Тож саме через продукти харчування (кожен із яких містить свої іони солей та мікроелементи) ми можемо регулювати рН-середовище та біоенергетичну систему тіла. Нижче подаємо перелік найпоширеніших продуктів харчування та характеристику їх кислотності.

- Ось лікарі кажуть, - говорить Анатолій Гончаров, - вам потрібно вживати фрукти, пити соки. Та поки не визначиш кислотність сечі, не можна рекомендувати ні кисломолочні продукти, ні фрукти. Кислотність сечі підвищується за рахунок солей калію, магнію, на які багаті деякі фрукти. Так само потрібно бути розбірливими і з мікроелементами.

Рівень холестерину в крові та відкладення на стінках судин залежать не від жирної страви, каже Анатолій Лукич, а від рH-середовища самих продуктів харчування та людського організму.

- Раціональне харчування,- говорить він, - спрямоване на своєчасну доставку води, потрібних харчових речовин, утворення та підтримання середовищ у половинах тіла. Для нормалізації кислотності рH-середовища добовий об’єм рідини має становити до 2 л разом із першими стравами. Рідина виводить токсини, солі через пори шкіри, очищає миски нирок від кислих та лужних солей. Також треба зважати, що термічна обробка продуктів харчування впливає на їх рH: кислотність знижується.

Показником у визначенні якості продуктів харчування вважається їх рH-середовище в діапазоні від 5,8 до 7,2. Це може бути свідченням того, що наявність консервантів, стабілізаторів, барвників та інших хімічних додатків мала. Автор рекомендує в повсякденному харчуванні вживати: хліб (бажано слабокислий), рибні консерви в олії, свіже чи пряжене молоко, сир та молочні каші з цукром, мед розводити водою залежно від стану кишечнику, оцет - у малих дозах і не часто, домашні курячі та перепелині яйця, білок варений і смажений, а жовток випивати свіжим 2-3 шт. на день, картоплю, моркву та буряки (ліпше готувати в пароварці), кисіль (для його приготування ліпше використовувати картопляний крохмаль у разі кислої та дуже кислої сечі й кукурудзяний - за слабокислого середовища).

Треба враховувати, що сіль посилює як кислотність, так і лужність страв, в’язкість крові, тому її слід вживати до 3-5 г на добу. А в малих концентраціях як сіль, так і цукор утворюють слабокислі та слаболужні середовища, вони потрібні й корисні для організму. Усі соки ягід, фруктів, а також мед мають кисле середовище, тому їх потрібно розводити водою 1:20.

Тяжкохворим слід вживати страви з рH-середовищем 5,8 – 7,2.

У разі закрепів треба пити більше неперевареної води. А в разі проносів – переварену. Переварена вода підвищує кисле й лужне середовища, а сира – залужнює. Тож, якщо кислотність сечі підвищена, слід використовувати сиру воду, й навпаки.

- Кукурудзяна й оливкова олії, кукурудзяні продукти вживати не треба за підвищеного згортання крові чи кислої сечі, - застерігає новатор. - Вони закислюють організм, але їх використовують у разі зменшених показників гемоглобіну та низького згортання крові.

Кожна смажена чи копчена страва та вживання бутербродів порушують рН середовище організму (стрімко підвищує і кисле, й лужне) середовища у половинах тіла, що спричинює розвиток нових захворювань, призводить до закрепів. Тож суп чи борщ на обід кращі за будь-який бутерброд.

За підвищеного згортання крові, гемоглобіну та кислої сечі слід вживати після їди по 1 ч. л. з вершком сушеного (а не смаженого) подрібненого арахісу. Готують його таким чином: свіжий арахіс розміщуємо на листі в духовці в один шар по центру, доводимо до температури 1000С й духовку вимикаємо. Витримуємо ще 1,5 години, після чого подрібнюємо на млинку для м’яса й зберігаємо в закритому посуді. Так само готуємо й волоські горіхи.

Природа розкидала кислоту в рослинах не для того, щоб людина її споживала необмежено, а як захист у боротьбі мешканців Землі проти інфікування патогенною мікрофлорою лужних середовищ, вважає А. Гончаров. Він рекомендує дві дієти харчування, які одночасно є лікувальними. Перша дієта (за дуже кислої та кислої сечі) – слід обмежити вживання концентрованих іонів у харчуванні, pH-середовище яких сягає до позначки 5,82. Друга дієта (за слабокислої сечі) – передбачає обмеження продуктів із pH-середовищем, що сягає до 5,51. Тож вивчайте лужно-кислотну характеристику наведеного нижче переліку продуктів та підбирайте найкорисніші для себе, зважаючи на власний показник рН сечі.

рH-середовища деяких продуктів харчування та гігієнічних засобів

Будь-яка страва має своє рН-середовище. Але наш язик сам по собі не може визначити – це середовище кисле чи лужне. Скажімо, з’їли щось солоденьке, наприклад, йогурт, а він якраз має дуже кисле середовище. Перевіривши кислотність 350 найменувань різних продуктів харчування та гігієнічних засобів, Анатолій Гончаров закликає всіх звертати увагу на кислотність самих продуктів харчування. Подаємо рН найчастіше вживаних.

Лимон (2,3), оцет яблучний столовий 6% (2,47), журавлинний сік (2,47), йодована настоянка 5% (2,53), розчин Люголя (2,53), вода «Живчик» з яблука, дуже газована (2,68), сік грейпфрута (2,81), сік обліпихи (2,91), сік калини (2,92), сік гранатовий (3,02), ківі (3,26), зефір у шоколаді (3,31), зефір (3,52), йогурт із персиком 2,5% (3,98), ряжанка 4% (4,01), кефір 2,5% (4,23), сир 25% (4,32), домашня сироватка з коров’ячого молока (4,24), сухар із родзинками (4,43), сметана вершкова 20% (4,49), сік грушевий (4,50), солодкий перець (4,53), хліб житній (4,56), сметана сепараторна 80% (4,59), сік томатний (4,67), чорна смородина (4,72), банан (4,77), сир твердий швейцарський 50% (4,81), сир твердий голландський 45% (4,93), крупи ячні ( 4,95), кавуни (5,06), сік хрону (5,06), мойва в’ялена (5,08), баклажани (5,09), спагеті, Італія (5,09), перець червоний гіркий (5,10), паска домашня на домашніх яйцях (5,21), смалець (5,23), чорна редька (5,28), шоколад чорний Екстра, «Корона» (5,45), рис пропарений (5,50), хліб пшенично-житній (5,50), вода мінеральна «Боржомі» (5,55), огірки (5,55), цибуля ріпчаста (5,58), фініки (5,60), горіхи волоські сушені (5,60), печиво вівсяне (5,61), морська капуста (5,77), червоні буряки (5,79), свинячий фарш нежирний (5,81), крупи гречані (5,82), редиска (5,86), картопля та крупи рисові шліфовані (5,89), дині (5,90), апельсини, перець чилі та гарбузи (5,91), кукурудза (5,92), сало з прошарками м’яса (5,92), хліб пшеничний сірий (5,96), чай зелений і чорний (5,98), морква (6,08), корінь селери (6,10), горох (6,12), кабачки (6,17), арахіс (6,22), цибуля рожева, Крим, та шоколад чорний плитковий (6,24), крупи манні (6,26), сіль йодована (6,27), часник (6,42), сало (6,50), сіль кам’яна (6,52), цвіт липи (6,57), листя м’яти та молоко коров’яче (6,67), насіння кропу (6,85), арахіс сушений (6,88), лавровий лист (6,97), цибуля біла (7,11), зубна паста Бленд-а-Мед (7,13), риб’ячий жир (7,18), печиво «Марія», Харків (7,24), цукор (7,44), сода харчова негашена (7,64), імбир (8,26), мило дитяче натуральне Шик (8,85), мило господарське 72% (9,56), яйце куряче сире домашнє (7,42), білок (8,26), жовток (6,70), яйце куряче з птахофабрики (7,29), яйце перепелине сире домашнє (7,12)….

- Але обов’язково слід зважати на повну характеристику овочу чи фрукту, трав, -застерігає Анатолій Лукич.

(Про самомасаж та самодотики за різних захворювань – у наступних числах газети.)

Підготувала Тетяна Кияниченко.