Придбала насіння нігели. Хотілося б більше дізнатися про її корисні властивості і застосування.
Лист коментує натуропат, народна цілителька Олена СВІТКО.
Нігела, або чорнушка, або чорний кмин - одна з моїх улюблених спецій. Її дрібне насіннячко містить три важливі кислоти: омега-3, омега-6 і омега-9. Вживання чорнушки поліпшує слух, зір, пам’ять. Рецепт оздоровлювальної суміші: перемолоти 0,5 кг чорносливу, змолоти в кавовому млинку 100 г насіння чорнушки, додати 1 ст. л. меленого мускатного горіху. З’їдати по 1 ч. л. (дітям по 0,5 ч. л.) тричі на день, запиваючи чаєм з меліси, м’яти. Вживають 21 день, потім 10-14 днів - перерва. Ця суміш є гарним глистогінним засобом. Можна тричі на день пити по 1 ч. л. самої меленої чорнушки. Для лікування підшлункової залози вживають по 0,5 ч. л. суміші мелених насіння чорнушки та кореня дивосилу (узяти, приміром, по 100 г), запиваючи розведеним навпіл водою соком алое. Корисно з’їдати суміш насіння чорнушки (на кінчику чайної ложечки) з 1 ч. л. меду, тричі на день протягом 3 місяців Якщо мелену чорнушку загорнути в тоненьку серветочку і вставити в ніздрі (по черзі) на півгодини – лікується хронічний нежить і гайморит. Як онкопротекторний засіб вживають 1 ч. л. олії чорнушки-нігели (шукати в аптеках) з 50 мл морквяного соку. Подрібненим насінням чорнушки з яблучним оцтом змащують проблемні ділянки тіла. Позбутися меланхолії, поліпшити кровопостачання судин головного мозку допоможе суміш кардамону, куркуми, чорнушки, червоного гіркого перцю, шафрану (усе порівну) (чи пелюсток календули, квітів чорнобривців). Усе беруть порівну і ретельно перемелюють. Вживають по 1 ч. л. тричі на добу протягом 7-14 днів, бажано пройти 3 таких курси .