НОРМАЛЬНА ПЛИННІСТЬ КРОВІ

Поділитися:
Нормальна плинність крові

Кров, як внутрішнє середовище організму, є тим сполучним елементом, який несе в собі інформацію про стан усіх органів і тканин. А також забезпечує їх живлення життєво необхідними елементами й киснем. Тому дуже важливо, щоб кров була не тільки чистою, а й нормальної в’язкості. Згущення крові небезпечне не лише ризиком утворення тромбів і загрозою інфарктів та інсультів, а й патологічними змінами у внутрішніх системах організму внаслідок нестачі кисню й корисних речовин.

Тому дуже важливо стежити за таким показником, як в’язкість крові, й у разі його підвищення вживати заходів для нормалізації: дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, а також деяких порад натуропатів.

Соки. Вживання соків значно знижує в’язкість крові. Для цього ідеально підходять різні фруктові та овочеві соки. Їхня позитивна дія на систему зсідання зумовлюється високим вмістом вітамінів та мікроелементів, що відповідають за баланс між зсідальною та антизсідальною системами. Крім того, вода, яка у значній кількості наявна в будь-якому, навіть найконцентрованішому, соку, поповнює дефіцит рідини в організмі.

Рекомендується щоденне вживання 100-200 мл фруктового соку (цієї кількості достатньо для позитивних змін у системі гемостазу). Можна соки розводити водою 1:2 чи в іншому співвідношенні.

Сода. Щоденний прийом соди у вигляді водного розчину. Для цього треба всипати 1/5 чи 1/4 чайної ложки соди в склянку теплої води й після ретельного розмішування випити. Доцільніше, якщо цю процедуру проводити натщесерце вранці й у вечірній час.

Яблучний оцет. Багато хто вважає цей продукт незамінним помічником для підтримання здоров’я, систематично вживаючи його за перевіреною схемою. Механізм розріджувальної дії можна пояснити його слабокислою реакцією, зумовленою природними корисними компонентами. Їх надходження в організм сприяє виведенню токсичних кислих сполук, які замінюються активними компонентами яблучного оцту. При цьому ліквідується метаболічний ацидоз у крові, завдяки чому вона набуває більш плинних властивостей порівняно з початковим рівнем.

Правильний прийом яблучного оцту: пити в ранкові години. Це дуже важлива умова, тому що в цей час організм найбільше здатний скидати окислені продукти. Рецепт приготування водного розчину: склянка теплої води й 1-2 ст. л. яблучного оцту. Одноразового добового прийому цілком достатньо. Тривалість курсового прийому становить від 2-3 місяців до року, з 10-15-денними перервами що два місяці. Єдиними протипоказаннями є гастродуоденіт, виразкова хвороба з підвищенням кислотності шлунка.

Лляна олія. Ще один природний протитромботичний засіб із безліччю інших позитивних ефектів. Його унікальність - у рідкісному складі, який представлений більшістю поліненасичених жирних кислот (ПНЖК). Вони є незамінними й мають надходити тільки з навколишнього середовища. У світі не так багато продуктів, які містять ПНЖК. Лляна олія - ​​один із них.
Позитивні властивості лляної олії щодо зсідання крові пов’язані з тим, що вона нормалізує ліпідний обмін. Відбувається насичення крові ліпідами, які сприяють підтриманню її в плинному стані, зменшуючи розвиток атеросклерозу та тромбів у місцях, де є атеросклеротичні бляшки. Як результат - зниження ризику розвитку інфаркту та ішемічного інсульту.
Правильний прийом лляної олії: випивати 1 ст. л. олії вранці натще. Якщо ж це неможливо, можна пити олію після їди. Прийом строго щоденний. Можна робити невеликі перерви між курсами. Важливо брати до уваги протипоказання, до яких належать жовчнокам’яна хвороба та схильність до проносів. Для людей, що страждають від закрепів, лляна олія стане не тільки засобом для розрідження крові, а й чудовим послаблювальним препаратом.


Продукти. До найпоширеніших продуктів харчування, що зменшують в’язкість крові, відносять імбир, журавлину, часник і лимони. Трохи слабший ефект мають морепродукти, овочі й фрукти, риба, зеленина.

 Імбир. Цілющі властивості має корінь цієї рослини. Його використовують як харчову приправу переважно в порошкоподібному чи сирому вигляді. Вирізняється багатим хімічним складом, в якому найважливіше місце в плані розрідження крові належить природним антиоксидантам та ліпідам.
Для прийому можна приготувати чай із 0,5 ч. л. тертого імбиру, який настоюють в 1 л окропу. Це і є добова доза. Не варто перевищувати її, у зв’язку з високою активністю імбиру, який протипоказаний під час вживання більшості серцевих і кроворозріджувальних препаратів, за тяжких уражень печінки й нирок, за наявності джерел кровотечі, в разі підвищення температури, а також у спекотну погоду.

 Журавлина. Чудова ягода з чудовими властивостями, однією з яких є зниження в’язкості крові. Використовують як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Можна вживати цільні плоди, а можна вводити їх до складу соків, морсів, настоїв, а також додавати в чаї та компоти. Єдиними протипоказаннями до вживання журавлини є гастрит і виразкова хвороба шлунка з підвищеною кислотністю: у зв’язку з високим вмістом кислот у її складі.

Часник. Належить до продуктів із великими кроворозріджувальними властивостями. Застосовують у сирому вигляді та як приправу до харчових продуктів. Вживання одного зубчика часнику на добу чинить досить добрий протизсідальний ефект. Протипоказаннями для вживання можуть бути гастрит, геморой, серцева патологія, вагітність і годування груддю.

Лимони. Активними є як м’якоть, так і шкірка. Токсичні властивості мають лише кісточки. Вживати лимон можна в будь-якому вигляді: з додаванням меду, з чаєм чи зі звичайною водою.


Лікувальні трави.

Буркун. Лікувальні властивості мають листя й квітки цієї рослини. Поряд із цілющими якостями їй притаманні й токсичні. Тому вживання цієї рослини має бути узгоджене з лікарем. Ліпше використовувати аптечні форми рослини, бо існує безліч тонкощів у її збиранні та заготівлі, дотримання яких – обов’язкове. Кроворозріджувальний ефект буркуну такий потужний, що в зборі з певними рослинами він здатен спричинити появу менструацій за тривалої аменореї.
Найдоцільніше готувати настій чи чай із подрібнених частин сухої рослини. Для цього можна дві години настоювати 1 ч. л. трави в склянці води, охолодженої до кімнатної температури. Після відціджування приймають по 0,5 склянки двічі на добу. Для приготування чаю заварюють 30 г квіток чи листя в 1 л води. Протипоказання - рясні менструації, хронічний геморой та інші захворювання із загрозою кровотечі.


Ніна Соколова,лікар-натуропат, фітотерапевт.